Afyonkarahisar - Aşçı Bacaksız


Her tatilin kendisine ait bir dönüş hüznü vardır ve ben şu anda sona eren 10 günlük tatilimizin ardından bu hüznün girdabına kapılmış durumdayım :) o kadar güzel yerler gördüm, yeni tatları tattım, fotoğraflar çektim ki, şu anda bunları paylaşacak ve paylaştıkça hatırlayacak olmanın mutluluğuna odaklanmaya çalışıyorum :)


Tatilde rotamız Kaş sonrasında Marmaris oldu. İlk durağımız olan Kaş'a Afyon üzerinden giderken burada biraz dinlenip yemek yemeye karar verdik. Hemen Google’a “Afyon’da ne yenir” yazarak araştırmaya koyulduk. Çok sevgili Ebru’nun (içimden geldiği gibi) postu ilk sırada  yer alarak Afyon’da meşhur aşçı Bacaksız’ın yeri konusunda yol gösterdi bana. Severek takip ettiğim bir blogger arkadaşımın postu sayesinde eşsiz bir lezzeti tatmış oldum :)

Sizin de yolunuz Afyon’a düşer ise şehrin dışında yer alan ruhsuz tesislerde yemeyin, üşenmeden merkeze girip  çarşılık yol boyunca yürüyün ve kesinlikle aşçı Bacaksız’ın yerinde yemek molası verin. (Adres; merkezde Yeni Saraçlar Çarşısı No: 6 – Afyonkarahisar).


Çarşının sonunda solda yer alan bu küçük esnaf lokantası kendi halinde ufacık bir dükkan. Duvarlarda ayna, bu işi yapan dört kuşağa ait resimler ve gazetelerde çıkan haberler yer alıyor. 


Aşçı Bacaksız'da tek çeşit et yemeği servis ediliyor. Önce masaya  bir peçete üzerinde dörde bölünmüş bir soğan konuluyor sonrasında cam bölme ardında servis edilmek üzere et yemeği hazırlanıyor :)

Unutmadan aşçı Bacaksız’da yemek 14.30-15.00 arası bitiyor, sonrasında da dükkan ertesi günün yemeğini hazırlamak üzere kapanıyor. Biz saat 14.15 sularında pür telaş önümüze gelene sorarak kapısından içeriye koşar şekilde girdik ve ilk sorumuz “Yemek kaldı mı?” oldu :) 5. Kuşaktan Kadir Bacaksız önce yüzümüze biraz hayretle bakıp (aç bunlar dedi kesin :p) gülümseyerek “evet” dedi. (Aşağıda 4 kuşağın fotoğrafını duvar boyunca görebilirsiniz).


Oturunca hemen etrafı fotoğraflamaya başladım ben. Masalar ve sandalyeler antika, 1800’lü yıllardan kalma sedir ağacından yapılma. “Nasıl dayandı bunca sene bu eşyalar?” dedik, “O zamanki ustaların marifeti valla” dedi bize Kadir.




Yemeğimiz gelince 15 gündür ağzıma sürmediğim karbonhidrata tabiri caiz ise yumuldum.



Et o kadar yumuşak ki çatalınızı batırdığınız anca liflerine ayrılıyor, zaten bu sebepten bıçak konulmuyor tabağın yanına. Dükkanda da yok. Dehan bıçak isteyince bir çatal daha getirdi Kadir. “Et nasıl bu kadar lezzetli olabiliyor?” diye sorduk. O da bize bu yemeğin tam 2 günde hazırlandığını anlattı.


Önce köylerden alınan kuzu eti işlenmemiş olarak 1 gün dinlendiriliyormuş, sonrasında 300’er gramlık parçalar halinde kesilip bakır tencerenin dibine kemikleri, üstüne eti eklenerek tam 14 saat boyunca pişiriliyor sonrasında ise kendi yağında bekletiliyormuş. Yok böyle bir lezzet :) puf pideler ve havuçlu pilav da yanına çok yakışmıştı.


Ben yemeğimi tadına vararak ağır ağır yerken Kadir bizlere ekmek kadayıfı ikram etti, üzerinde süt kokan dev kaymak bana göz kırparken “oldu olacak ondan da tadacağım” diyerek keskin çatal darbeleri ile bir anda onu da mideye indiriverdim :)



Üzerine tavşan kanı çayımızı da içip dükkanda bulunan emekli öğretmen bir çift ile biraz sohbet ettik.


Sonrasında çarşıda ufak bir yürüyüş ve İkbal lokantasının çaprazında yer alan yayla isimli lokumcudan tok karnımıza canımızı çektiren kaymaklı lokumdan aldık. Yanında sıra sıra lokumcular olmasına rağmen en işlek dükkan burası ve daha önce gelmemizde de tadından çok memnun kaldığımızdan yine buradan lokumumuzu aldık.


Çok şirin bir yer Afyon, sokaklarını keyifle adımlarken kah bir çay bahçesini kah bir baharatçıyı da fotoğrafladım.



El arabasında satılan patatesli ekmeğin tadını çok merak ettim, dönüş yolunda olsam kesin alıp eve götürürdüm.

Kaş’a varacak olmanın heyecanı ile tekrar yola koyulduk, ancak Afyon’a kadar gelmişken kalesini uzaktan da olsa görelim diyerek Aynacılar Çarşısı'nın sonunda arabadan inerek sizin için bir kare çektim :)


Sizin de yolunuz Afyon’a düşerse, saat 15.00’i de geçirmemişseniz bu eşsiz lezzeti mutlaka tadın. Kuşaklar boyunca devam ettirilen bu mesleğin ne kadar haklı bir üne sahip olduğunu göreceksiniz…

CONVERSATION

52 comments:

  1. Afyon'a mola yerinden fazla anlam yüklememenin zararları. Şu an tok karnıma canımı çektirttin:D

    Ben de Kaştaydım 15 gün kadar önce biliyo musuun^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaaa :) orada olup da karşılaşmamak kötü olmuş, benim aklıma geldi hep kelebekler vadisi postların :)) nerede kaldınız siz?

      Sil
  2. offf offf offf ;))) O güzel yemeğin tadı taaa buralara geldi ;))) Muhakkak gidilmesi gereken bir yer olduğu kesin, hele senin tatlı anlatımından sonra gitmezsem, çatlarım!!! ;))) kaymaklı ekmek kadayıfıda ağzımı sulandırdı ;))) Öpüyorum ve postların devamını sabırsızlıkla bekliyorum ;DDD xxx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım güney tatili öncesi mutlaka uğra :)) biz orada yediğimizle kaldık ama ekmek kadayıfı ve kaymak yanına da al, insan doyamıyor tadı aklına geldikçe bir daha yemek istiyor :))

      Sil
  3. çok feci canım çekti şimdi :( öğlen de yemek yemediğim için :( bu yemeğin adı neymiş peki ? çok fena görünüyor yahu :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yemiş olduğum halde çekti canım bir daha :))) özel bir adı yok canım, "Ne var menüde?" deyince "Bizde tek çeşit et yemeği var" dediler. Tandıra benziyor ama çok daha lezzetli :)

      Sil
  4. Giz;tatile çıkmama bir hafta kala bu post çok güzel oldu bana:))
    Her sene Afyon'a mutlaka sucuk döner yemek için uğrarız ama bu defa kesinlikle bu eti tatmak için merkeze kadar inilir:))
    Bu arada o patatesli ekmek yediğim en lezzetli ekmekti.

    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tully'cim, süper olmuş o halde postun zamanlaması :) biz de hep şehir dışında yol kenarındaki yerlere giderdik, bu sene üşenmeyip merkeze uğradık ve iyi ki gitmişiz dedik. Şimdi o ekmekten almadığıma bir kere daha pişman oldum :)))

      Sil
    2. Gizcim; o zaman senden nerede ne yenir postlarının devamını bekliyorum, bende sana dönüşte patatesli ekmekten yollarım olmaz mı:))

      Sil
    3. Haha :)) olmaz olur mu, hem de süper olur tatlim :)) postlar en kisa zamanda gelecek fotoğrafları seçmeye başladım bile ;)))

      Sil
  5. her afyondan geçişimizde, hiç üşenmez, merkeze girer, bacaksıza gideriz biz de gizim :)) nasıl da canım çekti şimdi anlatamam.

    daha çok, daha daha çok tatil postu istiyoruz bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Missi'm senden öğrenecek o kadar çok şeyim var ki benim! :))) ben ay'a ayak basmış gibi gittim oysa, her geçişinizde gidersiniz demek, heheh beni de alın yanınıza nereye giderseniz bundan sonra lütfeen :P

      Sil
    2. türkiyenin her yerinde iş yapan bir babanın kızıydım, bir de üstüne müfettiş oldum tam oldu gizim :) yeme içme denilince evet benden sorulur hale geldi :) sana bir excel göndereceğim. 90lardan bu yana var olan ve sürekli güncellenen bir excel kendisi. müfettişin lezzet durakları :)))

      ayrıca, nereye gidersek seni yanımıza alma fikrine de bayıldım!!!

      Sil
  6. Yolum düştüğünde mutlaka uğrayacağım.Sewgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman diyorum saat 14.30'dan önce uğramalı :) müthiş bir tat, insan yolunu sırf bunun için Afyon'dan geçirebilir ;)

      Sil
  7. Adamlar yapmış ya. Nasıl harika görünüyor, nasıl!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapmışlar bebeğim, hem de ne yapmak parmaklarımı da yiyordum ben :P

      Sil
  8. Ahh Gizemcim ne mutlu oldum bir bilsen.Tavsiyenin işe yaradığını görmek mutlu etti belkide.
    Ustaca hazırlanıyor.Çok lezzetliydi değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, mutluluğun beni de çok mutlu etti :)) google'da karşıma çıkınca blogun nasıl sevindim görsen. Emek vererek, özenerek hazırladıkları çok belliydi, harikaydı tadı, bundan sonra tatil rotasında değişmezz bir nokta oldu benim için :)))

      Sil
  9. Resimler harika! Masadaki sogan´a cok sasirdim, ama dogru ben kücükken anneannemde hep sofraya oturunca ilk önce bir sogan ezerdi, sadece eliyle (!) yemegin yaninda olurdu, özellikle fasulye ve pilavin ; )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehe, evet Viva'cım ben de şaşırdım çok bölünmüş soğan masaya getirilince, et yemeği ve pilav soğansız olmaz dediler biz de adettendir diye tattık :)))

      Sil
  10. nasııı canım istedi anlatamam , o soğanda yendimi merak ettim;)

    yildizlimakyaj.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucundan da olsa tadıldı, gerçekten çok yakışıyor sonrasını düşünmeden gitmişken yemeli insan :))

      Sil
  11. ohh afiyet olsun Gizem'ciğim :) ne güzel bulmuşsunuz,bayılıyorum böyle salaş ama leziz tatlar sunan yerlere ve yine ne şahane anlatmışsın :)
    hastayım sana :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fido'cum çok teşekkür ederim güzel sözlerin için :)) ben de minik ama samimi yerleri bir ayrı seviyorum, dilerim yolun düser sen de tadip begnlenirsin bu lezzeti ;))

      Sil
  12. Okurken acıktım resmen. Ne kadar güzel anlatmışsın. Biz Afyona uğramıyoruz maalesef tatillerimiz de yolumuz ters kalıyor ama birgün geçersem ilk işim gidip o etin tadına bakmak olacak :)

    YanıtlaSil
  13. Öyle güzel anlatmışsınız ki, yolum düşmese de düşüresim var:))

    YanıtlaSil
  14. 15 gün karbonhidrat almamadan sonra, nasıl güzel olmustur sana da, afiyet olsun! :) Et de mükemmel görünüyor...Eski, geleneği sürdüren yerleri çok seviyorum, burayı ilk kez duydum senden. Umarım yolumuz düşer.

    YanıtlaSil
  15. Gizemcim adamlar yapmış ama sen de ne çekmişsin ve yazmışsın ama. Akşam yemeğimi yedim çayımı yudumlarken görmeme içim gitti yemeklere. Muhteşem bir lezzet olduğu belli. Yolumuz Afyon'a düşerse mutlaka burayı bulacağız ve senin kulaklarını çınlatacağız canım:)

    YanıtlaSil
  16. Gezmeyi ve gezdiğimiz bölgenin meşhur tatlarını denemeyi seven bir ikili olarak eşimle yolumuz buralara düşerse mutlaka uğrayacağız, verdiğin güzel bilgiler için çok teşekkürler Gizcim:)

    YanıtlaSil
  17. ayy nasil canim istedi gizeeeem! afiyet seker olsun:)

    YanıtlaSil
  18. Nasil lezzetli duruyor offff cok canim cekti :) zaten tek cesit yemek yapan yerler cidden cok lezzetli oluyor ne kadar emekle hazirlaniyormus yolum duserse aklimda Gizcim :)

    YanıtlaSil
  19. Bayiliyoum boyle kesfedilecek lezzet duraklarini okumaya ama bu sefer ki pek bir uzak :(( en kisa zamanda yolumun Afyona dusmesini diliyorum valla

    YanıtlaSil
  20. keşfedilesi bi yer gerçekten bayılırım böle yerlere:) vedat milor gibisin:) tanıttığın için teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  21. valla canım öyle bir anlatmışsın ki ileride araba alıp da istanul izmir arası yol yapmaya başladığımızda serciyi yakasından tutup sokacağım buraya zaten deli gibi et yiyen kocam vedat milor misali ölür buraya... ayrıca sen hep böyle postlar yap çok güzel yazıyorsun bu tarz tanıtım yazılarını sanki oradaymışım gibi hissediyorum :)

    YanıtlaSil
  22. Offfff bayıldımmmm.Ne güzel bir lokanta orası ya.Yer karoları masalar dolaplar...Yıllarca Ankara-İzmir,Malatya-İzmir karayolu yolculuğu yapmış tek durak mekanı Afyon olmuş biri olarak sucuk,kaymak molası verip yola devam etmenin aczi içindeyim.Buraya hiç gitmemiştim.İlk fırsatta gidicem.Hep derim tatil dediğin keşifle güzel :):) Teşekkürler Gizem'cim bu güzellikleri paylaştığın için:)

    www.ayseguldonmez.blogspot.com

    www.ayseguldonmezesgin.blogspot.com

    Bloglovin/Aysegul's Daily Fashion Tips

    Bloglovin/Aysegul's Daily Cooking Tips

    www.lookbook.nu/aysegul

    YanıtlaSil
  23. Harikasın Gizcim yine ruhunu katmışsın . Ne çok geçeriz aslında Afyondan ve dediğin gibi yol üstünde ne varsa özdilek ikbal vss oralarda hemen bir mola yola devam . Halbuki böyle bie lezzetten mahrum kalmışısz yıllarca . inşallah ilk fırsatta .

    YanıtlaSil
  24. her zamanki gibi, bir cirpida okudum :)
    sevgiler,
    Benek
    http://nazlibenek.blogspot.com

    YanıtlaSil
  25. merhabalar,blogunu tesadüfen buldum.bu postu görüncede çok mutlu oldum çünkü afyonluyum ben ve afyonda yaşıyorum.içimden de tebrik ettim.Afyona yol üstü ugrayıp bu kadar kilit yerlere uğramış olman tam nokta atışı bravo valla :)) afyondan böyle bahsetmiş olamanada çok sevindim,çünkü ben tam bir aşığıyım.
    Sevgilerimle
    Pınar
    pinarsshopping.blogspot.com

    YanıtlaSil
  26. Kuzu etli yemekler kokusundan dolayı benim için tercih dışı.
    Ama sen böyle leziz anlatınca içimden tadına bakmak gelmedi desem yalan olur tatlım:)

    YanıtlaSil
  27. blogunuza ilk defa giriyorum, bayıldım. özellikle gezilesi yerlerden çok öneri alacağım kesin :). ekmek kadayıfı fotoğrafı bitirdi beni. hemen gitmek istedim :).
    bizim de yeme içme ve gezi blogumuza bekleriz. sevgiler,

    http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  28. bızde sıızn gıbıyız ...ruhsuz tesslerde yemktense dolarısız derın tatlar bulmak ıcın..antep ve urfada oyle olmustu o lezttetler hala damagımda...15 gun karbonhıdrat yemedıgın ıcın senı ayakta alkışlıyorum ayrıca...bende cesme ısmaıl usta kuzu tandırıını hıcbıryerde yemedım :)))

    YanıtlaSil
  29. Gizemcim ne guzel anlatmissin, Afyon dan yolum gecsin istedim, gecerse kesin deniycem o lezzetleri : )

    YanıtlaSil
  30. şuan ağzım sulandı desem yeridir yani 14 saatte pişen et nasıl bir lezzettir kim bilir bu tarz ufak dükkanlardan şahane lezzetler çıkıyor.. afyona yolumuz düşerse bir gün uğramak isterim.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba...
    Bloglari dolasirken blogunu kesfettim....
    cok hosuma gitti ve izlemeye aldim
    sende buyur gel cok sevinirim :-))

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  32. Blogunu şans eseri Marmaris'le ilgili araştırma yaparken farkettim(internet işte bir tıkla neler buluyorsun)ve yazılarına bayıldım.Özellikle mekanlar ve yer tasvirlerin çok bilgilendirici.Fotoğraflara zaten laf yok =)

    E senelerdir Marmarise de gidiyormussun...Ben de bu yaz ilk kez Marmaris'e gitmeyi planlıyorum bu nedenle senden güzel bir Marmaris tanıtım yazısı bekliyorum sevgili Giz.sayende tatilim bayağı keyifli geçebilir =)

    YanıtlaSil
  33. Öyle bir anlatmışsın ki Afyon a gittiğimde bu yeri bulucam..:))Ramazan da iyi gider..:))of ya!karnım acıkmış ağzım sulandı valla!..:))

    YanıtlaSil
  34. Harika lezzetli görünüyor. lezzetli anlatımın kadar lezzetli eminim :) Samimi,gülüyor.Uzun zaman oldu yorum yazmayı üzgünüm.iyi sayfaları unutmam benim suçum.bundan sonra sık sık uğrayacağım :) görüşürüz :)

    YanıtlaSil
  35. en sevdigim postlardan biri, yemeli içmeli keşfetmeli:)
    ben o liflerine ayrılan eti var ya, böyle vitrine koyar, seyreder seyreder bakmaya doyamam. bi çırpıda yiycegimi bildigim icin önce bi uzun uzun seyrederim ahahahaha:))
    bide o kaymaklı ekmek kadayıfı, ahh o süt kokulu kaymak.. tokken bile yedirtir!
    bide patatesli ekmek muhteşem bişeydir bebegim, istanbulda taş fırın ekmek satan fırınlardan birine denk gelirsen sor, mutlaka satıyolardır. al ve dene. çok seveceksin;)
    afyonda mecburi wc molası dısında durmayan bi cift olarak artık nerelere ugramamız gerektigini cok iyi biliyorum. eline saglık bebeim <3

    YanıtlaSil
  36. öncelikle bloğunu uzun zamnadır takip ediyorum fakat tatil nedeniyle uzun süredir bilgisayar başına oturmuyordum fırsat bulup senin bloğuna bakıp bir de memleketimi görünce bayıldım ancak bu kadar güzel anlatılır afyon Çoğu kişi sevmez küçük içine kapanık bir şehir diye ama ben şu anda bursada yaşamama ragmen her fırsatta gidiyorum memleketime tekrar yolun düşerse sana tavsiyem yeni saraçlarda köfteci irfana uğraman pişman olmassın iyi tatiller ayfer

    YanıtlaSil
  37. Bende cok severim, yöreye has yerleri kesfetmeyi, yemeklerini tatmayı.. Afyon'u da listeme ekliyorum :)
    www.siyahbaykus.blogspot.com

    YanıtlaSil
  38. mutlaka denenmeli, kafamın bir kenarına not ettim :)

    YanıtlaSil