Queen Elisabeth Music Chapel- Aya İrini



Geçtiğimiz Cumartesi unutulmaz bir gece yaşadık. Hiç planda olmayan, bir anda karar verilip uygulamaya konulan bir gece oldu. Aya İrini’de, “Queen Elisabeth Music Chapel” adlı Belçika'lı klasik müzik orkestrası konserini Cuma akşamı kardeşim haber verince, Dehan’la “Hadi katılalım” dedik. Sultanahmet taraflarını zaten çok seviyoruz, hatırlarsanız düğün gecemizi de orada geçirmiştik, ilk buluşmamızda da oraya gitmiştik :) Aya İrini konseri öncesinde etrafta biraz dolaşıp fotoğraf çektik. Sonrasında yemek yiyecektik ancaketkinliğe 1 saat kaldığından kısıtlı vaktimizi nerede geçirsek diye düşünürken çok hoş bir yerde karar kıldık. Hep gözüme çarptığı halde hiç oturma fırsatı bulamadığımız “Karakol” adlı restaurant Topkapı Sarayına girer girmez solda yer alıyor.


Eskiden sarayın karakolu olarak kullanıldığından bu isimde kalmış. Acele bir şekilde oturup sipariş için garsonu çağırdığımızda, garson gülümseyerek yanımıza geldi ve bu endişenin yersiz olduğunu belirtircesine bize “konser menüsünü” uzattı. Konsere gelen birçok insan yemek için zaten bu güzel yeri tercih ediyormuş, işletme de onlara özel paket program gibi bir menü hazırlamış. Biz habersiz panik içinde oturunca biraz tuhaf oldu tabi :)


Ortam o kadar güzeldi ki… Gökyüzü hafif hafif kararırken Karakol’un bahçesinde iyiden iyiye parlamaya başlayan ışıklar, beyaz ferforje sandalyeler, çimlere yeni düşmüş sarıya çalan yapraklar…





Oturup ruhumuzu dinlendirmeye yemekten itibaren başladık. Havada da çok hafif bir serinlik vardı, bahar gibi. Zamanın asılı kaldığı o anlarda başka hiçbir şey düşünmeden her kareyi kaydettim belleğime.


Yurtdışına çıkıp yeni, yabancı yerler görünce nasıl sarhoş gibi olursa insan aynı duygular içinde bu güzelliği yaşadım. Gözlerimi kapatmış temiz havayı kokluyordum ki yemeklerimiz geldi. Gerçekten de hızlılarmış 10 dakika içerisinde servis yapılmıştı. Sunulan tatlardan çok memnun kaldık. Saray mutfağının izlerini taşıyan lezzetleri bir çırpıda yedik :)




Ben ve Dehan Hünkar Beğendi, Dilem ise tavuk şiş tercih etti. Ara sıcak olarak da yaprak sarma aldık ki tadı damağımızda kaldı. Aslında çikolatalı tahinli profiterol de vardı ama gelir gelmez o kadar hızlı yedik ki fotoğraflama imkanımız olmadı, e o da size sürpriz olsun giderseniz mutlaka yiyin :p





Günün son ışıklarıyla birlikte biz de kalkarak konser alanına doğru yollanmaya başladık.






Aya İrini’nin taş dokusu dışarıdan renkli ışıklarla aydınlatıldığında muhteşem gözüküyordu. Daha önce burada konsere gelmemiştik. Her adımda daha da mutlu yol alarak salona ulaştığımızda ufak bir “vaaay” çıkıverdi dudaklarımdan. Ortam tek kelime ile epikti.






Yüzyıllar öncesinden kalma taş duvarların aydınlatması, sahne düzeni ve ortamın akustiği muhteşemdi. Yerlerimize oturduğumuzda hayranlıkla etrafı inceledik. Koro sahne aldığında nefessiz ilk çalacakları parçayı bekledik. Konser 20.00’de olmasına rağmen 20.15’te hala yerini bulmaya çalışan geç kalmış kişiler vardı. Orkestradan birkaç kişi haklı olarak ters ters baktı. Ben de içimden keşke biraz daha özen gösterseler ve yapılan işe saygı duysalar diye geçirdim. Sonra, yaklaşık 20 kişilik müzik grubu orkestra şefinin yumuşak bir hareketiyle ustura keskinliğinde ve bir o kadar da yalın, kusursuz dokunuşlarla melodilerini salona yaymaya başladılar. Yaptıkları işe o kadar hakim ve başarılıydılar ki hayranlığım bir kat daha arttı.



Daha sonra piyanoya gözüm kaydı çalan çocuk 15 yaşında var yoktu.  Konser programına baktığımızda hayretle bu çocuğun Türk olduğunu gördük. Hayret etmemizin sebebi orkestranın buradaki müzisyenlerle işbirliği yaptığını bilmiyor olmamız ve böylesi bir genç yeteneğin milletimize ait olmasıydı. Geleceğin Fazıl Say’ı olarak nitelendirdiğimiz Mertol’un da piyano ile bütünleşen çalışına, müziğine hayran kaldık.




Konsere dair bu kadar güzellikleri anlattıktan sonra olmasa daha iyi olurdu dediğimiz detayları da paylaşmak istiyorum. Öncelikle konser başlamadan neredeyse her sırada ufak bir kaos yaşandı. İnsanlar çiftler halinde ya da daha kalabalık gelmişler ve bir arada oturabilmek için yan yana sıra numarası almışlar. Konser düzeninde ise bir sırada 30 kişi varsa 1’den 15’e kadar tekli sayılar soldan sağa, çift sayılar sağdan sola dizili ortada buluşacak şekilde ayarlamışlar. Biz de aynı durumdan muzdarip bir bayan ile bir biletimizi değiştirdik ve o şekilde yan yana oturabildik ama değiştiremeyen ve şikayet eden de çok fazla insan vardı, dinleyicilere yol gösteren rehber kızlar çok zor durumda kaldılar. Bir de konserde arar verilmedi ve havalandırma da sanırım yoktu. Zaten çok üşüyen bir insan olarak ben çok rahatsız olmadım ancak Dilem ve Dehan’a çok fazla sıcak geldi ve bir noktadan sonra dinlerken konsantrasyonları bozuldu.


Ben o bir buçuk saat nasıl geçti anlamadım. Tek bildiğim tarih kokan taş duvarların arasında Bizans’tan kalma fresklerde gözlerimi gezdirerek enfes müzikten tarifsiz bir tat aldığımdı. Çıkışta aydınlatılmış yoldan yavaş yavaş yürüyerek sarayın dışına adım attık. Harika bir gece bizim için sona ermişti…

CONVERSATION

30 comments:

  1. Aya irini'de klasik müzik dinlemek gerçekten çok güzel bir deneyim bende bir konsere gidip çok etkilenmiştim. Akustiği doğal ve muhteşem!

    o sarmalarda gözüm kaldı valla sunum bile harika...

    Trenydolap Hediye Çekişi Yapıyor
    http://trendydolap.blogspot.com/2011/09/my-first-giveaway-trendydolap-hediye.html

    YanıtlaSil
  2. ambiyans harikaymış. çekimlerde öyle...ellerinize , gözünüze sağlık.
    hoş bir akşam olmuş...

    YanıtlaSil
  3. gizemcim o kadar güzel anlatmışsın ki tüylerim düken düken oldu, sunduğun harika görsellerle birlikte, muhteşem yaa, birtek o tınıları duymadığım kaldı çok hoş görseller...

    paylaşım için çok teşekkürler tatlım süpersin...

    YanıtlaSil
  4. çok büyülü bir mekanmış...

    YanıtlaSil
  5. gitmiş dinlemiş görmüş kadar oldum:) çok etkilendim bende zaten o tarafları sultanahmet eski istanbul taraflarına bayılırım.. çok güzel bir gece olmuş canım:)

    YanıtlaSil
  6. canım benim bayıldım resimlere, çok büyülü sakinleştirici bir mekanmış :)) bayılıyorum senin şu fotolu postlarına zaten çok marifetlisiniz :))

    YanıtlaSil
  7. zaten ölmeden önce yapılması gerekenlere ben de ayairini de konser dinlemek diyorum :))

    YanıtlaSil
  8. Aya İrini yapı olarak benimde çok hoşuma giden yerlerden birisi. İstanbul denildiğinde mutlaka aklıma gelir :) Hiç gitmek nasip olmadı ama söylediğin gibi en kısa zamanda bende gitmek istiyorum fotoğraflara bayıldımmmm.

    YanıtlaSil
  9. Yillardir Aya Irini'de konsere gitmek istiyorum, hala gidemedim:( Fotograflar buyuleyici, gitme istegimi deprestirdi:)

    YanıtlaSil
  10. bitanem senin ağzından da dinlemiş olmama rağmen postu nefesimi tutarak okudum! :) inanılmaz güzel bir atmosfer, insan burada demet akalın'ı bile huşu içinde, keyifle dinleyebilir bence! :)))
    yerinizde olmak isterdim (ya da yanınızda :) karakol da çok güzel bir mekanmış belli..
    bu arada, orada çektiğiniz outfit fotoğraflarının postunu sabırsızlıkla bekliyorum tatlım :))

    kocaman öpüyorum seni..




    Wear A Smile!

    YanıtlaSil
  11. 17 yaşındayken taa yıllar önce bir piyano resitaline gitmiştim aya irini de atmosfer o zaman büyülemişti beni, gerçekten de harikaydı, şimdi görünce postu o güne döndüm, inanılmaz bir deneyim herkes mutlaka orada bir aktiviteyi yakalasın...

    YanıtlaSil
  12. Bayildim ya super fotograflar Gizemcim, yazdiklarinla ve fotograflarla adeta ya$atiyorsun,gitmis kadar oluyorum...Eminim ki enfestir konser.
    Opuyorum tatlim ^*^

    (Audrey'li tisortun gozumden kacmadi,cok begendim)

    YanıtlaSil
  13. Işıklandırma muhteşem görünüyor.Buraya hep gitmek istemişimdir.Camiilerimizdeki muhteşem çinileri ve mozaikleri gördükten sonra burdaki mimariyle kıyaslama güzel olurdu diye düşünüyorum...
    Sana söyleyecek birşey bulamıyorum hani diyorlar ya "fevkaladenin fevkinde" :)) hehehehe

    YanıtlaSil
  14. waouuww yemin ederim yazıları okumadan fotoğraflara baktığımda ilk başta yurtdışı falan sandım burayı. Mükemmel bir ortam. Restorana da bayıldım! Fiyatları nasıldı Giz'cim?

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel bir gece , müthiş bir konser...daha ne olsun... ufak tefek aksilikleri göz ardı etmek gerekiyor maalesef, çünkü en iyi organizasyonlarda dahi böyle aksilikler yaşanıyor.
    Aya İrini ve diğer fotolar da harika çıkmış,bizi de gezdirdiğiniz için teşekküler...

    YanıtlaSil
  16. henüz canlı olarak klasik müzik konseri dinlemedim ama eminim çok dinlendici ve keyiflidir giz,ambiyansta müthiş görünüyor...:)

    YanıtlaSil
  17. Resimler harika <3 cok begendim..
    benim sayfamada bi ugrarsan sevinrim :)

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel bir etkinlik olmuş :)

    YanıtlaSil
  19. canım gene harika fotoğraflarla desteklenen süper bir yazı olmuş,o taraflara geçersem yemek için Karakol'a uğramak şart oldu :))

    YanıtlaSil
  20. Resimler ve anlatımın o kadar birbirini tamamlamış ki sanki ben de ordaydım gibi geldi bi an... Restorandaki ampullere bayıldım... Gerçekten de tam belleğe kaydedilesi bi akşam olmuş...

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel bir yermiş canım.. Resimlerle bize bunu yansıtıyorsun.. Yemekler burdanda çok güzel görünüyor afiyet olsun canım :)

    YanıtlaSil
  22. Ortam çok hoş görünüyor kuzu:) taş duvarları aydınlatan ışıklar süper!
    Sizin için güzel bir akşam olmasına sevindim:)

    YanıtlaSil
  23. Trendydolap, hehe o dolmaların benim de tadı damağımda kaldı desem yeridir tatlım :) Ben bir sonraki etkinlik için şimdiden bakınıyorum ortamın güzelliğine doyamadım :)


    Estasarimelif, çok teşekkür ederim :) fotoğraf makinemiz olmadan evden çıkmıyoruz, bu güzel ortamı yaşatabildiysek ne mutlu bize :)


    Darkolive, tatlım çok sevindim bu şekilde düşünmene ve hissetmene :) gerçekten tüyleri diken diken edecek güzellikte bir etkinlikti, beğenin için ben teşekkür ederim canım benim :)


    Gülümse’cim hem de nası büyülüydü canım :)

    YanıtlaSil
  24. Pempe’cim çok yaşanası yaşatılası bir geceydi canım, o tarafların tarihi dokusu yetiyor zaten insana :)


    Hamide’cim çok çok teşekkür ederim tatlım, kelimelerle anlatıp görsellerle desteklemek daha çok yaşatıyor insanlara diye buna çok özen gösteriyorum, beğenin bu sebepten bir ayrı mutlu etti beni canım :)


    Buket’cim kesinlikle ölmeden önce birkaç kez yapılması gereken (farklı mevsimlerde) bir aktivite Aya İrini’de konsere gitmek :)


    Curcunam, insan erteliyor giderim illa ki diyor ama inan gidince “ah nasıl gelmemişim bu zamana kadar” da diyor tatlım :) Dilerim en kısa zamanda gidersin canım benim :)

    YanıtlaSil
  25. Lulu’cum ben de ha gittim ha gidicem diyerek bu zamana kadar gidememiştim ama şansa bu etkinlikten haberimiz oldu, dilerim aynı şekilde denk düşer sen de en kısa zamanda gidersin canım :)


    Wear, tatlım konserdeki büyüyü paylaşma isteği ile sana mesaj birisi atmış olarak ne demek istediğimi bu postla anlatabilmiş olmak çok çok mutlu etti beni :) Evet sanırım Demet Akalın bile huşu ile dinlenebilirdi orada :p o post en kısa zamanda gelecek bi tanem, öpüyorum kocaman :)


    Yaşam Stil, insan hangi yaşta giderse gitsin unutamayacağı bir tecrübe oluyor belli ki :) ben de bu güzelliği daha çok insanın yaşamasına vesile olabilmek adına hemen bu postu hazırladım :)


    Ferah Feza’cım çok teşekkür ederim tatlım :) yaşatabiliyorsam ne mutlu bana :) Konser enfesti gerçekten keşke elimde olsaydı da müziği de dinletebilseydim sizlere :) Audreyli bluz post olarak yakın zamanda sizlerle olacak canım :pp öpüyorum çok…

    YanıtlaSil
  26. İçimden geldiği gibi, çok çok çok teşekkür ederim canım benim :) sözlerin benim için çok anlamlı ve değerli. Yorumunun beni nasıl mutlu ettiğini anlatamam tatlım. Sultanahmet taraflarına gidince cami, kilim sergisi ve müzeleri gezeriz biz hep yeni bir yer keşfediyormuş hissi verir. Camilerimizin çinileri ile kıyaslamayı ben de severim farklı kültür ve sanat anlayışlarını bu kadar yakın yerlerde kıyaslayabiliyor olmak ayrı mutlu eder insanı :)


    Zeynep’cim heheh, çok haklısın yurtdışı sanmakta canım ışıklandırma ve mimari yapı muazzamdı normalde pek rastlamadığımız bir şey olduğundan ben de nefesimi tutarak keşfettim bu güzel mekanı :) Restoranda biz konser menüsünden sipariş verdik ana yemekler 25-35 TL arasıydı ama a la carte fiyatlarını bilmiyorum. Ortam lüks değil ama tarihi, mutfak da Osmanlı olunca fiyatları Konyalı’nın fiyatlarına yakın tutmuşlar tatlım.


    Baykuş Gözüyle, sonuna kadar katılıyorum bu tarz ufak tefek aksilikler her zaman her yerde karşımıza çıkabiliyor. Zaten müzik başladıktan sonra insan her şeyi unutuyor bir tek o tını kalıyor kulaklarında :) beğenin için asıl ben teşekkür ederim canım :)


    Sevda’cım ruhunun dinlendiğini hissediyor insan bu kadarını söyleyebilirim canım :) yakın zamanda bach dinletisi olacak onu da kaçırmamayı diliyorum ben :)

    YanıtlaSil
  27. Passion for Fashion, beğenin için teşekkür ederim, sayfana en kısa zamanda uğrayacağım :)


    Bolat, beğenin için çok teşekkür ederim :)


    Rebel’cim ağaçların altından esen rüzgarda bebiş uyurken siz de ortamın keyfini çıkarırsınız kesinlikle tavsiye ederim canım :)

    YanıtlaSil
  28. Hande’cim o geceyi yaşarken zihnimden geçenleri kağıda döktüm gelince, resimlerle bu şekilde uyuyor olması çok mutluluk verici :) Ampülleri o kadar beğendim ki terasa da mı koysam acaba diyorum :p çok hoş bir ışık veriyorlar etrafa…


    Pembe Esinti’m çok teşekkür ederim, yemekler de ortam da şahaneydi gelirsen bu taraflara gideri beraber kuzum :)


    Story’m aydınlanan taş duvarlar lirik denebilecek güzellikteydi :) Beğenin için çok teşekkürler kuzum, harika bir akşamdı bizim için de :)

    YanıtlaSil
  29. Çok büyüleyici bir gece olmuş sanırım .
    fotoğraflardaki detaylar , ışığın dansı muhteşem . İstanbulda yaşamanın verdiği nimetlerden biri olsa gerek böyle mekanların tadını çıkarmak.

    YanıtlaSil
  30. harika tatlım, fotoğraflar muhteşem olmuş, bayıldım... orada olmak o anı bende yaşamak isterim....

    ama sen neden yoksun, bi ara gördün :)

    www.dujufashion.blogspot.com

    YanıtlaSil