Pekmez Kremalı Havuçlu Kek :)



Aslında yılbaşından önce yaptığım, fotoğrafladığım ve yılbaşı keki olarak sunmak istediğim bu tarifi ancak sizinle paylaşabiliyorum. Mutfakta yeni tarifler denemek benim için çok büyük bir keyif. Derseniz nasıl ince kalıyorsun, aslında kalamıyorum :p bu kadar tatlı tarifi ve diğer yemek denemeleri sonucu evlendiğimden beri 4kg'a yakın aldım ve en kısa zamanda spora başlayacağım. Neyse, konumuzun dışına taşmayalım :) Havuçlu kek severseniz, starbucks'ın havuçlu kekine siz de benim gibi çılgınca bir iştah ve tutku ile bağlıysanız size kesinlikle bu tarifi yapmanızı öneriyorum :) üzerine pekmezli kremasını yapmanız şart değil, lakin ben saf havuçlu kek tadını daha çok seven birisi olarak kremayı yaptım, tadını da beğendim ama kendime hak gördüğüm koca dilimin bir çatalını kremalı tattıktan sonra devamını sade olarak tükettim :p Gelelim tarifimize.


Malzemeler;
450 gr havuç (kabuğu soyulmuş olarak),
1.5 su bardağı un,
2 tatlı kaşığı kabartma tozu,
1 çay kaşığı karbonat,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 tatlı kaşığı tarçın,
2 tatlı kaşığı vanilya,
4 yumurta,
1 su bardağı esmer şeker,
Yarım su bardağı toz şeker,
1+ ¼ su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı dövülmüş ceviz,
Yarım su bardağı sultani kuru üzüm,
Süslemek için yarım cevizler (tercihe bağlı)

Pekmez kreması için:
6 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
3 su bardağı pudra şekeri
¼ su bardağı pekmez



Tarif benim el kitabım olan Martha Day’in “Adım Adım Anlatılan 365 Tarif” adlı kitabından. Temel tüm hamurların yapılışını, kek, pasta, dondurma, puding tariflerini de içeren bu kitabı aldığımdan beri diğer tarif kitaplarımı elime almıyorum. Bugün konuşasım var sanırım, konuyu yine tariften saptırmadan yapılışına geri dönelim :)
Fırını önceden 180 derece ısıtıyoruz, dikdörtgen kek kalıbını yağlayarak yağlı kağıtla kaplıyoruz.


Havuçları soyup rendeleyerek bir kenara ayırıyoruz.



Unu derin bir kaba alıyoruz.

Üzerine kabartma tozu, karbonat, tuz ve tarçını ekliyoruz.






Yumurtaları işte böyle şekil kırıyorum :pp



Daha sonra mikserde özenle kırdığımız yumurtaları iyice çırpıyoruz,



Üstüne  vanilya, şeker, ayçiçek yağını da (ben ayçiçek yağım az kaldığından bir miktar margarin erittim içine) ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.


Cevizlerimizi dövüp eklemek üzere bir kaba alıyoruz,


Karışıma un, havuç, dövülmüş cevizleri de üzümleri de ilave edip tahta bir kaşık yardımı ile karıştırıyoruz (tahta kaşık önemli, inanın kekin tadı ve kabarmasında daha etkili oluyor).







Karışımı önceden yağladığımız kaba boşaltıyoruz kabarana kadar 40- 45 dakika pişiriyoruz. Ama kekin 180 derecede yavaş yavaş pişmesi önemli, fırınınız turbo ise biraz daha düşük ayarda pişirebilirsiniz çünkü bu keki çok pişirince normal havuçlu kek oluyor oysa içinin biraz hamur hamur kalmış halini seviyorum ben. Soğuduktan sonra hafif bir ıslaklık oluyor ama siz bunu pişmemiş olarak görürseniz kekin pişmesi yakın (kabardıktan sonra) kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz.



Kreması için tereyağı ile şekerin yarısını yumuşayana kadar çırpıyoruz sonra pekmezi ve şekerin geri kalanını da ilave edip hepsini çırpıyoruz. Tarifte kremayı kekin her yanına yayın ve üstünü ceviz ile süsleyin diyor ancak ben servis yaparken yanında sundum.  Ayrıca havuç keki de kare değil üçgen kestim, bu da tarife benim yorumum :pp

Kekimiz hazır,

 Herkese afiyet olsun… ;)

CONVERSATION

35 comments:

  1. omg! kızım nazar değecek sana benden söylemesi!! hem güzel, hem başarılı hemde becerikli!! :D maşalaah ya ! böyle kek, kurabiye vs hic yapmıyorum ben ya :(

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel yoğunluğunuzun arasında mutfağa zaman ayırabilmeniz. Kek harika görünüyor :) Sevgiyle kalın :)

    YanıtlaSil
  3. Bende dün yaptım havuçlu kek tatlım:)
    Havuç zaten yumuşak düşürüyor içini o sebeple ister istemez birazcık hamur kıvamında bir kek oluyor,diğer keklere nazaran:)

    Eline sağlık bu arada becerikli hatun:)

    öptüm.

    YanıtlaSil
  4. Gizemcim, eline saglik, nasil canim cekti simdi, ama bizde tatli yiyen yok, ben de tek basima bunu yersem cok tehlikeli :) ise falan goturme durumu da yok evden calistigim icin, bu guzelliklere kalabalik ortam lazim :) senin bu hamarat tarafini da gormek cok hosuma gidiyor. Bu arada BO da hakkiniz yendigi icin uzuldum, ben siz kesin ilk 3 te olurdunuz diye dusunuyordum. Nasil gidiyor lookbook, ne zaman rahayliycan? Rahat huzurlu renkli bir hafta diliyorum canim :)

    YanıtlaSil
  5. Kisin havuclu kekten otesi yoktur benim icin! Sevdigim her seyi atabiliyorum icine; tarcin, uzun, ceviz;)
    Pekmez kremasini da ilk kez duyuyorum, denemeli;)
    Ooh aklimda canlandirdigim mis kokular odami doldurdu, gercege donusturmeliyim;)

    Son bir sey: Giz'cim bu fotolari Dehan mi cekiyor, yoksa tripod'la mi cekiyorsunuz? Hep guzel bi acidan, amacima uygun fotograflar oluyor;)

    YanıtlaSil
  6. tarif başlığını okuyunca nasıl heyecanlandım :) ve ağır ağır tadına vararak okudum yemesem de yemiş kadar oldum. sayende verdiğim kiloları hızla alıcam gizcim :(

    YanıtlaSil
  7. Mmm yine harikulade bir giz tarifi :)Yazıların kadar tariflerine de bayılıyorum :)En kısa sürede ben de yapmayı düşünüyorum.Ellerine sağlık ;) <3

    YanıtlaSil
  8. Canımm ellerine sağlık inan yutkunarak okudum bütün yazıyı :) şimdi tam zamanı yapmalı mutlaka bu keki :)

    YanıtlaSil
  9. bunu en yakın zamanda deniyeceğim ellerine sağlıkk=)) giz'im benim.hem güzel hem marifetlisin maşallahhhh

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık, tarçın kokusunu buradan hissedebiliyorum:))

    YanıtlaSil
  11. Gizem'ciğim, güzel,güzel olduğu kadar da başarılı,başarılı olduğu kadar da hamaratsın..:)) 10 parmağında 10 marifet denen şey bu olsa gerek hı güzel arkadaşım benim :)
    yummyy yummyy..çok leziz görünüyor,ellerine sağlık :)
    tarifi hemen not alıyorum :)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. hımmm pekmezli mükemmel olduğunu sanıyorum :) okurken sanki son fotografta yemeğe başlayacakmışım gibi oldum :) ellerine sağlık canım ;)

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık:)Bence kitabı aratmayacak detayda bir tarif olmuş:)Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  14. Çok lezzetli görünüyor (: Chunly Beauty nin dediği gibi nazar değecek ya, maşallah (: Bu işlerde becerikli olmak harika bir şey (:

    YanıtlaSil
  15. Gizemcim özletiyorsun kendini uzun zaman oldu senden post gelmeyeli.

    Havuçlu keke bayılırım,ellerine sağlık çok leziz görünüyor :)

    YanıtlaSil
  16. canım cok güzel tarif adım adım fotograflamıssın daha aydınlatıcı olmus gercekten ellerine emegine saglık bitanem cok güzel görünüyor ♥ afiyet olsun ♥

    YanıtlaSil
  17. bayıldım buna. Keske ben de yapabılsem. Yapılmısıyla ıdare edıyoruz mecburen :)

    YanıtlaSil
  18. çok kötüsün yaaa.. o kadar dikkat ediyordum akşam yemeyim diye. şimdi nasıl canm çekti, kalkıp kek yapacağım inan :)))

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Gizem,
    Ellerine sağlık, havuçlu kek süper görünüyor, ben de böyle açıklayıcı bir kitap arıyorudum, hemen gidip bakmalıyım:) bu arada birşey dikkatimi çekti, üzümler kuru üzüm mü, yoksa kuş üzümü mü? yani resimden sanki kuş üzümüymüş gibi görünüyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Havuclu kek - yuppiii ;))) Bayilirim kendisine yani ;))) Ellerine saglik guzelim benim... En kisa zamanda cayimin yaninda bana eslik etmesi icin ataga gecmem lazim ;))) Opuyorum kocaman xxx

    YanıtlaSil
  21. valla harika ötesi marifetli bir insansın ya dehan ne kadar şanslıdır ya :)) harika eline koluna sağlık canım hep böyle tarifler ver sen :)

    YanıtlaSil
  22. Havuclu keke bayilirim. Senin tariflerini de ayrica cok seviyorum. Ara ara bakiyorum, kendimde yapacak guc bulursam da yapiyorum:) Fotograflaman da cok guzel bu arada:)

    YanıtlaSil
  23. Güzel tarif...
    Suçlu hissetmemek adına tamamını esmer şeker kullanarak yapabilirim diye düşündüm: )

    YanıtlaSil
  24. Giz'cim becerikli ve güzel arkadaşım maşallah sana ellerine sağlıık, muhteşem görünüyor kekin, ben varya kek manyağıyımdır her türlüsünü severim, güzel kek kalıplarına bayılır ve her gördüğümü almak isterim :)) senin kekte süpermiş kocam gelsinde ona yapıyım bari, kendime daha basit kekler yapıyorum :))

    YanıtlaSil
  25. Pekmezli hic birseye hayir diyemem dogrusu, ellerine emegine saglik, harika tadi vardir eminim, mutlaka denemem lazim.

    YanıtlaSil
  26. Tariflerin güzelliği,görselleri bir yana senin yapıyor oluşun müthiş hoşuma gidiyor.:))
    Kızkardeşim içinde hep söylerim çıtı pıtı ellerden böyle şaheserler çıkması.

    YanıtlaSil
  27. Hayatım pekmez kelimesini görünce (sevmediğimden) içim biraz tuhaf olmuştu ama sen yapıyorsun kesin güzeldir diye her adımını okudum.. Ya gerçekten süpersin.. Ellerine emeklerine sağlık :*

    YanıtlaSil
  28. Nefis görünüyor Canim :))

    Ellerine saglik <333

    Ben köstebek pastasindan baska pasta yapmasini bilmiyorum maalesef :(

    Tarifin icin tskler :))


    Mucuk

    YanıtlaSil
  29. galiba benım senden cok sey ogrenecegım var bende evlenırken :) moleskıne buyuk ajanda alıp nısanlımla yedıgımız butun yerdekı yemeklerın bızımle bırlıkte fotosı ve yan sayfasında yemek tarıfı vardı romada yedıgım sacma yemegın tarıfını almak ıcın o yerdekı garsona ascı ıle gorustrmesı ıcın bahsıs bıraktıgım anı dun gıbı hatrlarım...bu defterın amacı yemek yaparken huzura bulanma gercekten bonn gecırdıgım bırkac hafta cok ısımıe yaramıstı ama onda kaldı :)

    YanıtlaSil
  30. eline sağlık tarifi denemeye çalışacagım ben de :)

    YanıtlaSil
  31. ayy senin bu tatlıların oldurecek beni. nasıl bir hamaratlıktır bu ya, zaten yılbasında magnolia yiyemeden cımak zorunda kaldık aklım orda hala.. kek nefis gorunuyor. havuclu kek cok severim bunu deniycem mutlaka..

    YanıtlaSil
  32. Yum yum ♥ Daha gecenlerde havuclu kek nasil yapilir diye dusunuyordum,mutlaka deneyecegim tatlim ♥
    Havuclu keki bende cok seviyorum,tabi hamur islerine,pastaya,pogacaya sarmamak adina arada sirada ,kahve yaninda tuketiyorum :) Super gorunuyor,ellerine saglik tatlim,ona koca dilim mi dedin sen :))))) Ufacik bir parcacik gibi duruyor :)
    Eminim e$in de begenmistir,adim adim anlatman da super olmus,tam bir rehber olacak bana,yapinca haber veririm ;)
    Optum canimcim ♥

    YanıtlaSil
  33. mis gibi koktu kuzu heheh:D:P
    ellerine sağlık baby'm çok güzel görünüyor.bu tarifi yakın zamanda deniyeceğim((:

    YanıtlaSil
  34. hem guzel hem marıfetlı ve hamarat olmak boyle bırsey sanırım...ınanamıyorum vallahı supersın...kış mevsımınde ne guzel gıder sımdı

    YanıtlaSil
  35. ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR,EN KISA ZAMANDA BENDE DENİYCEM.. http://merrapunzel.blogspot.com/

    YanıtlaSil