Boksör Böcek - Ned Beuman



Hazır kitaplardan ve onların insanlar (bilhassa genç zihinler için öneminden) bahsetmişken son okuduğum kitabı tanıtmanın yerinde olacağına karar verdim. Vakitsizlikten muzdarip olduğum geçtiğimiz aylarda geceleri 5’er, 10’ar sayfa olsun okuyarak bitirebildiğim, ilgiyi her daim tetikte tutan ve sizi 1930’ların Nazi dönemine götüren “Boksör Böcek” oldukça enteresan, okunası bir kitap. Son zamanlarda özellikle genç yazarların kitaplarını tercih ediyorum. “Boksör Böcek” adlı kitabın yazarı Ned beuman 1985 doğumlu. Kendisi, ilk kitabı ile 2010 Guardian ilk Roman Ödülü Finalisti, 2011 Desmond Elliot Ödülü Finalisti ve de kitap 2011 V&A En iyi Kapak Tasarımı Ödülü’ne sahip. Merak edenler için daha ironik olan Almanya’daki edisyonun kapağına da bir göz atalım;


Gelelim kitabımıza, günümüzde ve de 1930’ların sonunda geçen hikaye farklızamanlarda paralel ilerleyen olayların bir noktada birleşmesi ile son buluyor. Yazım dili oldukça sade, edepsiz ve cüretkar bir tarza sahip olan Beuman anlattığı sahneyi adeta okuyucunun zihninde baştan kuruyor. Hikayenin günümüzde geçen kısmında, Nazi eşyaları toplayan genç bir koleksiyoner olan Kevin’in trimethylaminuria hastalığı yüzünden muzdarip olduğu ölü balık koku sayfalardan dışarıya taşıyor :) Aynı şekilde kitabın geçmişteki geçen kısmında, hırslı bir bilim adamı olan Philip Erksine’nin öjenik kuramı geliştirme çabaları, 9 parmaklı, genç, 1.50 cm boyunda, yenilmez, eşcinsel bir boksör olan Seth Roach’un umursamazlığı, insanlara ve hayata duyduğu içsel nefreti, alttan da olsa verilen dönemin politik akımları okuyanları bir zaman yolculuğuna çıkarak kadar gerçekçi anlatılmış.



Kitabın baş kahramanı (ama aslında bir anti kahraman) “Günahkar” lakaplı Seth Roach’un tuhaf hikayesi hüzünlü mü, acıklı mı, tiksinç mi, yoksa koyu bir kara mizaha batırılmış sıradan bir hikaye mi karar veremiyorsunuz. Karakterlerin çoğu karanlık, kötü tiplerken onların arasında bencil, duygusuz boksör Seth ve ona umutsuzca aşık olan Philip’le aralarında ilişki bile sayılamayacak zorunlu bir katlanış durumuna üzülürken, Philip’in kızkardeşinin temiz duygularla Seth’e yaklaşmasına ve Seth’in de kendi kardeşini anımsattığı için bu genç kıza ılımlı davranışına hüzünleniyorsunuz.


                                         *Çiçeği burnunda yazarımız Ned Beuman (kendisi aynı zamanda bir blogger)

Okuyucuyu kitabın içine çeken diğer bir şey ise romanda anlatılan hikayenin dönemin gerçek olayları ve karakterleri ile harmanlanmış olması (Bkz. Öjenik kuramı üzerine çalışmaları sebebi ile Hitler’den övgü mektubu alan Philip Erksine).




Kitabın sürükleyici temposunun yanı sıra okurken insana, özel bir ırk yetiştirmek neden bu kadar önemli? Kanatlarında swastika olan bir böcek ne anlama geliyor ki aslında? gibi sorular sordurması da son sayfaları çevirirken “iyi ki okumuşum” dedirten ayrı bir detay.


Kitabı okuyacaklara heyecanlarını kaçırmayacak şekilde son bir detay daha, yazar ince ince ördüğü kitabın sonunu havada bırakmayacak şekilde her iki zamanda da okuyanlara sürpriz bir son hazırlamış. Beklenmedik ama hayranlık uyandıracak kadar yaratıcı bu kara mizahi son için kendisini tebrik ediyor, okumayanlara “Boksör Böcek”i şiddetle tavsiye ediyorum ;)


CONVERSATION

30 comments:

  1. İçeriği çok ilginçmiş :)Ben de merak ettim şimdi.Okumak lazım ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok ilginç, hikaye akışının sürükleyiciliği kadar iki paralelde de ucu açık kalmadan bağlanması ayrıca okumaya değer kılıyor kitabı ;)

      Sil
  2. listeme eklemeliyim,,ilgimi çekti,,teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, dilerim keyifle okursunuz ;)

      Sil
  3. böcek fobim olmasaydı mutlaka okurdum bu kitabı lakin alsam kitabı elime bile alamam kapağındaki böcek yüzünden :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında 2 farklı kapakla satışa sunmaları gerekli, Almanya'daki kapak alternatifi ile de mesela :/

      Sil
  4. Okunacaklar listeme yazdım tatlım:)

    YanıtlaSil
  5. Bu hafta icinde bu kitabı almam lazım! İcerigi tam benlikmis (: Bu postu yazan ellerin dert görmesin birtanem. Kendine iyi bak, çok öptüm. Merve

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim canım benim, çok teşekkür ederim güzel sözlerin için :) kitabın anlatımının akıcılığı da aynı şekilde hoşuna gitmiştir umarım :))

      Sil
  6. oldukça merak uyandırıcı bir kitapmış,gözümün önünde canlandırabildiğim kitapları çok seviyorum,kendi kendime film izler tadında okuyorum :)şuanda okuduğum ve sırada bekleyen bir kaç kitabım var ama ilk kitap alışverişim bu olucak senin tavsiyen üzerine canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okurken gözünde canlandırabiliyor insan tatlım, film izler gibi ama her bir kare daha yavaş çekimde olduğundan daha da zihne kazınıyor :))

      Sil
  7. cok merak ettım kıtabı gızcımmm..umarım fırsar yaratr okurum elımdekı kıtabım bıtınce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2011'in okunması gerekenleri listesinden merak ederek almıştım ben de canım, çok beğendim dilerim sen de fırsat yaratarak okuyabilirsin :)

      Sil
  8. Dualarımız bu gece eksik olmasın, kalplerimiz imanla dolsun.Gül bahçesine girenler gül olmasalar da gül kokarlar. Kainatin en güzel gülünün kokusunun üzerinizde olması temennisiyle.
    Mevlüt Kandili Mübarek Olsun Canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım benim hepimizin inşallah! :)

      Sil
  9. Gizemcim kitap cok guzel bir tavsiye oldu benim icin 1930-1945 tarihleri arasi Almanya ile ilgili kitaplar cok ilgimi cekiyor.Kitapta ki hitlerin mektubu ilginc bir detaymis Son cumlesi gulumsetti beni! Ve son olarak yazari ne kadar da genc.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni de yazarın bu kadar genç olması çok şaşırtmıştı canım, o dönemin kitap ve filmlerini ben de çok ilginç buluyorum dünyanın çığrından çıktığı ve toplu histeriye kapıldığı bir dönem olduğundan daha çoook didiklenip malzeme çıkarılabilecek bir periyod bence.

      Sil
  10. Çok merak ettim,arayıp bulacağım.Teşekkür ederim bu güzel paylaşım için.
    Sevgiyle kucakladım seni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seni sevgi ile kucaklıyorum canım benim :) kitabı okuduktan sonra düşüncelerini duymayı çok isterim!

      Sil
  11. en en kısa zamanda alınması lazımm.tatlım çok iyi oldu bu post.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın okuduğuna pişman olmayacağı bir kitap kesinlikle! dilerim sen de okuduktan sonra aynı hisler içerisinde olursun bi tanem ;)

      Sil
  12. Bu kitabi duymamistim. almancasini bulup mutlaka okuyacagim. Tesekkürler güzel tavsiyen icin. sevgililer günün kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederin Nersin'cim senin de geçmiş sevgililer günün kutlu olsun :))) Almanca'sını okumak daha ironik olacaktır eminim :)

      Sil
  13. Tık! tık! ben geldim.:)
    ama evsahibi buralarda yoktu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süreler kayıptım canım benim, hala da tam çıkamadım ortaya karabatak gibi bir görünüp bir kayboluyorum :/ İnce ziyaretin için çok mutlu etti beni Ebru'cum :) her zaman beklerim ;)

      Sil
  14. aa cok merak ettim bu kitabi. cok ilginc detaylar vermissin, okumak icin sabirsizlaniyorum simdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca'cım sana cupcake tadında bir kitap desem? :) hehe, öpüyorum çok canım.

      Sil
  15. tatlim ne kadar yogun oldugunu bilsemde seni mimledim (: zamanin oldugu nda yaparsin artik. çok öptüm canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım yapamadım mim'imi :/ başka sefere umuyorum, o aralar gerçekten çılgınca bir yoğunluk içerisindeydim, hala da az çok sürüyoru bu durum :(( öpüyorum seni çok Merve'cim ;)

      Sil