Annelik Günlüğüm Vol.5 - 3. Trimester'da Artan Kilolar Nasıl Kontrol Altına Alınır?



Geceleri sıcak basarak ya da miniğinizin tekmeleri ile en az 3 defa uyanıyor musunuz? Yataktan önce elleriniz üstünde doğrulup sonra karnınızı tutarak mı kalkıyorsunuz? Vücut sıcaklığınız her daim 40 derece mi? İştahınız önceki aylara göre açıldı ve metabolizmanız daha da mı yavaşladı? Son zamanlarda ayakkabılarınız dar geliyor, yüzükleriniz parmağınıza mı oturuyor? 3. Trimester'a hoşgeldiniz :)


Son yazmamdan bu yana biraz zaman geçtiğini kabul etmeliyim. Yoğun bir şekilde çalışırken bir yandan bebek odası & kıyafeti hazırlıkları, baby shower organizasyonu, bir yandan fit bir anne adayı olma çabası tüm vaktimi aldı. Geldiğim noktada miniğimin odası ve kıyafetleri hazır. Ayrıca bir bebek odası dekorasyon postu yapacağım :) Doğum sonrası günde 2-3 kere üstünü değiştireceğimi düşünerek sayısız badi aldım. Yenidoğan 10 adet yeterli olur diye düşündüm çünkü bebeğinizin büyüklüğüne göre yenidoğan kıyafetlerini en fazla 15 gün kadar giyebiliyormuş. Mother Care, E Bebek ve Unnado'da yer alan organik mağazalarda birçok seçenek mevcut. Zaten her anne adayının Unnado'yu düzenli olarak ziyaret ettiğini varsayıyorum :) Hastane çıkışı setini Nişantaşı City's'de bulunan Kapbula'dan organik tekstilde aldım. Geri kalan tüm kıyafetler 0-3 ay çok az bir kısmı da 3-6 ay. Tüm bu bebek kıyafetlerini Macro'da satılan Seventh Generation isimli organik deterjan ile yıkayıp ütülendikten sonra dolabına kaldıracağım. Bebekler için yumuşatıcılar da var ancak yumuşatıcıların kıyafetlerin üstünden arınmadığını bildiğimden kullanmayı düşünmüyorum.



Bebeğim için hoşgeldin partisine mekan olarak Kalamış'ta bulunan Tatlı Huzur'u seçtim. Sahipleri oldukça tatlı ve canayakın insanlar. Tüm hazırlıklar için son derece yardımcılar. Birkaç organizasyon şirketi ile görüştükten sonra süslemeleri kendim yapmaya karar verdim. Bebek partisi için de ayrıca bir post yapıp tüm malzemeleri nerelerden aldığımı sizlerle paylaşacağım.



Daha önceden beslenme düzenimi paylaşmıştım ancak 32. haftadan itibaren bu beslenme düzenini daha da minimize etmeniz gerekiyor. Hamilelik zehirlenmesi olarak bilinen eklampsi (tansiyonun yükselmesi ile annenin nöbet geçirmesi ve bebek ile hayatının tehlikeye girdiği durum) riski bu haftalarda ortaya çıktığından tuzu tamamen hayatımdan çıkardım. Şekeri de sadece meyveden ufak porsiyonlar olarak alıyorum. Protein haftada 2 gün et, 2 gün balık, 2 gün tavuk yerden şimdi haftada 1'e düşürdüm (idrarda proteine de bakılıyor bu süreçte.) Artık bebeğiniz gelişimini büyük ölçüde tamamladığı için protein alımını aza çekebilirsiniz. Karbonhidrat da hiç yemiyor değilim ancak sabah 1 dilim ekmek akşam 1 dilim ekmek yiyorum, makarna pilav gibi besinleri sofrada varsa sadece 1 kaşık alıyorum. Üstüne her gün 1 saatten fazla (10-12 bin adım) yürüyerek 10kg'da sabit kalabildim. Son 5 haftada 1,5 kg aldım. Kalan 7 haftada da 3 kg almayı umuyorum. İdealı 13-14 kg deniliyor ancak hamilelik gerçekten zorlayıcı bir süreç, sadece bebeğinize besin olarak yaracak şeyleri yiyip iştahınızı kontrol etmeye çalışmak şart. Normalde bu yeme ve spor düzeni ile haftada 2kg verirdim eminim ancak hamilelikte metabolizmanız bebeğe daha uzun süre besin gitmesi için çok fazla yavaşlıyor, bu yüzden mevcut düzende sadece kilo alışımı yavaşlatabiliyorum. Nasılsa doğum sonrası zayıflarım diyerek kontrolsüz yerseniz ve hareket etmezseniz (çalışan kadınlar tüm gün bilgisayar başında ne yazık ki hareket edemiyor) 25 kg'ları görmek inanın oldukça kolay. 5. ayda 1 kg almışken 6.5. ayda 8 kg'ı görmüş birisi olarak yeme düzeninizi aylık olarak revize etmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Bebeğimi hiçbir besinden mahrum bırakmadım, çikolata pasta vs çok canım isterse ucundan tabi ki yedim ama koca bir porsiyonu tek başıma bitirmedim. 33. haftadadayım ve bebeğim de 2 kg. Merak edenler için pilates'e haftada 1 olmak üzere devam ediyorum ;) Yeni beslenme düzenimi de aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Sabah:
1 dilim çok tahıllı ekmek
1 dilim peynir (2 kibrik kutusu büyüklüğünde)
1 tutam maydonoz (ödemlerinizi azaltmak için)
1 yumurta
1 limondan içerisine 1 tatlı kaşığı balla limonata

Sabah- Öğle arasında 5 fındık, 2 tam ceviz

Öğlen:
Çorba
Sebze yemeği
1 kase yoğurt
2 kaşık zeytinyağlı sebze (her gün yemeniz şart değil)

Öğle - Akşam arasında yarım litre ballı süt, 1 hurma

Akşam:
Çorba
Sebze yemeği (sebze yerine haftada 1 et, 1 somon, 1 tavuk)
Salata & yoğurt

Akşam yemek sonrası 1 saat yürüyüş.
Günde 3-4 lt su.

Bir sonraki posta kadar görüşmek üzere :)

CONVERSATION

2 comments:

  1. bende 30.cu haftamdayım anı gidiyorum 8 kg aldım bakalım 33e kadar nasıl gidecek beslenme tarzımızda aynı tamamen böyle beslenince asıl bebek kilo alıyor :)

    YanıtlaSil
  2. canım giz :) can'ın odasında ki duvar kağıtları çok güzel,huzur verici eminim can odasını çok sevecek.. senin yazdıklarınla bilgileniyorum,araştırıyorum 19 + 3 teyim bugün itibariyle ve bal kızımın hareketlerini daha kuvvetli hissetmeye başladım :)) Senin,benim ve tüm gebeler için bir avazda sağlıklı doğumlar diliyorum ve gittikçe sabırsızlanıyorum :) sevgiler..

    YanıtlaSil