Annelik Günlüğüm Vol 7. - Hastane Çantanızda Neler Olmalı?




38. haftaya girdiğim bugünlerde fazlasıyla heyecanlı olduğumu söylemek istiyorum. Artık Can ile tanışmamıza günler kaldı. Hafta hafta hamilelik belirtilerine göre bu haftadan itibaren miniğim her an gelebilir. Ben henüz gelecekmiş gibi hissetmiyorum, son haftasına kadar tamamlayacak gibi bir içgüdüsel inanışım var ama tabi hiçbir anne bebeğinin erken doğacağını varsaymaz :) Bu sebepten olur da aniden sancılarım başlarsa diyerek artık izne ayrılmış olmanın verdiği huzur ile son eksiklerimi de tamamlayarak hastane çantamı hazırladım. İnternette birçok kaynak okudum ve kendi eksiklerimi de burada okuduklarıma ekleyerek bir liste çıkardım. 

Hastane çantanızda neler olmalı? Benim gibi tecrübesiz, ne yapacağını bilmeyen anne adaylarına yol göstereceğini umarak kendi listemi sizinle paylaşıyorum :) Öncelikle hangi yöntemle doğurmak istediğiniz de önemli bir unsur, sezaryanda 2 gece hastanede bebeğinizle kalacağınızı düşünerek yedekli kıyafet almanız gerekebilir. Ben normal doğum istiyorum, listeyi de buna göre hazırladım ama olur da ters giden birşeyler olursa diye ben de hem kendime hem Can'a yedek kıyafet ekledim bavuluma.

Anne için çantada bulunması gerekenler:

- Normal doğum istiyorsanız, doğum öncesi hastanede kıvranarak birkaç saat geçireceğinizi ve sancı, ıkınma gibi süreçlerde çok enerji kaybedeceğinizi düşünerek yanınıza enerji verecek sağlıklı atıştırmalıklar alın. Ceviz, kuru üzüm, hurma, muz ve benim gibi sadece kapalı cam şişeden içebiliyorsanız litrelik 3-4 adet su yanınıza almanızı öneririm.

- Doğum için önlük giymeden önce hastanede vakit geçirirken rahat edeceğiniz bir kıyafet giyin. Sancınız başladığında ne giysem diye düşünmek zor olabilir bu yüzden hastaneye gidiş ve hastaneden çıkış için rahat eşofman takımı ya da bol elbisenizi ve şiş ayaklarınız için hava yaz ise terlik, değilse spor ayakkabılarınızı mutlaka şimdiden paketleyin.

- Katıldığım doğuma hazırlık kursunda öğrendiklerime dayanarak, sizi sancı aralarında sakinleştirmesi için lavanta kolonyası, kokulu mum ve sakinleştirici etkisine inandığınız bir playlist'i telefonunuzda oluşturun.

- Doğum sonrası giymek üzere lohusa geceliği ve sabahlığı paketleyin. Ben Mendos'tan fistolu krem gecelik ve sabahlık aldım. Yedekli olması açısından (kanama vs ile kirlenebilir) internette lohusa geceliği yazınca çıkan sitelerden birinden de dantelli bir set daha sipariş ettim. Altına Zara Home'dan düz saten terlik alabilirsiniz.

- Kanamanız olacağı için yanınıza gece pedi almanızı tavsiye ederim (hatta gece pedi yanında uzun hasta pedlerinden de edinin, zira ilk birkaç gün bunlara ihtiyacınız oluyor).

- Lohusaların olmazsa olmazı lohusa tacını unutmayın :) Annem ve kardeşimin baskısı üzerine Eminönü'nden bir adet düz saten, bir adet kurdelalı aldım ama tercihim ille takacaksam düz olandan yana.

- Normal doğumda ayakların çok üşüdüğünü arkadaşlarımdan duydum, bu sebepten yanınıza pamuklu yumuşak 2-3 çift çorap alabilirsiniz. 

- Hamileliğin sonlarına doğru daha rahat çamaşırlar tercih ediyorsunuz, GAP'in pamuklu düşük bel çamaşırları oldukça güzel bunlardan 2-3 tane hastane bavulunuza mutlaka koyun. 

- Lohusa gecelikleri model olarak emzirmeye oldukça müsait bunun içine sütyen takmadan göğüs pedi koyabilirsiniz. Bunun için çantanıza göğüs pedi koyun. Sütyensiz rahat edemem derseniz bir adet emzirme sütyeni edinip bunu da bavulunuza ekleyin (bu sütyenle de emzirme pedi kullanacaksınız). Ben Oysho'nun hem şık hem işlevsel emzirme sütyenlerini çok sevdim size de tavsiye ederim.

- Çamaşırlarınız ya da geceliğiniz ya da bebeğinizin kirli eşyaları için bir kirli torbası mutlaka bavulunuza koyun.

- Emzirme sırasında göğüsleriniz yara olmaması için göğüs ucunuza Lansinoh krem sürebilirsiniz ancak ben bu kremin doğal olmadığını duydum ve sürülebilecek en doğal şeyin taş baskı zeytinyağı olduğunu okudum. Doğuma 3 hafta kala bu kremi sürmeye başlamıştım ama şimdi zeytinyağı kullanıyorum.

- Normal doğumda saatlerce kıvrandıktan sonra kan, ter ve gözyaşı içinde kalmayacak mıyız peki? Bunu ben de bilmiyorum :) ama tedbir olarak yanıma şampuan, saç kremi, tarak, fön, yüz kremi, makyaj temizleme sıvısı, pamuğu ve makyaj malzemesi alıyorum. Normal doğumda zaten sabah doğurduysanız akşamına çıkıyorsunuz ama siz çıkmadan gelecek ziyaretçileriniz olursa diye, ya da sezaryan doğum tercih edecekseniz bu malzemeleri alın derim :)

Bebek için çantada bulunması gerekenler:

- Bebek eşyalarını bebeğim için aldığım bakım çantasına yerleştirip (bavul içinde etrafa değmesin diye) bu şekilde bavula koydum. Emzik, biberon gibi şeyleri çanta içinde diğer malzemelere değmemesi için ayrıca kutusunda ya da buzdolabı poşetinde çantaya koyabilirsiniz.

- Doğum sonrası bildiğim kadarıyla genelde hastaneler bebeğe kıyafet sağlıyor ama siz yine de yanınıza normal doğuracaksanız 1 adet, sezaryan düşünüyorsanız 2 adet hastane çıkışı alın derim. Ben daha önce de belirttiğim gibi Kapbula'dan organik termal hastane çıkış seti aldım. Tüm kıyafetleri Seventh Generation organik sıvı deterjan ile yıkayıp ütüledim ve hastanede yanıma alacakları paketledim.

- Yine hastaneler sağlamasına rağmen ben yanıma bez de aldım. Eskiden bebek bezi sektöründe çalışan birisi olarak bebeğin cildi neye alışırsa değiştirdiğinizde pişik yaptığını bildiğimden ilk günden itibaren hastanenin hazırda verdiği anlaşmalı bezi değil, benim seçtiğim bezi kullanmasını istiyorum. Bez olarak da Prima Premium Care'i tercih ettim.

- Bezin yanında pişik kremi de alın. Birçok anne adayı pişik kremini sadece bebek pişik olunca geçirmek için kullanılır zannediyor ama önleyici olması için her bez değişiminde bebeğinizin poposuna pişik kremi sürmeyi ihmal etmeyin. 98% doğal içeriğe sahip olduğu için benim tercihim Mustela'nın pişik kremi oldu. 

- Islak mendil almayın! Bebeğin altını her değiştirmede poposunu yıkama taraftarıyım, ıslak mendil sektöründe de çalışmış birisi olarak en alkol, paraben içermeyen ıslak pamuk su karışımıyız diyen mendillerin bile doğal olmadığını ve bebeğin hassas cildinde kimyasal bıraktığını biliyorum. Bebeğinizin poposunu yıkayamacak bir ortamdaysanız pamuk ve temizleme suyu kullanabilirsiniz. Ben tüm bebek mağazalarından temin edebileceğiniz bebek temizleme pamuğu ile ve Bioderma'nın temizleme suyunu yanıma aldım. 

- 2 adet yenidoğan tulumu (yazın da olsa yenidoğan bebekler üşüdüğü için uzun kollu tercih edin).

- 3 adet yenidoğan iç body, 3 adet alt (lastikli), 3 adet zıbın (bebeği olanlar günde 2-3 kere üstü değişiyor dediğinden bebek kıyafetlerini hep yedekli aldım).

- 2 çift eldiven (miniğiniz tırnakları uzun doğduğundan kendisini yolmaması için eldiven gerekli).

- 1 adet başlık (Haziran'ın 25'inde başlığı gereksiz gördüğüm için 1 adet aldım ama bebekler en çok başlarından üşürlermiş. Sonbahar ya da kışın doğuracaksanız 2-3 adet alabilirsiniz yanınıza).

- 2 adet emiciliği yüksek bez önlük.

- Kışın doğuruyorsanız yanınıza yelek veya hırka da alabilirsiniz.

- Yaz da olsa kış da olsa mutlaka bebek battaniyesi yanınıza alın. Yazın penye bebek battaniyeleri, kışın yünlü ya da peluş kalın battaniyeler tercih edin.

- Henüz erken olmasına rağmen ne olur ne olmaz diyerek emzik (emziği öncesinde organik deterjan ile evde yıkayıp saklama kutusunda bavula koyabilirsiniz).

- Bebeğiniz su ihtiyacını da sütünüzden karşılıyor ama memenizi emmediğini ya da ek besine gerek duyacağını düşünün, ne olur olmaz diyerek Philips Avent'in minik biberonlarından aldım (organik deterjan ile yıkayıp buzdolabı poşetinde çantasına koydum).

- Miniğiniz süt emdikten sonra kusabilir, salyası akabilir diye yıkanıp ütülenmiş minik tülbent bezlerinizi de çantanıza eklemeyi unutmayın. 

- Yanınıza bebek için şampuan almayın, hastanede bebeğinizi yıkamalarına da izin vermeyin. Anne karnında bebeği koruyucu bir tabaka olarak saran serviksin bebeğinizin üzerinde kalması hassas cildine koruyucu olarak çok önemli (eskiden hastanede bebekler doğar doğmaz yıkanırmış şimdi zaten bu yasaklanmış). Eve gelince bebeğinizi rahat rahat yıkayabilirsiniz.


Benim aklıma gelen ve okuyarak edindiğim ihtiyaç malzemeleri bunlar. Bu postu okuyan tecrübeli anneler, sizin de eklemek istediğiniz şeyler varsa belirtirseniz çok sevinirim :) Yeni anne adayları, sizler için de umarım bu liste faydalı bilgiler içeriyordur. Hangi yolla olursa olsun, 40 hafta boyunca sabırsızlıkla kavuşmayı beklediğiniz minik meleğinizi sevgiyle kucağınıza almanızı dilerim :)


CONVERSATION

12 comments:

  1. Gerçekten çok faydalı, özenli bir yazı olmuş.Bende 26 haftalık bir hamile olarak postlarınızın sıkı takipçisiyim:) Sağlıklı bir şekilde akti gelince bebeğinizle buluşursunuz inşallah:) Şükran

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için :) Bu ara evde olduğumdan sık sık yazacağım, faydası oluyorsa ne mutlu bana :) Sevgiler...

      Sil
  2. Öncelikle sağlıklı sıhhatli bir şekilde kucağınıza almanızı dilerim minik Can'ı. Ben de ikinci bebeğini bekleyen bir anne olarak merakla okudum yazılarınızı.

    1. doğumum normal olmuştu ve sunu sancı takılmıştı. Serumu takmadan önce lavman yaptılar ve daha sonra meyve suyu/su hariç bir şey yememe izin vermediler. Tüm hastaneler aynı mıdır bilmiyorum ama aklınızda olsun sizin de atıştırmalıklara ihtiyacınız olmayabilir.

    Bir de yazmışsınız ama sormak istedim yine de, sadece su ve pamuk diye satılan ıslak mendillerden almayı düşünüyordum ben de onlara bile güvenmemek mi gerekiyor? Her zaman pamuk+su kullanmak rahat olmayacak çünkü.

    Bir de ben ped olarak hasta bezi kullanmıştım ben gece pedleri yeterli gelmeyebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim :) Suni sancı takılırsa yemeye izin verilmiyor benim de bildiğim kadarıyla, ya da doğumun sezaryana dönme riski var ise yine verilmiyor. Ama herşey yolunda giderse anne çok enerji kaybetmesin diye ben yine de yazdım ve yanıma hurma ve fındık alacağım en kötü doğum sonrası yerim diye düşündüm :) Evet su ve pamuk diye satılan mendillerde de paraben olmasa da başka koruyucular oluyor ve bebeğin cildinde bıraktığı kimyasal kalıntı direkt olarak zararlı olduğu ispatlanmamış olsa da ben bebeğimin hassas cildinde kullanmak istemiyorum. İnanın yaptığımız pazar araştırmalarında gördük Türk anneleri bebekleri üşümesin diye yıkamayıp baştan aşağı ıslak mendille siliyor, buna çok karşıyım ben. Islak mendil hiç kullanmayacağım mı? zorunda kalırsam tabi ki kullanacağım ama düzenli olarak kullanmayı düşünmüyorum. Biz bebekken annem her alt değiştirmede popomuzu suyla yıkamış ve bezi 1 yaşına gelmeden bırakmışız ne kadar etkili bilmiyorum ama ben de bebeğimi aynı şekilde büyütmek istiyorum. Ped konusunda da haklısınız hasta bezi de almak lazım ben gece pedi alıp gerekirse hasta bezini hastane verir diye düşünerek onu eklemedim ama tabi ki eklenebilir de :)

      Sil
  3. Harikaaaa bir yazi olmuş. miniş gelmeden daha çok tavsiye,fikir postu bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  4. Eğer doğum sezaryene dönerse yüksek bel kulotla daha rahat edersiniz.1cift bulundurun derim. Bir de , bazı hastanelerde süt sagma makinesi bulunuyor ama,yinede yanınızda götürün,sıra gelmeyebilir:) Eğer çocuk hemen ememezse sagarsiniz, bebisiniz de aç kalmamis olur.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba bende 6 gün önce normal doğum yaptım.sancı sürelerinde hep odada yürüdüm çömeldim ve yatağa tutunup belimi kalçamı oynattım.ayrıca doğum sonrası için ilk tavsiye edeceğim mutlaka göğüs kalkanı kullanın çok şükür bu sefer göğüslerim rahat atlattı bu süreci ilk doğumumda feciydi.birde normal doğum dikişlerinizi tuvaletten sonra mutlaka saç kurutma ile kurutmanız çok rahatlatıyor ıslak kalınca çok acı veriyor.umarım kolay bir doğum olur sağlıkla kavuşursunuz mucizenize

    YanıtlaSil
  6. Canım okurken cok heyecanlandım ve butun maddeleri tek tek okudum desem:)
    Sabırsızlıkla bekliyorum miniği, insallah rahatlıkla gecirirsin dogumunu, opuyorummm:)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Öncelikle hayırlı olsun,sağlıkla gelsin Can! Bu yazı da çok yararlı olmuş gerçekten. Ayrıca bebeklerin yıkanmaması konusundaki hassiyetini tebrik ederim, ben de aynen böyle düşünüyorum :)

    Hangi bebek arabasını tercih ettiğini merak ettim? Henüz 11. haftada olmama rağmen bu aralar nedense bu konuya çok takıldım..
    Sevgiler çok :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba:)
    Bence sen çok güzel bir doğum yapacaksın, okudum da hep acı çekecekmişsin gibi bir düşüncen var, olumlu düşün öyle olsun:) Ben de 2 yıl önce doğal doğum yaptım, suni sancıdan sonra hiçbir şey yememe izin verilmedi ama ben bir kaç tane hurma yedim, enerjiye ihtiyacım vardı:)
    Kanama için ben mesane pedi(hani şu yaşlı teyzelerin çişini tutamadığında kullandığı)kullanmıştım, hem hasta bezi kadar büyük değil hem de büyük gece pedlerinden daha koruyucu.
    Bebek mendilleri ile ilgili çok güzel bir yere değinmişsin, ben de ilk 6 ay hiç mendil kullanmamıştım.Evet özellikle de geceleri milyon kere kalkıp ılık su alıp odaya gelmek uğraştırıcı ama kendi rahatım için o kimyasalları bebeğime temas ettirmedim. Pişik önlemesi için de meme ucunda olduğu gibi zeytin yağı kullanabilirsin, kavanoza koyduğun yağı yaklaşık 20 dk su dolu bir kapta kaynatırsan asidini alırsın, güvenle kullanırsın. Bulgaristan'da bebek hemşireleri yıllardır böyle yapılmasını öğretiyormuş:)

    Sana kendiminki gibi çok güzel ve kolay bir doğum diliyorum. Can'ınıza sağlıkla kavuşun!
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar yakışmışsana hamilelik,annelik Gizem'cim Maşallah...
    Hayırlı haberlerini bekliyorum inşallah.Sevgiler. Ebru

    YanıtlaSil
  10. Bebeğini kucağına sağlıkla alman dileğiyle :) Ben de 40 gün önce doğum yaptım. Yazdıklarına ek olarak sadece pedin yetmediğini söyleyebilirim. Hasta bezi almanı tavsiye ederim. Bolca iç çamaşırı gerekiyor :) Bebeğin eşyalarını ayrı bir çantaya, poşet vb içine de koymanı tavsiye ederim. O panikle eşyaları çıkarmayı unutabilirsin. Hemşire veya eşinin eşyaları bulmasını kolaylaştırır :) Kolay doğumlar dilerim :)

    YanıtlaSil