Annelik Günlüğüm Vol.8 - Bebek İhtiyaç Listesinde Neler Olmalı?



Her anne adayı bebeği gelmeden ihtiyaç duyduğu tüm malzemeleri tedarik edip bir kenara koymak ister. İzne ayrılmadan önce bu eksikleri düşündükçe gece uykumun kaçtığını ve yataktan bir yandan diğer yana döndüğümü bilirim. Hepimiz miniğimizin hiçbir eksiği kalmasın ve onun için her şeyin en iyisini seçelim isteriz. Bunun için küçük bebeği olan arkadaşlarınız varsa (şanslıysak) onların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz ya da benim gibi mağaza mağaza gezip, birçok kaynağı okuyup bebek ürünlerini karşılaştırarak karar verebilirsiniz. Yeni annelere / anne adaylarına kolaylık olması açısından karar verdiğim ürünleri ve ihtiyaç malzemelerini sizlerle aşağıda paylaşıyorum. Bu listede neler olmalı ve bebek ihtiyaç listesini ne zaman hazırlamaya başlamalı gibi soruları da sizler için mutlulukla yanıtlayacağım :)

Bebek İhtiyaç Listesi:

- Bebek arabası & oto koltuğu. Hafifliği ve işlevselliği ile benim için öne çıkan 2 model oldu. Stokke Scoot ile Bugaboo Bee arasında kaldıktan sonra Bee 3'ü tercih ettim. Oldukça pratik, muadillerine göre daha hafif ve tek elle kapatılabilir bir araba. Tente renklerini istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz ben haki renkte karar kıldım. Başlangıçta zaten bebek arabası içerisine oto koltuğu olarak da ilk 6 ay kullanacağınız ana kucağını alıyorsunuz (bebek arabanızla uyumlu herhangi bir marka olabilir). Arabanızda sabit izofix yoksa bunun sabitleyicisini de almanız gerekiyor. Bebek arabasını kullandıkça tecrübelerimi de paylaşacağım. 

- Güneşlik. Bebeğinizi araba koltuğunda direkt güneşten korumak için oto koltuğunun bulunduğu cama mutlaka güneşlik takın. E-Bebek'te isteğinize göre düz ya da renkli desenlere sahip oyuncaklı güneşlikler bulabilirsiniz.

- Yenidoğan bebek kıyafetleri. Öncelikle bebeğiniz normal şartlar altında 3-3.5kg arasında doğarsa ilk 15 -20 gün yenidoğan bedeninde kıyafetler giymesi gerekecek. Bunun için Mothercare'den, Carters'dan ve Unnado'daki organik markalarda kolsuz, yarım kol ve uzun kollu body'ler ve altlar aldım. Ben alıp bir yerlere kaldırdıkça önceki aldıklarımı da unuttuğumdan biraz fazla yedekli oldu, artık kardeşim ya da abimin çocukları da kullanır diyorum :) ama siz 5'li satılan body'lerden 1 set, 2-3 tane tulum, 3 çift çorap, 3 çift eldiven, 3 çift başlık, 3 adet zıbın, 3 adet de alt alsanız ilk 2-3 hafta için yeter diye düşünüyorum. Bazı bebekler iri doğabiliyor ve bu kıyafetleri ya hiç kullanamıyor ya da 1 hafta kadar kullanabiliyor bu sebepten bebeğiniz daha fazlasına ihtiyaç duyarsa rahatlıkla doğum sonrası da alabilirsiniz ama yenidoğan çok sınırlı kullanıldığından çok fazla abartmayın derim.

- 0-3 ay kıyafetleri. Ben ilk 3 ay giyeceğini varsayarak bu kıyafetlerden oldukça fazla aldım (Mother Care, Carters, Unnado'dan aldım). Ama yine dediğim gibi bebeğinizin iriliğine göre kullanacağınız süre değişecektir o yüzden adetleri kendiniz belirlemeniz daha sağlıklı olur ancak günde 2-3 kere üstünü değiştirdiğinizi düşünerek, her kıyafetin yıkanma kuruma süresini göz önünde bulundurun (yine yeterli gelmezse doğum sonrası da ek olarak alabilirsiniz). Yenidoğandaki gibi uzun kollu ve bacaklı tulum, uzun kollu üst & alt, kolsuz iç body, kısa kollu iç body, kışın doğum yapıyorsanız hırka ve yelek alabilirsiniz. Yazın doğum yapacaksanız da içlik ve body'lerin termal olmasına özen gösterin derim.

- Şık Kıyafetler. Bebeğiniz için günlük değişmelik kıyafetleri yanında gezmeye giderken daha şık kıyafetler de almak isteyeceksiniz :) Ben bu tarz tulum, alt üstler için Jacadi ve Tartine et Chocolat'yı tercih ettim. 0-3 ay içerisinde çok hızlı büyüyeceği için buralardan 2'şer adet şık bebek kıyafeti aldım.

- Bebek battaniyesi. Kışın doğum yapacaksanız yumuşak (peluş) veya kalın (yünlü), yazın doğum yapacaksanız bebeğinizi terletmeyecek ince pamuklu (penye) battaniyeleri tercih edebilirsiniz. Can, yaz bebeği olacağı için ben Mother Care'den ince, Zara Home'dan orta kalınlıkta yünlü ve merserize ve Ponente Baby'den ve Unnado'dan 1'er adet organik pamuklu penye battaniyeler aldım. İhtiyacınıza göre farklı battaniyeleri farklı zamanlarda kullanacağınız için elinizde yedekli bulunmasında bir sakınca yok :)

- Bebek askısı. Mother Care'den minik plastik askıları yenidoğan kıyafetleri için alabilirsiniz (plastiği zararlı değil araştırdım), Zara'dan da ahşap ve metal askıları 0-3 ay ve sonrası kıyafetleri için alabilirsiniz.

- Bebek deterjanı. Joker ve Macro'da satılan Sevent Generation marka organik bebek deterjanını tercih ettim. Fiyatı biraz pahalı ama marketlerde satılan üzerinde bebek resmi olan deterjan ve yumuşatıcıların tamamen kimyasal olduğunu düşününce insanın eli onları almaya gitmiyor.

- Omuz bezi. Joker'de bu tarz bezleri bulabilirsiniz. Ancak ben Joker'den aldığım müslin bezin havları tüm evi sarınca, 2 kere yıkamama rağmen kurutma makinesini de mahvedince binbir zorlukla bu bezleri iade ederek onun yerine (daha pahalı evet ama bezlerin çok kaliteli olduğunu söyleyebilirim) Tartine et Chocolat'dan 3'lü satılan bezlerden aldım.

- Tülbent. Bebeğinizin salyalarını silmek için kenarı işli minik tülbentlerden E- Bebek'te bulabilirsiniz.

- Bebek küveti. Bebeğinizi plastik küvet içerisinde file üzerinde mi, yoksa süngerde mi yıkayacaksınız? Küveti buna göre seçmenizde fayda var, her küvete file kullanılamıyor. Ben sünger kullanmayı tercih etmiyorum, yumuşak da olsa ıslandıktan sonra bakteri üretme kapasitesini düşününce bana sağlıklı gelmiyor. Mother Care'in küvetleri ve eğimli filesi oldukça güzel, bunu alabilirsiniz.

- Bebek kozmetik malzemeleri. Güvenle kullanabileceğiniz markalar Bioderma ABC Derm (doğal içerikli değil ancak hassas ciltler için oldukça uzman bir marka), Burt's Bees (98% doğal), Mustela (92% doğal). Ben pişik kremi için Mustela'yı tercih ettim (123 bariyer sistemi sebebiyle). Saç, yüz ve vücutta kullanılabildiğinden şampuan için ABC Derm'i tercih ettim. Bebek yıkama suyu (yıkayamadığınızda bebek pamuğuna sürüp bebeğinizi silebilirsiniz), güneş koruma kremi, vücut kremi ve bebek masaj yağından da ABC Derm'i tercih ettim. Yüz kremi için Mustela'yı tercih ettim.

- Bebeğiniz için tırnak makası & Saç fırçası. Ben Chicco'nun tırnak makası, saç fırçası ve bebek törpüsünden oluşan setini tercih ettim. Fırça yumuşacık bebeğinizin saçları ve yumuşak kafa derisi için çok ideal.

- Biberon seti. Philips Avent'in aynı anda 4 biberonu sterilize edebilen strerilizatörünü aldım, bunun içinde 2 adet küçük 2 adet büyük boy biberon, temizleme fırçası ve emziği bulunuyor. E- Bebek'ten aldım, göz atmak isterseniz linkini burada bulabilirsiniz. Ayrıca sağılan ve dolapta saklanan sütü ısıtmak için süt ısıtıcı bir aparat var onu da E-Bebek'ten alabilirsiniz.

- Sterilizatör. Philips Avent'in bu sterilizatörünü aldım, hem geniş hem dar ağızlı biberonlar için 6 dakikada sterilizasyon sağlaması ve BPA içermeyen maddelerden üretilmiş olması ile tercih sebebim oldu.

- Göğüs pompası. E-Bebek ve Joker gibi bebek mağazalarından birçok göğüs pompası var ancak ablası doğum yapan bir arkadaşım hastaneden profesyonel makina kiraladıklarını ve çok memnun kaldıklarını belirtti. Sütü el değmeden poşetleyip sağma esnasından çok daha efektifmiş, sütün de artmasını sağlıyormuş. Ben de doğum yapacağım hastaneden kiralamayı düşünüyorum.

- Süt saklama torbası. Lansinoh'un göğüs pedlerini çok sevdim, süt saklama torbasında da aynı markayı tercih ettim.

- Göğüs pedi. Her biri tek tek poşetlenmiş yumuşacık göğüs pedleri ile Lansinoh'u tercih ettim.

- Emzirme Sütyeni. Emzirme sütyenleri genelde rahatsız ve kapalı oluyor, ben Oysho'dan hem çok şık hem de işlevsel rahat ettiğim sütyenler bulabildim. Lohusa sitelerinde bulunan modelleri de tercih edebilirsiniz, önemli olan sizin rahat etmeniz.

- Bebek pamuğu. E-Bebek'in kendi markası olan Baby & Me'nin bebek temizleme pamuğunu aldım. E- Bebek'te başka bir marka görmedim zaten.

- Termometre. Braun'un kulaktan ölçen termometresini aldım. Alından temassız ölçenlerin kalibrasyonunun çok çabuk bozulduğunu okudum, kulaktan ölçen termometre 1 derece fazla gösterebiliyormuş ancak civalı termometreleri hiçbir şekilde bebeğime yaklaştırmayacağım için kulaktan olanı tercih ettim.

- Burun Aspiratörü. Bebeğiniz henüz sümkürme yetisine sahip olmadığından burnu tıkandığında bunu açmak sizin işiniz olacak :) Yeni çıkan bir ürün olan Zoli otomatik aspiratörü tercih ettim (E-Bebek'te bulabilirsiniz).

Organik mutfak deterjanı. Bebeğinizin biberonlarını sadece sudan geçirip sterilize edebilirsiniz ancak öncesinde yıkamak da isterim derseniz E-Bebek'ten friendly marka bitki özlü deterjanı tercih edebilirsiniz.

Emzik & Zinciri ve Kutusu. Ben Chicco'nun anne göğsüne en yakın olan yenidoğan emziğini tercih ettim. Emziğinizin zinciri ve temiz durması için kutusunu da almayı unutmmayın.

- Önlük. Emiciliği fazla önlükleri tercih edebilirsiniz. Ben Mother Care'in havlu ve penye önlüklerinden değişmeli olarak aldım.

- Nevresim. Bebeğiniz ilk 6 ay beşikte yatacağı için beşik için değişmeli ayrı, yatağı için ayrı nevresim almalısınız. Yatak nevresimlerini Eminönü'ndeki Havuzlu Han'dan, beşik nevresimlerini de Zara Home ve Mother Care'den aldım.

- Yatak Koruyucu. Hangi bezi kullanırsanız kullanın sızdırma sorunu yaşayabilirsiniz bu bezden bağımsız bebeğinizin anatomisinin bez ile uyumundan da kaynaklanabilir. Bunun için mutlaka bir yatak koruyucu alın. Ben koruyucumu Yatsan'dan aldım. Ayrıca Yatsan'dan bebek yastığı ve bambu yorgan da almanızı tavsiye ederim.

- Banyo havlusu & banyo tülbenti. Bebeğinizi banyo sonrası önce geniş bir tülbente üstüne havluya sarabilirsiniz, hassas cildine direkt havlu teması kalın gelebilir. Mother Care'de bu tülbentlerden ve havlulardan bulabilirsiniz. Ayrıca Unnado'dan da organik olarak temin edebilirsiniz.

- Banyo termometresi. Miniğinizin gireceği suyun sıcaklığı ölçmek için 1 adet banyo termometresi edinebilirsiniz. Dilerseniz eski yöntemleri takip ederek en hassas yer olan dirseğinizi suya sokup kontrol edebilirsiniz ama ben yine de işinizi sağlama almanızı öneririm :) Buradan bulabilirsiniz.

- Kiraz çekirdeği yastığı. Bebeğinizin gaz sancısı olduğunda kullanmak üzere 1 adet kiraz çekirdeği yastığı edinmenizi tavsiye ederim. Hazır mevsimi iken isterseniz kendi yastığınızı kendiniz de yapabilirsiniz ama desenli olsun derseniz Joker'deki bu yastığı tercih edebilirsiniz. 

- Bebek bezi. Bebek bezi sektöründe senelerce çalışmış birisi olarak benim tercihim (bu firmada çalışmadım) Prima Premium Care oldu. Prima'nın Aktif Bebek bezi de güzel ama Premium Care ıslaklık göstergesi, yumuşak iç dokusu ve sızdırmaz özelliği ile tercih sebebim oldu.

- Alt değiştirme örtüsü. Dışarıda bebeğinizin altını değiştirirken tek kullanımlık alt değiştirme örtülerinden edinebilirsiniz. E- Bebek'in kendi markası olan Baby & Me'nin alt değiştirme örtüleri oldukça güzel. Ayrıca evde altını değiştirirken tabla üzerine yumuşak puf değiştirme minderi alabilirsiniz bu da E-Bebek'te farklı marka opsiyonları ile mevcut (benim değiştirme tablasını aldığım yer minderi de vermişti).

- Ana kucağı. Evde iş yaparken bebeğinizi yatırmak üzere bir ana kucağı almanızı öneririm. Ben Joker'den 4 moms marka hareketli ana kucağını tercih ettim. ileri doğru gidip geldiği için bebek daha kolay sakinleşip uyuyabiliyormuş. Farklı birçok model mevcut hangisi size daha işlevsel gelirse onu tercih edin derim :) 

- İlaç kaşığı. Meyve sebze püreleri için daha çok vaktiniz var ama olur da bebeğinize ilaç vermeniz gerekirse diyerek kendinize şimdiden yumuşak uçlu bir kaşık edinmenizi tavsiye ederim.

- Kanguru. Birçok anne kanguru kullanmayı tercih ediyor ama bana sanki kanguru kullanırken annenin ayağı takılıp düşse ağırlık önde olduğu için bebeğin üstüne düşecek gibi geliyor ve bu yüzden kanguruları hiç mi hiç sevmiyorum :/ siz benim gibi paranoyak olmayabilirsiniz bu durumda bebeğinizi taşıyacağınız bir kanguru, ya da bence daha sevimlisi ve kullanışlısı olan sling alabilirsiniz.

- Oyuncak sepeti. Eviniz hala derli toplu ama miniğiniz dünyaya geldikten hele emeklemeye başladıktan sonra oyuncakları her yerde olacak :) Bunları düzenlemek, ya da şimdiden heves edip aldığınız oyuncakları koymak için bir oyuncak sepeti alabirsiniz. Ikea, Joker ya da E-Bebek'te farklı opsiyonlar mevcut.

- Bebek Çantası. Bebeğinizle dışarı çıkarken bezi, biberonu, emziği, pişik kremi, ıslak mendilini koyacağınız geniş, çok cepli bir bebek çantasına ihtiyacınız olacak. Ben Armani Junior'dan mavi çok işlevsel, silinebilir bir çanta aldım, E- Bebek ve Joker'de de birçok farklı model bulabilirsiniz.

- Bebek şekeri. Doğum yaklaşırken hastanede ikram edeceğiniz bebek şekerlerini organize etmeyi unutmayın derim :) Pelit'in çikolataları çok güzel ancak üstü biblolu olanları gereksiz pahalı. Ceviz Ağacı'nın çikolatalarını da çok seviyorum ben, bebekler için son derece güzel tasarımları var (buradan bakabilirsiniz). Ben oradan yaptırmayı düşünüyorum fiyat / kalite oranı oldukça yüksek.

Tüm bu malzemeleri 7. aydan itibaren hazırlamaya başlayabilirsiniz. Dilerim bebeğinizi 40. haftayı doldurup kucağınıza alırsınız ancak 7. aydan itibaren düşük de olsa erken doğum riski olabiliyor bu sebepten hiçbir malzemeniz hazır olmadan kalakalmamak için ufak ufak bebek mağazalarını gezip bunları temin etmeye başlayabilirsiniz. Ben çalışırken iş çıkışlarında ya da internet üzerinden bakıp alıyordum. Haftasonu vakit ayırabiliyorsanız bir seferde bile hepsini tamamlayabilirsiniz. E- Bebek, Joker gibi mağazaların yanı sıra Eminönü'nde yer alan Havuzlu Han'a da göz atın derim. Hamilelerin vazgeçilmezi olan bu handa yok yok, çok ağırlaşmadan birçok marka ve ürünü yan yana görebileceğiniz bu handa aklınızda olmayan görüp bunu da alayım bari diyeceğiniz birçok şey olacak. Bu süreç benim için oldukça keyifli geçti sizin de, tüm hazırlıklarınızı sevgi ve keyifle tamamlamanız dileğiyle :)

CONVERSATION

18 comments:

  1. Çok güzel yazmışsınız yine çok teşekkür ederim kendi adıma evlenirkende çok yararlanmıştım blogunuzdan şimdi de bir sürü not aldım. Can gerçekten çok şanslı bir bebek....:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim bu güzel sözler için, o şans bana ait :)) ayrıca ne mutlu bana faydalı olabiliyorsa yazdıklarım, sevgiler...

      Sil
  2. Yine çok faydalı bir yazı olmuş, çok sağolun. Düğünümde de sizin dekorasyon fikirlerinizden çokça faydalanmıştım, şimdide bebek yazılarınızı takip ediyorum:) Oda dekorasyon postunuzuda sabırsızlıkla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim çok mutlu oldum buna :) birkaç fotoğrafım eksik, onları da çekince dekorasyon postunu hemen yapacağım, sevgiler :)

      Sil
  3. Ne kadar çok ayrıntı varmış ne güzel tek tek yazmışsın.. Allah kucağına almayı nasip etsin güzel kalpli güzel anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım beniim :) çok çok teşekkür ederim bi tanem çok özledim seni :)

      Sil
  4. Liste süper olmuş. Mustela'nın her ürününü ben de tavsiye ederim. Şimdiden hayırlı doğumlar..

    YanıtlaSil
  5. Giz kac kiloyla tamanladin hamileligini:)biooil kullaniyordun catlak oldu mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 13 kg ile tamamladım, 1 ay içinde 11kg'ı gitti geriye 2 kg kaldı. Emzirdiğim için ve sütümün yaraması adına her gün protein her öğünde yediğimden kalan 2 kg'ımı da uzun vadede vermeyi düşünüyorum :) bio oil ile 9 ay boyunca çatlamadım ama doğumda çok ufak bir çatlak oldu karnımda, onun için de lierac kullanıyorum şimdi, sevgiler...

      Sil
  6. Gizemcim listenin çıktısını aldım :) Alışverişlerimde yanımda taşıyorum, aldıklarımın yanına tick koyup eksiklerimi tamamlamaya devam ediyorum. Gerçekten detaylı ve güzel bir liste olmuş canım

    YanıtlaSil
  7. 4moms ana kucağı olarak mamaroo mu yoksa rockaroo mu seçtiniz? Satın alma kararını verirken nelere dikkat ettiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana mamaroo hediye geldi çok da memnun kaldım daha sonra rockaroo'yu gördüm çapraz sallaması iyi bir avantaj ama aradaki 50% fiyat farkına değer mi derseniz bence değmez, sevgiler

      Sil
    2. Modellerin isimleri karıştı bu arada :) rockaroo var bende

      Sil
  8. Merhaba Gizem. Liste için çok teşekkürler. Son eksiklerimizi tamamlarken bu yazınıza denk geldim. Birsey sormak istiyorum. Bahsettiğiniz müslin bezler Aden Anais mi? Şu an havlarını temizlemeye çalışıyorum ve çıldırmak üzereyim. İade şansım var mı bilemiyorum ama çok canım sıkıldı. Zira hiç ucuz değillerdi.

    Birşey daha eklemek istiyorum. Bu yaz Selimiye'de tanışmıştık hatırlar mısınız bilemedim. Umarım herşey yolundadır ve Can bebek de iyidir.

    Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Ayşegül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gül, hatırlamaz olur muyum?:) çok teşekkür ederim Can çok iyi senin de hamileliğin keyifli geçiyordur umarım ve dilerim sağlıkla mutlulukla kucağına alırsın bebişi. Evet aden anais marka ve iade alıyoruz deyip ancak aynısını verebiliyoruz yerine dediler dolayısıyla elimde bir adet daha 3lü havlı bez kaldı ve buna verilen para çöpe gitti. Ne yazık ki Joker'in tavrı da bu konuda oldukça hayalkırıklığı yarattı bende :(

      Sil
  9. Cevabın için çok teşekkür ederim. Yine de şansımı deneyeyim ben. Yenilerini kurutma makinesine atmayayım, belki tüylenmez. Tabi değişim yaparlarsa :).

    Instagramda göremeyince merak ettim sizi. Herşeyin yolunda olmasına çok sevindim. Biz de artık gün sayıyoruz oğlumuza kavuşmak için. Çok heyecanlı ve güzel bir bekleyiş.

    Ayrıca samimiyetin ve tanıştığımızdaki sıcaklığın için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, evlilik öncesi dekorasyon için araştırma yaparken gizli terasa denk gelmiştim ve önerilerinizi çok beğenmiştim.şimdi de bebiş için tavsiyelerinizi okuyorum:) bugaboo bee3 ile ilgili kullandıkça izlenim yazarım demişsiniz...memnun musunuz? doğumdan itibaren tavsiye eder misiniz?çok teşekkürler,sevgiler

    YanıtlaSil