Yenidoğan Fotoğrafçılığında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar





Yenidoğan fotoğrafçılığına başlayalı yaklaşık 9 ay oldu. Birçok ailenin de bu kısa süre zarfında geldiğim nokta karşısında şaşkınlık ve hayranlıkla karışık tepkileri beni her zaman daha da mutlu etti. Bu iş başladıktan sonraki 3. aydan itibaren meslektaşlarımdan sürekli eğitim talepleri almaya başladım. Özellikle son zamanlarda bu talepler gittikçe arttı ve ben artık malzemelerin 180m2'lik bir alana yayıldığı stüdyomu dilediğim gibi düzenlemeden workshoplara başlayamayacağım için bu konuda az da olsa yol gösterebilmek adına size bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Saatlerce anlatsam bitmeyecek kadar çok birikimim var, ancak ben en temel dikkat edilmesi gerekenleri mümkün olduğunca sizlere özetleyeceğim. Evet ben yenidoğan fotoğrafçılığını 9 aydır yapıyorum ancak dönüp baktığınızda hiçbir başarı tesadüf değil. 15 senedir fotoğraf çekiyorum, gezip gördüğümüz yerlerde sabahın 05.00'inde yollara düşüp en güzel kareleri yakalamak için saatlerce çabalamış olmam, bloglarım için haftada 3 gün düzenli senelerce post hazırlamak için çekim yapmış olmam beni fotoğraf anlamında bugüne hazırladı. Picasso'nun meşhur hikayesini hatırlayın, kendisinin portresini çizmesini isteyen garsona bakıp 5 dakikada resmeder ve hayretle nasıl 5 dakikada bu muhteşem resmi çizdiğini soranlara 5 dakika değil 40 yıl artı 5 dakika der. Dolayısıyla benim fotoğraflarım da sizlere 15 sene artı 9 ay olarak sunulmaktadır. Bu işe gönül verdiyseniz, öncesinde tecrübeniz yoksa eğer farklı açı ve ışıklarda çekebileceğiniz kadar çok fotoğraf çekmenizi öneririm, bu çektiğiniz kareleri daha sonra değerlendirip bir dahaki sefere neyi geliştirseniz daha iyi olabileceğini düşünün. Fotoğraflarınızı hiçbir zaman otomatik ayarda çekmeyin. Eğer fotoğraf bilginiz yoksa temel düzeyde fotoğraf eğitimi alın (IFSAK eğitimleri oldukça başarılı 17 yaşındayken katıldığımızda çok şey öğrenmiştik). Eğitim her ne kadar önemli olsa da bu işin üniversitede eğitimini almış her insan başarılı olacak diye bir şey yok. Ben İTÜ'de mühendislik okudum diye mühendis olsaydım harikalar yaratamazdım çünkü mühendislik yeteneklerim ve doğamla uyum içinde değildi. Fotoğraf için de aynı şey geçerli okulunu okuyan herkesin bu meslekte üstün olması gibi bir düşünce realist değil :) Evet bu işin okulunu okuyup kendilerini geliştirenlere de saygım sonsuz ancak bazı kişiler biz bu işin okulunu okuduk deyip, kadraj ve renk ayarından bi haber bebekleri beyaz yeşil (tinti kaymış) bir renk ayarında, çişli bezleri ile çekip yüzü kırmızı isilik içinde paylaştıkça önemli olan kişinin kendisini geliştirmesi demeden duramıyorum. Eğer estetik göze ve kendinizi geliştirme vizyonuna sahip değilseniz bu işin okulunu okumuş olmanız tek başına yetmiyor.


Yenidoğan fotoğrafçılığında birçok farklı parametre var ve bana göre biri olmazsa diğeri de olmaz. Bir masanın ayakları gibi eksik kalır, sendeler ve sonunda da düşer. Bu parametreleri gelin birlikte inceleyelim.


1) Malzeme: Yenidoğan fotoğrafçılığının olmazsa olmazı malzeme. Düğün ve doğum fotoğrafçılığında siz bir süreci olduğu gibi fotoğraflıyorsunuz. Yenidoğan fotoğrafçılığında ise o konsepti yaratan 'sizsiniz'. Yurtdışında yenidoğan fotoğrafçıları profiline fotoğrafçı değil artist yani sanatçı yazıyor. Çünkü bu işte yapılan şey sadece fotoğraf çekmek değil sanat yapmak. Bu yüzden de diğer fotoğraf dallarındakinden farklı olarak herkesin yapabileceği bir dal değil. Siz malzemelerinizi en doğru şekilde bir araya getirip kendinizden bir şeyler katarak ne yaratabilirsiniz? Bunu kendinize sorun. Ben malzemelerimin 90%'ını yurtdışından getiriyorum. Bulmak, getirtmek ve doğru şekilde bir araya getirmek de bu işin bir parçası. Sürekli malzemelerimi nereden aldığıma dair sorular geliyor, ilk 6 ay bunların hepsine yanıt verdim ancak bir noktadan sonra günde yaklaşık 2 saatimi ailelerden gelen arama, mail ve dm'lere ayırırken malzemelerimi linki ile isteyen meslektaşlarıma vakit ayıramaz hale geldim. Ayrıca bu malzemelere isteyen herkes kolaylıkla ulaşabilir. Instagramda birçok tedarikçi bulabilirsiniz. Alibabaexpress ve Amazon'da da yüzlerde opsiyon var. Ayrıca uzantısı bigcartel.com olan onlarca yenidoğan malzeme sitesi var. Bunlar için yapmanız gereken araştırmak. Her gece 03.30'a kadar photoshop yapıp yatağa girince en az 1 saat yeni malzeme arıyorum. Sizlere alışveriş yaptığım birkaç adresi aşağıda paylaşıyorum ancak bunlarla yetinmeyin inanın yüzlerce site ve farklı opsiyon var siz size en çok uygun olan tedarikçileri bulun. Ben şu anda aktif olarak Rusya, İngiltere, Amerika, Hollanda ve Yeni Zelanda ile çalışıyorum. Aradıktan sonra bulamayacağınız malzeme yok. 

https://www.beautifulphotoprops.com
http://jdvintageprops.com/product-category/props/
http://www.customphotoprops.com
http://www.pinkytinks.com


Türkiye'de de malzeme konusunda yeni, düzgün tedarikçiler var. Yenidoğan kıyafet ve dekoratif objeleri için Sweet Dreamers Props, Lovely Baby Handwork, taçlar için Flower Touch, çiçek başlıklar için Madame Cucu, her türlü aksesuar için Helen Bebek Aksesuarları'yla iletişime geçebilirsiniz. 

Elinizdeki malzemeleri bir araya getirirken farklı şeyler denemekten korkmayın. Ben her seferinde farklı bir şey yaratmaya çalışıyorum, özellikle aynı konseptten isteyen bir aile varsa bile bir şeyini farklı yapmaya çalışıyorum. Bu işi yapma sebebim yaptığım işte yeni bir şeyler yaratmaya tutku duymak. Hiçbir aileye birbirinin aynısı kopya konseptler yapmıyorum. Siz de malzemelerinizi kombinlerden her seferinde farklı bir şeyler yaratmaya özen gösterin. Farklı dokularda monokrom, benzer dokularda kontrast renkleri denemekten çekinmeyin. Evet malzeme tedariği çok önemli bir parametre ancak tek başına yeterli değil, 2-3 malzeme alıp da müşteri patlaması yaşadığını iddia eden kişiler ya yalan söylüyordur ya da yenidoğan fotoğrafçılığına dair hiçbir şey bilmiyordur. Bunlara itikat etmeyin ve diğer maddelere de azami önem gösterin.


2) Işık: Çekimleri 90% stüdyomda gerçekleştiriyorum. Aileler gelme konusunda çekinceye sahip olunca sıcaklığın her dain 29'c olduğu, bebeklerinin tüm ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanacağı ev ortamında onları ağırlamaktan mutluluk duyacağımı belirtiyorum. 3 yanı yerden tavana kadar camla çevrili, kuzeye bakan stüdyomde ışık her daim yansıyan ve homojen oluyor. Benim tavsiyem eğer yapabiliyorsanız kendinize ait bir stüdyo edinin. Ben başlangıçta evimin terasında başladım, hemen sonra taşındık ve tüm ev stüdyo oldu. Evinizin en çok ışık alan (tercihen birden çok cepheden) ışık alan bir odası varsa çekim odanız burası olmalı. Tek cepheden kuvvetli ışık alıyorsanız mutlaka fill light (karanlık kalan kısmı dengeleyecek bir ışık) kullanın. Yenidoğan çekimlerinde bebeğin gözünü rahatsız etmemek için asla flaş kullanmıyoruz, ancak gün ışığına çok yakın sabit, donuk, blok şeklinde ışıklar var. Bunlardan edinebilirsiniz. Evlere gidiyorsanız tüm malzemelerin yanında bu ışığı da taşımak zor olacaktır. Bazı evlerin ışığı çok kuvvetli ve homojenken bazı evlerde tek cepheden ölü bir ışık olabiliyor. Mutlaka evin her odasına bakıp gerekirse (ben her seferinde böyle yapıyorum) mobilyaların yerini değiştirerek en ışık alan noktaya sahnenizi kurun. Işık tep cepheden geliyor ve sepetinizin arkasına gölge düşürüyorsa reflektör kullanarak sepetin arka kısmındaki gölgeyi dengeleyin. Gerekirse sepeti biraz öne çekerek fonunuzun arka kısmını biraz kaldırın ki ışık eğimden yukarı doğru vurarak karanlık kısmı aydınlatsın. Doğru ışıkta çekilen fotoğrafların Lightroom düzenlemesine bile ihtiyacı olmuyor inanın. 

3) Photoshop:  Genellikle fotoğrafçılar temel renk düzenlemesi yapıp fotoğrafları teslim ediyorlar. Aslında bunun da yeterli olabileceği durumlar var ancak biz her fotoğrafı önce Lightroom'da renk düzenlemesi yapıp daha sonra photoshop'ta tek tek işliyoruz. Hiçbir zaman bebeğin ifadesini kaybetmeyecek ve doğallığından ödün vermeyecek şekilde uygulamalar yapıyoruz. Bebeklerin cilt renkleri homojen değildir, yanaklarında kızarıklıklar olabilir, el ve ayakları mora dönük olabilir, vücudundaki deri soyulabilir. Bunlar ufak detaylar gibi gözükse de üzerinde tek tek oynandığında bir fotoğrafta yarım saat harcamanız gerekir. Ancak işinizi hakkıyla yapmak istiyorsanız o görsel üzerinde gerektiğince çaba göstermelisiniz. Konseptiniz pembe ise üstüne hafif pembe bir filtre, kahverengiyse odun tonlarında filtreler geçebilirsiniz. Biz creative cloud'a aylık üyeyiz tüm programları bu şekilde kullanıyoruz. Workshop'ta detaylı birlikte uygulama ile before after yapacağız ancak şimdilik bebek photoshop'unun başka bir şey olduğunu ve özel bir eğitim gerektirdiğini bilin.


4) Ekipman: Yenidoğan fotoğrafçılığına başladığımda bu işi zaten meslek ciddiyetinde yaptığımdan makinem Mark III'tü ve birçok lensim vardı. Çıktığı gün Amerika'dan Mark IV aldım çünkü dokunmatik ekranı, bambaşka iç renkleri ile işime değer katacağını biliyordum. Kullandığınız body de malzeme, ışık, photoshop kadar önemli. Bütçe aralığınıza göre dilediğiniz bir model alabilirsiniz ancak mutlaka full frame olmasına dikkat edin. Lens olarak f lensleri tercih edin, diyaframı ne kadar açıksa bu, alan derinliğini azaltarak odaklandığınız objenin gerisinde kalan kısmını blur yapmanızı sağlayacaktır.


5) Poz Verdirme:  Konseptinizi hazırladıktan sonra bebeğinizin düzgün bir şekilde poz vermesi de çok önemli. Bebekler mimiklerini, ellerini ve ayaklarını kontrol edemezler bu sebepten uyanıkken vücudu sarılı olmazsa elleri ve ayakları sürekli hareket halinde, dili dışarıda bakışları farklı yönlerde olabilir. Ben mutlaka tulum giydirdiğim konseptlerde bebekleri uyutup öyle poz verdiriyorum. Başlığının bağcığının kıyafetinin duruşuna mutlaka dikkat ediyorum. Uyku arkadaşını kolunun altına koyarak sarılmasını sağlıyorum bu da doğal bir duruş sağlıyor. Poz verdirirken kullanmanız gereken özel poz yastıkları var bunlardan mutlaka edinin. Takoz yastık kullanmadan sonsuz fon konsepti çekmeniz çok zor. Sepet içinde bebeği dümdüz değil her zaman eğimli yatırın. Bebeğiniz uyumuyorsa elleri ve ayakları sabit duracak şekilde sarın, tulum giyerken uyanık çekerseniz çekeceğiniz tüm kareler hareketli olacaktır. Birçok poz çeşidi var bunları uygulamalı olarak You Tube'dan izleyebilirsiniz.

6) Gerçek ve Özgün Olun: Bana göre saydığım maddelerin arasında belki de en önemlisi gerçek olmak. Bu yola baş koyarken birçok şeyi riske attım, senelerce bir yere gelmek için çabaladığım ürün müdürlüğünü geride bıraktım ve hiçbir yere bağlı olmadan freelance fotoğrafçı olarak çalışmaya başladım. Hiçbir zaman hiç kimsenin konseptini kopyalamadım, bir insana bakıp ilham almak başka bir şeydir, ekran görüntüsü alıp noktası virgülüne o konsepti yapmak bambaşka birşeydir. Bu yapılan aslında emek hırsızlığıdır. Sizin yarattığınız konsepti çalan, sizin üzerinizden tedarikçilerinize ulaşıp aynı malzemeleri yaptırıp aynı poza kadar verdiren, altına neredeyse aynı kelimeleri yazan kişi aslında aynı zamanda elini sizin cebinize sokup size ait bir şeyi çalıyordur. Her zaman 'ÖZGÜN' olun, inanın en çok takdir edilen şey bu. 9 ayda 45.000 takipçi özgün olduğum için hesabıma geldi. Hiçbir zaman takipçi ve beğeni de satın almayın. Zaman zaman etkileşimlerimi yayınlamamın sebebi bu, tek bir takipçim sahte değil, postlarımın altındaki beğeni ve yorumlar tamamen gerçek. Bir anda gerçek takipçi sayısının 20 katına ve like sayısının 60 katına kuantum sıçraması yapıp ancak piyasanın yarısının da altında fiyat vererek çekim alabilen (ama sorsanız bu işin piri olup senelerce yapan) sahte şahsiyetler var. Bu insanlar için gerçekten çok üzgünüm. Hangisi daha acı bilemiyorum, çektikleri kopya fotoğrafların beğeniye değer olmadığını kendilerinin de bilip bu sahteliğe layık görmeleri mi, yoksa ekmeğini yediği aileleri daha en baştan 1-0 kandırıyor olmaları mı? Bu işte samimiyetle iletişim kurmak çok önemli. Siz çalıştığınız aileleri en baştan kandırarak bu işe başlıyorsanız belki de bu işi hiç yapmamanız gerekmektedir. Bakın özel hayatınızdan bahsetmiyorum, kişinin özel hayatında ne yaptığı sadece kendisini ilgilendirir buna karışmak, bahsetmek yasal olarak da suçtur. Ancak iş hayatında eğer o ailelerin parasını alıyorsanız karşılığında olmadığınız bir imajı onlara satmak sahte konsept, takipçi ve beğenilerle onları kandırmak akıl almaz derecede korkunç bir şey. Kendisine, mesleğine, çalıştığı ailelere saygı duyan hiçbir birey bunu yapmaz, yapamaz. Her meslekte o mesleğe leke süren insanlar vardır, bana göre de aileleri bu şekilde kandıran fotoğrafçılar yenidoğan fotoğrafçılığının lekesi olup, kazandıkları her kuruş haramdır. Beni tek bir kişi takip etseydi bile bu tek kişi ile işimi sürdürmeye çalışırdım. Dürüstlük ve samimiyet iş hayatınızın temelinde olmazsa olmazı değilse, yapma gülücük ve şirinlik ifadeleri ile inanın bu işi başaramaz ancak sahte takipçi ve beğenilerinizle evcilik oynarsınız.

7) Sabırlı Olun: Eğer piyasaya yeni çıkıyorsanız bir anda müşterileriniz artmayabilir. Şubat sonunda Instagram hesabımı açtığımda aileler sürekli teklif alıyordu ancak haftada 2-3 çekim alıyordum. Çektikçe, o fotoğrafları yayınladıkça sirkülasyonunuz artacaktır.  Ben bu işe çok para kazanmak için değil 24 saat çalışmaktan yorulmayacağım, mutlu olacağım şeyi yapmak için başladım. Eğer motivasyonunuz maddi ise gelebileceğiniz nokta sınırlıdır. Siz her zaman olabileceğinizin en iyi versiyonu olmayı hedefleyin. Kendinize ait sizi betimleyen bir tarzınız olsun. Ben Instagram sayfamı açtığımda daha önceden kullanılmayan bir duygusal iletişim yöntemi ile annelere hitap etmeye başladım. Kurumsal hayatta bebek bezi sektöründe çalışırken anne bebek sosyal medya hesaplarını yönetmiş olmanın getirisinden faydalandım. Şu anda fotoğrafların altına yazdığım caption'ların yazım tarzını birçok sayfada görüyorum, hatta bazı fotoğrafçılar kelime kelime aynı cümleleri yazıyor. Başarıya götüren şey başarılı olan örneğin aynısı olmak değil sizin içinizden ne geliyorsa onu yapın, var olan bir tarz varsa özellikle bire birini yapmaktan kaçının. Kalbimde her zaman iyi niyet vardı ve ne ekerseniz onu biçiyorsunuz inanın, sonucu da bu şekilde oldu. Yenidoğan fotoğrafçılığı, oğluma 2015 Haziran'ında çekim yaptırdıktan sonra aklıma girmişti ancak kişisel sebeplerden dolayı bir süre bunu ötelemek durumunda kaldım. Daha sonra oğlumun fotoğraflarını çektikçe bu fikir engellenemez bir şekilde tekrar su yüzüne çıktı. Aylarca ön araştırma yapıp malzeme tedariği yaptım. Her zaman için yurtdışında neler oluyor takipte olun, bulduklarınızı kendi yaratıcılık süzgecinizden geçirip konseptlerinize uyarlayın. Fotoğraflarınızın altına mutlaka etiket yapın ki arayan aileler size bu şekilde ulaşabilsinler. Fotoğraflarınızın Instagram'da favorilere çıkması için birçok paylaşım hesabını fotoğrafınızın üstüne etiketleyebilir en çok bakılan etiketleri altına yazabilirsiniz. Paylaşımınız favorilere kısmına çıktığında normal like sayınızın 4-5 katı beğeni ve onlarca yorum geliyor ve binlerce insan sizin hesabınızı görüyor bu da hızlı bir takipçi akışı anlamına geliyor. Yapabileceğinizin en iyisini yapıp daha sonra sabırla bekleyin, inanın o güzel aileler samimiyetle sunduğunuz şeyleri gereğince takdir ediyorlar. 


Saatlerce yazsam bitmeyecek daha birçok birikimim var ancak bunları dediğim gibi stüdyomun tadilatını bitirdikten sonra uygulamalı olarak workshop'larda aktaracağım. Dilerim bahsettiğim hususlar yenidoğan fotoğrafçıları için faydalı olur. Tüm parametreler önemli ancak unutmayın ne olursanız olun 'Gerçek Olun!' :)








CONVERSATION

0 comments:

Yorum Gönder