Balayı Hikayesi Vol. 3 - Oia

Gelelim balayı hikayemin 3. kısmına, bugün sizlerle Oia'ya gideceğiz :) Kaldığımız Thira'dan daha çok hoşuma giden bu yeri neden daha çok sevdiğimi çektiğimiz fotoğraf kareleri ile anlatmaya çalışacağım.  Bu post ile birlikte Santorini'yi sonlandırıp, Mykonos için de tek bir post yaparak balayı hikayemi sonlandıracağım :) Öncelikle söylemek istiyorum ki Oia da Thira gibi set üstüne kurulmuş bir yerleşim alanı ve bu meşhur mavi kubbeler Oia'da bulunuyor.



Merkeze girişte Oia meydanına bir göz atalım. Burada turistlerin büyük bir ilgi ile ziyaret ettikleri bir kilise bulunuyor.





Aşağıda yer alan evlerin bir kısmı otel bir kısmı ise yerleişim birimi. Çoğunun varlığı yüzyıllar öncesine dayanıyor, taşlara oyulmuş bu yapılarda konaklamanın çok daha farklı bir keyfi olacağına inanıyorum. Santorini'ye bir daha gidersem Oia'da kalırım dememin bir sebebi de bu.




Meydanın devamında yol sağ ve sol olarak ayrılıyor, aşağıdaki karede sol tarafa doğru gidiş yer alıyor. Bu yolun sonunda bir sürü salaş balık lokantası, sanat galerisi ve minik otel var. Asıl hediyelik eşya dükkanları, daha lüks restaurantlar, mavi kubbeli yapılar ve güneş batımının izlendiği yer ise sağda yer alıyor.


Biz sağ tarafla devam ediyoruz aşağıda yer aldığı üzere :)






 Daracık sokaklar, beyaz evler, rengarenk begonviller Santorini'nin vazgeçilmez görüntülerinden.







Çok hoşuma giden sanat galerinden biri. Cam ve metalin birlikte kullanıldığı eserlerin yer aldığı sergi aynı anda Mykonos ve Atina'da da vardı.





Denize açılan güzel bir sokak arası bulunca poz vermemek olmaz. Zaten Santorini ile ilgili paylaşmak istediğim diğer bir şey poz vermek için insanların sıraya girmesi. Güzel bir köşe bulup fotoğraf çekmeye başlayınca sizi görüp , o köşeyi beğenip poz vermek için sıraya giren insanlar oluyor. Doğal olaral gerilip kısa kesmek zorunda kalıyorsunuz. Bunu Oia'da da, Thira'da da yaşadım, kimi zaman gülümsedim, kimi zamansa "yaratıcılığınızı kullanıp siz de bir köşe bulun başımda durmak yerine" demek istedim.



Fotoğraflarda çok belli olmasa da hava o gün inanılmaz sıcaktı ve güneş tepemizdeyken daha fazla gezemeyecek hale gelince oturup soğuk bir şeyler içmeye karar verdik. Manzarası en güzel yer Tepsyr adlı cafe- restaurant'dı. Daha sonra burada akşam yemeğine de geldik (o gece için buraya tıklayabilirsiniz) ve ondan da çok memnun kaldık. Yunanistan'da hiçbir yer ucuz değil, hatta bazı yerler aşırı fiyatlı. Başlangıç olarak söylenen kalamar 30 TL bile olabiliyor. Ortalama akşam yemeklerinde 80- 100 euro'yu gözden çıkarmalısınız. Teypsyr benim için fiyat/kalite oranı en yüksek yerdi.




Düğün hazırlıkları, telaşı derken verilen birkaç kilo benim için çok cesaretlendiriciydi. Aşağıda da gördüğünüz üzere sıcağa rağmen menüden bana göz kırpan waffle'ın cazibesine karşı koyamadım :))





Manzara bahsettiğim kadar güzel değil mi? (aşağıda 2.karede asılmış çamaşırlara dikkat :) )






Tatlı sonrası biraz daha gezerek dar sokakların patika şeklinde aşağıya indiği kısma gittik.







Oia'da geçen günün akşamında Thira'ya geri döndük. Günbatımında harika bir manzaraya sahip olduğunu duyduğumuz Rastoni'de yemek için 2 gün önceden rezervasyon yaptırmıştık.




Birçok insandan methini duyduğumuz Rastoni adlı restaurant'da başlangıç olarak ahtapot salatası, dolma, kalamar, ana yemek olarak da somonlu risotto tercih ettik. Dolma ve ahtapot salatası lezizdi, kalamar idare ederdi, pestolu somonlu risotto ise inanılmaz lezzetliydi. Yine de deniz ürünlerini bizim sahil restaurant'larımızda çok daha başarılı olduğu kanısındayım. Bu tatlar bize ait ama onlar kadar başarılı marketing'ini yapamıyoruz. Aynı şekilde denizimiz, iklimimiz de çok daha güzel ama onun da pazarlaması bir dereceye kadar yapılıyor. Gördüğümüz turistlerin %90'ı İngiliz ya da Amerikalı'ydı, gelir getiren ve o bölgenin gelişmesini sağlayan bu turistler neden bize gelmiyor da bu kadar yakınımıza geliyor?








Tatlı olarak menüde "Greek Baklava" olarak yer alan Baklava, yanında da "Greek Coffee" olarak yer alan Türk Kahvesi içtik.






Baklava tat olarak bizimkisi ile aynı, ancak kahve çok lezzetsizdi. Kahvenin çekirdeğinden mi, pişirmesinden mi bilemiyorum denemek adına birkaç yerde daha içtik hepsinde aynı.



Sonuç olarak Santorini'yi beğendim, eğer Türkiye'de yaşamayan birisi olsaydım çok daha beğenirdim ancak sahip olduğumuz güzellikleri bilince insan her gördüğünü ister istemez kıyaslıyor ve "Biz neden yapamıyoruz?" noktasına geliyor. Bir daha gider miyim? Oia'da kalmak ve fotoğraf çekmek için belki çok sonra giderim. Ancak, her sene Marmaris'e gittiğim gibi gitmem.  Yunanlılar mimari olarak düzenlerini oturtmuşlar ve ilk bununla çekiyorlar turistleri. Mavi kubbeler, beyaz evler, begonviller büyülüyor. Aynı zamanda sokaklar çok temiz ve düzenli, dükkanlar elit. Bizim güney kıyılarımızda büyük oteller var, sınırları çizilmiş, çarşılık yerler dağınık, dükkanlarda çalışanlarsa turistleri bıktırıyor. Alaçatı'da oturtulan düzen daha da yaygınlaşır ve düzgün bir şekilde pazarlanırsa çok daha fazla insan çekebileceğimize inanıyorum. Restaurant'larımız, beachlerimiz zaten muhteşem. Turistlerle ilgilenen insan kalitesi ve mimarı yapı kalitesinin yükseltilmesi şart. Bu yazdıklarım Santorini hakkında kötü değil, Türkiye hakkında iyi şeyler. Yoksa Santorini'ye de gidin, gezin pişman olmazsanız, yalnızca ülkeniz adına "biz daha iyisini yapabiliriz"i gezinizin her anında söyleyeceğinizi şimdiden garantileyebilirim :))

CONVERSATION

34 comments:

  1. resimler herzamnki gibi olaganüstü gizcim :)

    cok güzel bir balayi gecirmissin gercekten...

    <3 <3 <3

    YanıtlaSil
  2. Fotograflar cok guzelmis, insan boyle tatli sokaklar gorunce habire fotograf cektirmek istiyor. Guzel bir kose gorunce, fotograf icin sirada bekleyen insanlar beni de sinir ediyor:)

    YanıtlaSil
  3. canım fotoğraflar o kadar canlı ve detaylı ki, bak bak doyamıyorum bennn,balayı postlarınla gitmiş kadar oluyoruz ama son bir post kalmasına üzüldüm,alıştık böyle gezelim görelim postlarına :)

    YanıtlaSil
  4. Canım ne güzel bir post hazırlamışsın, Santorini'ye bir yolculuk yaptım sayende =)

    YanıtlaSil
  5. cnm o kadar güzel seylere değinmişsinki, cok haklısın alacatıdaki belediyecilik, işi sıkı tutma kaliteden odun vermeme insallah tum beldelere yayılır, gercekten oia harikaymıs, zaten yunan adaları deyince gözümuzde canlanan o mavi kubbeli fotoğraf orasıymıs, şahane gercekten ama dediğin gibi deniz tatili deyince turkiyem gibisi yok galiba...

    YanıtlaSil
  6. Ulkemizin bir musluman ulkesi olmasi bence yabancilar tarafindan kesinlikle bilincli olarak dislamanin kayitsiz bir resmi bu yuzden tercih söz konusu oldugunda bizim ulkemiz degilde cevreleri tercih ediliyor ,cok milletten insan gördum ve o cesitlilikte bile bilincsizligin ve ezbercigilin alasini yasadim ..Baska ulkeleri arastirip ögrenirken bizim ulkemize geldiginde nedense kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor bir cogu ..

    Aslinda sadece pazarlamanin kötu olmasi degil ,kirsal bölgelerden yurt disina yerlesen ve temsilimiz olan ve turklugun barbarlikla es deger oldugunu kanitlarcasina yasayan toplulugumuzuda unutmamak gerek ..

    Turkiye malesaf hak ettigi degere hic bi zaman görmedi görmeyecekte..

    Onun disinda mimarinin beyazla butunluk saglamasi insanin icini ferahlatiyor ,her yer o kadar aydinlik ki sanki karamsar dusunceleri kovuyor hissi yaratiyor ,fotograflar ,anlatimin ve gözlemlerin ayrica sen cok guzelsin canim ..

    YanıtlaSil
  7. Fotoğraflar muhteşem , yemeklerde leziz görünüyor.
    yıllar öce burda bulunan bir otelin tanıtımı izlemiştim (karıştırıyorda olabilirim ) ama çok etkilendiğimi hatırlıyorum .
    Ne güzel sözler kullanmışsın ülkemiz için lakin önce beyinleri değiştirmek gerekiyor :S

    YanıtlaSil
  8. Ya bu ne - sahane ! Hava, Günes, Yemekler, Tatil yeri, Sen ! Resimlerin birbinden güzel. Insanin hemen valizini toplayip gidesi geliyor.. ;) Benim Bloguma katildigin icin tesekürler Gizcim!

    YanıtlaSil
  9. herşey çok güzel, dediğin gibi bizde biraz özensek daha iyi olabiliriz..

    YanıtlaSil
  10. fot harika yemeklr harika çok sevindim herşeyin güzel geçmesine fikirlerine katılıyorum umarım aklımız başımıza gelir ülkeye gelen turist sayısı ve geldikleri ülkeler belli istedikleri belli sadece biraz tanıtım ve yatırımcıyı teşfik ile turizm ülkesi olabiriz

    YanıtlaSil
  11. fotoğraflar yine harika uzun saçlar sana mükemmel oldu diyecek bişiy bulamıyorum kocaman öptüm gizciğim muuuacx

    YanıtlaSil
  12. fotoğraflar ne kadar güzel her birine bak bak doyamadım. Gizcim sen yine balayı postu yap onlarıda hayran hayran izlerim ben:)
    Herşey mükemmelmiş tabi sende çok güzelsin bunlar birleşince çok güzel bir balayı olmuş:))

    http://ennstyle.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. Ahh Gizz güzeller güzeli Giz :) Ne kadar paylaşımcı ne kadar özenlisin. Paylaştığın bu karelerle sanki balayında arkanızdan bizde geziyormuşuz gibi hissediyorum :) Bugün gitme imkanım olsa "aaa giz burayı göstermişti" derim sanıyorum :)Elbilerin takıların hepsi bir birinden güzel. Güzel derken; senin güzelliğinin birer ayrıntısı yani :)

    YanıtlaSil
  14. harika , süper gözüküyor , resimler de çok iyi karelenmiş. gerçekten orda olmak vardı şimdi...

    YanıtlaSil
  15. İnsanların senin fotoğraf çekildiğin yerlerde sıraya girmeyelerine çok güldüm.Hakkaten insan başında başkaları bekleyince geriliyor ve istediği gibi poz veremiyor.Ama sen her fotoğraf da süper çıkmışsın tatlım.

    Her şey çok güzel görünüyor.Kilisenin çanları çok hoşuma gitti.Mavi ve beyaz binalar,çiçekler,uçsuz bucaksız deniz...İnsan bakmaya doyamıyor;)

    YanıtlaSil
  16. çok güzel bir balayı geçirmişsin,seriyi çok beğendim:D ama canım nasıl türk kahvesi çekti anlatamam:D

    YanıtlaSil
  17. postların her birinde farklı bilgiler,capcanlı fotoğraflar ve güzeller güzeli Giz'imi görmek harika bir duygu:))
    zevkle okudum her zamanki gibi.
    güzel tanıtım ve daha ii bir pazarlama yapılırsa ülkemizin çok daha iyi yerlere gelebileceğine katılıyorum baby'm.biraz daha gayret gerekiyor hepsi bu.

    YanıtlaSil
  18. canımcım harikasın fotoğraflara ordaki evlere manzaraya bayılmamak mümkün değil,iyikide gitmiş gezmişsin canım oraları bizede müthiş fotolarla döndün vallahi:=) birde türkiyede gercekten gizli cennetler okadar cokki ama dediğin gibi keşke bizde yapabilsek meşhur olsa dünyada yunan adaları gibi eksiğimiz yok yemeklerle fazlamız bile olabilr:=) umarım dedğin olur alaçatı gibi meşhur olan tatil beldelerimz çoğalır..tatil köyü çok ama öyle yerler yok.. cok güzel yazmıs ve fotoğraflamıssın dergi okur gibi okudum:=)

    YanıtlaSil
  19. Cok guzel ve ozenli fotograflar canim,ne guzel yerlermis, zaten begenirdim daha da begenir ve merak eder oldum ^^ Ama sayende gitmis gormus kadar da oldum ^^
    Cok guzelsin tatlim,nazar degmesin diyeyim yine, yemekler leziz gorunuyor ^^ Bizim kahve gibisi var mi hic :P

    Opuyorum canim,ne guzel bir balayi olmus,sevindim senin adina ^^

    YanıtlaSil
  20. öncelikle tam suanda agzimin sulandigini belirtmek isterim:D

    Gizim abartmiyorum fotograflar o kadar harika ki:)..masal gibi heryer..sen zaten süpersin:) ama birde 9.foto'da arkandan bi adam geciyor, o da pek bi yakisikliymis:d
    Yemekleri de unutmamali tabi..cok lezzetli görünüyor hepsi..en cok da waffle:)

    YanıtlaSil
  21. Çok teşekkür ederim civciv'cim gerçekten çok güzel geçti öyle ki üstünden 1 ay geçmiş olmasına rağmen hala mutluluk veriyor bana :))



    Lulu'cum inan herkesin fotoğraf çektirmek için durduğu yerlerin dışında perspektifinin güzel olduğunu kendim düşündüğüm yerlerde özellikle çektim ama insanlar "sizin çektiğiniz yer çok güzelmiş bravo" diyerek geldiler :) insan ne tepki vereceğini şaşırıyor :)



    Rebel'cim aslında daha çok foto çektim ama tadında bırakmak adına bayağı bir kesip eleyerek yayınlıyorum canım :) beğenmene çok çok sevindim :)

    YanıtlaSil
  22. Tubitos'cum ne mutlu bana bu şekilde yansıtabildiysem :)


    Aysun'cum o özen biraz daha yayılsa ve reklamı da yapılsa eminim çok daha iyi yerlere gelir turizmimiz. Beyaz yapı üstüne mavi kubbe aslında o kadar basit ki ama güzel, biz de aynı şekilde bize has şeyleri ön plana çıkarabiliriz.



    e.n.k'cım çok doğru bir noktaya parmak basmışsın canım. Yunanlılarla her alışkanlığımız aynı,insanların tipleri bile aynı ama tek fark din. O din yüzünden biz tercih edilmiyoruz ve insanlar kendileri gelip tecrübe etmek yerine yalan yanlış duyduklarına inanıyorlar. Hiçbir zaman görmedi ve dediğin gibi görememe ihtimali de çok yüksek ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
  23. Elif'cim ondan bahsetmeyi unutmuşum :) insan zihniyetini ve beyinleri kesinlikle değiştirmek gerekiyor yoksa istediği kadar yapısal gelişime önem versinler, boş.


    Liz'cim rica ederim. Gerçekten güzel bir yer Santorini, beğenmene de çok sevindim canım :)



    Buket'cim yemekler güzeldi ama bizim mutfağımızda alaları olduğundan şahane değildi, yine de iyi ki gitmişim diyorum çok hoş bir tatildi benim için :)

    YanıtlaSil
  24. tuem'cim dahasına kalmadan gelen turistleri kaçıracak şeyler yapıyoruz. Yok taciz yok sahte rakıdan zehirlenen turistler, bunlar hep duyuluyor. Yunanistan'ın en dikkat çekici bir özelliği de çok güvenli olmasıydı canım.


    Rococosh'cum çok teşekkür ederim :) uzun saçlar güzeldi ama insana fenalık getiriyor o sıcakta, döner dönmez çıkarttırdım ve şimdi çok daha rahatım canım ;)


    Ayça'cım çok teşekkür ederim canım benim :)) ben postları hazırlarken çok mu resim koyuyorum kaygısına düşüyorum ama böyle güzel yorumlar alınca çok çok mutlu oluyorum bi tanem :))

    YanıtlaSil
  25. Gizim tekrar ben.. tatilde objektifim bozuldu.yeniden almayı düşünüyorum.senin çekimlerinde çok güzel olduğundan sana sorayım dedim.senin ki nasıl ??

    YanıtlaSil
  26. Giz'm izlenimlerini okumak çok güzel bir gün yolum düşerse anlattığın yerlere izlenimlerin aklıma gelicek :)) ben seni adaya/adalara çok yakıştırdım fotoğraflarda sanki orada yaşayan, günlük rutinini paylaşan bir Giz görüyorum :)

    YanıtlaSil
  27. Sayın Karaca :) ne kadar içten ve tatlısın, yazdığın her sözcük beni çok mutlu ediyor :) Beğenmene ve böyle düşünmene çok sevindim canım benim, o özeni ve yaşadıklarımı yansıtabildiğim için ne mutlu bana :)



    cherryblossom girl, yağmurlu ve kara bulutlu bugünde ben de orada olmak vardı diyorum canım :) en güzel yanı sanırım döndükten sonra da etkisini bir süre yitirmeyen bir yer olması :)


    Follow up, güzelim ben de önce güldüm ama baktım olayı abartıyorlar ufaktan içsel bir agresyon yaptım :p canım çok teşekkürler beğenin için, fotolara ayrı bir özeniyorum çünkü anı ölümsüzleştiriyorlar bana göre :)


    lüzumsuz işler uzmanı o kahveyi içsen bir süre Türk Kahvesi içemeyebilirdin canım :) bulaşık suyuyla yaptıklarına kanaat getirdik biz :)

    YanıtlaSil
  28. Story'm canım babym gelmiş güzel sözleri ile aydınlatmış giz'inin yüzünü yine :) tatlım benim ne mutlu bana beğendiysen :) Türkiye gizli kalmış bir elmas gibi ucundan parlıyor sadece ne yazık ki babym :/


    Güzin'cim okurken inanılmaz mutlu oldum yazdıklarını :) postları biraz uzun tutuyorum bu ara ama okuyanları sıkmamak adına bol foto az resim koyuyorum, dergi okur gibi okunduğunu duymak harika bir geri dönüş oluyor benim için :) ben de iyi ki gitmişim diyorum tatlım :) iyi ki gitmişim, fotoğraflamışım ve iyi ki sizler varsınız :)


    Ferah Feza'm bana ilginç gelen göstermeye değer her şeyi fotoğrafladım, sevdiklerime de buradan yaşatabilmek orayı tarifsiz mutlu etti beni güzelim :) çok çok teşekkür ederim beğenin ve güzel sözlerin için :)


    Hahahah ilahi Rory'm :)) 9. fotoya baktım hemen merak edip :P baby'm yemekler tamamen ağız tadımıza uygun yerken bu ne dediğim hiçbir şey olmadı zaten, waffle dehşetti gerçekten onun tadı hala damağımda kuzum :))

    YanıtlaSil
  29. Buket'cim ben 2 tane objektif kullanıyorum ve çok memnunum, senin kullanım amacına göre tavsiye edebilirim. Eğer zoom yapmadan olmaz diyorsan Canon 24-70 mm F2.8L, ama arkası tamamen flu olsun dersen zoom'u olmayan kamerayla birlikte senin yaklaşman gereken objektif Canon 50 mm. F1.4 (1.8'i de var onun objektif alanı daha farklı ama işlevi aynı ondan da memnun kalabilirsin canım) umarım yardımcı olabilmişimdir, güzel fotolarınn devamına bir parça vesile olabilmişimdir tatlım :))

    YanıtlaSil
  30. Gök'm ben adaya gitmeden ufak bir alışveriş yaptım ve oradaki kıyafetlerimi özellikle konsepte uygun seçtim :) adanın ruhunu zaten yakın bulduğum için orayı seçtim, ne güzel dıştan bakınca da adayla yakışıyoruz demek ki, beğenine çok mutlu oldum bi tanem :)

    YanıtlaSil
  31. tatlım bu post yine turistik bir katalog gibi olmuş, manzara muazzam, sen de öylesin! :)

    missoni-msi elbiseni çok beğendim bu arada, bana bahsettiğini hatırlıyorum.. yemekler leziz görünüyor ama dediğin gibi, daha güzeli burada var zaten :)
    yine de gitmek isterim oralara, umarım beraber gitme şansımız olur sizinle, harika rehberlik edeceğinize eminim :))

    çok çok öpüyorum tatlım, sevgiler :)

    http://wear-a-smile-wear-a-smile.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  32. Ya sessiz sessiz takip ediyorum, seri mükemmel Giz :) bu arada mimlendin :)

    YanıtlaSil
  33. Canim cok güzel bir post olmus buda, fotograflar okadar güzelki, cok begendim. Hele sen, coook tatlisin, her fotografta okadar güzel ve dogalsinki :-) Öpüyorum senii kocaman

    YanıtlaSil
  34. giz'im fotoğraflar yine harika,kartpostal gibi,büyüleyici duruyor.:) Ayrıca baklavanın tadı nasıldı merak ettim? postlarını sabırsızlıkla bekliyorum,çok öptüm :))

    YanıtlaSil