Ballı Tarçınlı Kış Pastası



Geçtiğimiz Bayram tatilinde sık sık mutfak denemeleri yapmak için fırsatım oldu. 3 tarif denedim bunlardan ilki Dehan'ın doğum günü pastası olarak özenle yaptığım ballı tarçınlı kış pastası. Denedim derken bir yerden okumadım, Dilem’le otururken bizim her zaman kullandığımız krema ile farklı nasıl bir pasta yapabiliriz şeklinde konuşmamızın ürünü olarak bu tat ortaya çıktı :)  Artık siz de içinde labne olan bu çok sevdiğimiz kremayı ezberlediniz :) yine de bu sefer pasta 4 katlı olduğu için tarif bir buçuk ölçüden yapılıyor bu yüzden tarifini yazacağım.


Gelelim malzemeler;
2 Adet Pastaban ( 1 adet vanilyalı, 1 adet kakaolu)
1.2 litre süt  (3 su bardağı iç krema, 1,5 su bardağı dış kreması için)
İçine serpecek kadar tarçın
Yine içine serpecek kadar dövülmüş ceviz (biraz göz kararı ama ortalama bir su bardağı eder sanırım ;)
Bal (4 yemek kaşığı kadar kullanılıyor (her kata ve üste 1 kaşık)
1 Paket labne
Un (6 yemek kaşığı (kaşıkları tepeleme koymadan))
1 Paket pasta kreması
1 ufak paket vanilyalı ballı süt
1 paket vanilya
Şeker (4 yemek kaşığı) (dilerseniz şekeri daha az tutup balını daha fazla koyabilirsiniz) ;)
3 yumurta (sarısı kullanılacak)
1 paket Burçak Bisküvi (rondoda çekilmiş)

Pastamızın yapılışına gelince,  önce kremamızı hazırlıyoruz. Orta boy bir tencereye 6 kaşık un, 1 paket vanilya, 4 kaşık şeker, 3 yumurtanın sarısı ve 3 su bardağı sütü ekliyoruz.  Daha sonra tel çırpıcı ile un ve şeker homojenize karışana kadar karıştırıyoruz. Orta ocağı orta ayarda tutarak ve sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Krema oldukça kıvamlı ve pürüzsüz olacaktır. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 1-2 dakika daha tutup daha sonra ocaktan alıyoruz. "Yapıyoruz ediyoruz" derken Martha Day gibi hissettim bir an :p



Kremamız bir yandan soğusun bu esnada kekleri açarak 1 paket ballı sütü eşit olarak bölüştürecek şekilde her katı ıslatıyoruz. Önce en alt katı ıslatın daha sonra iç krema sürüp bir sonraki katı kapattıkça pastanın üzerinde ıslatmaya devam edin, sütle ıslanmış keki ara kat olarak koymanız çok zor olabilir.


Bu esnada 1,5 su bardağı süt ile toz kremayı çırpın ve koyulduktan sonra buzdolabına koyarak soğutun.


Kremamız artık labne peynirini kesmeyecek kadar soğudu :) içerisine (peynirin suyunu önce süzün) labnemizi ilave edip tel çırpıcı ile hızlı hızlı (ya da mikser ile)  karıştırıyoruz. Kremamız hazııır! parmağınızın ucuyla tadına bakınca şekeri her zamankinden biraz az gelebilir ama pastanın içindeki bal bunu dengeleyecektir ;)


Şimdi ıslattığımız en alt kata (vanilyalı) kremamızdan orta kalınlıkta bir kat sürelim ve üzerine balı kaşıkla üstünde dolaştırarak ekleyelim.



Daha sonra dövülmüş ceviz, tarçın ve burçak bisküviyi de aynı şekilde serpelim.





Üzerine kakaolu pastabanın bir katını yerleştirip ıslatalım ve aynı krema sürme, ceviz, tarçın, bal, burçak serpme işlemini tekrar uygulayalım.



Balın kaşıktan süzülüşü çok hoşuma gidince onu da paylaşmak istedim ;)




Son kata diğer kakaolu keki koyup bir daha krema sürebilirsiniz ancak en üste gelecek pastaban ile  pasta çok ağırlaşıyor ve bir yana doğru meylediyor (bkz. aşağıda nasıl da dev oldu pasta). Aslında 3 kat yapıp 2. Kakaolu pastabanı kullanmamak işinizi çok daha kolaylaştırır (o tabanı da dondurup sonrasında çıtkırıldım tarifi için kullanabilirsiniz) ;)


İsteğinize göre bir kat daha aynı işlemleri uygulayın (ya da 2. Katta bırakın) ve vanilyalı pastabanı iç kısmından ıslatarak pastanızın üstüne kapaklayın. Buzdolabındaki kremayı nazikçe pastanın üzerine sürün ve yan kısımları da bıçak yardımı ile sıvayın.





Tamamen kaplanmış pastanın üzerine tekrar dövülmüş ceviz, tarçın, bal ve burçak  bisküvi serpin ve soğuması için dolaba kaldırın.




Yaklaşık 6-7 saat dinlendikten sonra soğumuş olan pastanız ultra lezzetli bir şekilde sizin kendisini yemenizi bekliyor olacak :)))) Bu çok hafif lezzete bayılacaksınız. Afiyet olsun! ;))

Not: BÖ! için oy vermek isterseniz yandaki kutucuğa tıklamanız yeterli ;)

CONVERSATION

50 comments:

  1. Tam öğle saati canım çektim Giz yaaa:D ellerine sağlık umarım üşenmem de denerim ben de. Yoksa sana çaya geliyorum:D

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize, emeklerinize, fikrinize sağlık bal lokmaları :)
    Elimdne gelse hemen bu akşam yaparım ama bende pek tatlı-pasta yapma yeteneği yok :)

    Afiyet olsun canım..

    YanıtlaSil
  3. off doyurur şişmanlatmaz :)) mis gibi tarçın kokuyordur eminim.eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. İşte kış, kendini yeme içmeyle gösteriyor :))) Börek, kurabiye, pasta, tatlı, makarna, pizza vs yapımları kışın daha fazlalaşıyor haliyle. Bu arada senin tarif de müthiş gözüküyor. Ben 4 kat hatta 5 kat yapardım.. çünkü büyük pastalara bayılıyorum, bir de bu kremanın dış renginin mavi olmasını isterdim. Ama gıda boyaları konusunda yine de tereddütlerim var :/
    Eline sağlık Gizciğim.. :))

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım. Çok lezzetli görünüyor hemen denemek istiyorummm:))

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık canım.Çok lezzetli görünüyor. Hemen denemek istiyorum:))

    YanıtlaSil
  7. hmmmm kesinlikle çok güzel görünüyor ! öncelikle ellerine sağlık =) ben de denemek istiyorum bunu =)

    YanıtlaSil
  8. Salya salgımı kontrol edemediğim bir an:) Muhteşem görünüyor. Tatlılar konusunda bu kadar tembel olmasaydım kesin denerdim:P

    YanıtlaSil
  9. vay vay vay süper olmus, canim istedi malzemeleri alsamda yapsam : D

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık :) bende mütemadiyen mutfakda denemler yapıyorum fotoğraflamam için teşvik ediyo bu postlar beni :)))

    en kısa zamanda denenecekler listesine alıyorum bunu da :)

    YanıtlaSil
  11. Canım Gizem'cim ya ellerine sağlık harika görünüyor :):):)Yalnız,toz kremayı sütle çırpıp hazırladıktan sonra sadece kekin üzerini kaplamak için kullandın değil mi? Ocakta pişirdiğin krema ile karıştırmadın.Ocakta pişen kremaya,krema soğuduktan sonra sadece suyu süzülmüş labne karıştırdın.Doğru mu anlamışım?İlk fırsatta kremayı deneyeceğim :):):) Muhteşem bir pasta olmuş :)


    www.ayseguldonmez.blogspot.com
    www.gozdeayse.blogspot.com
    www.bloglovin.com/blog/1936765/ayseguls-daily-fashion-tips

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlıkkk.pasta sevemem ama tarçın ve balı duyunca canım çekti:)

    YanıtlaSil
  13. yaaa gizem çok kötüsünn!!!
    ama bu yapılır mı diyetteyiz burda, hatta yarışma yapıyoruz blogda, bu ara uğramıyorsun ondan görmemişsindir tatlım benim, harika görünüyor, çok severim böyle hafif tatlıları ıımm yumyuymmy...
    bana da beklerim tatlım özletme kendini :)

    YanıtlaSil
  14. Çok hoş görünüyor tatlım, ellerine sağlık, leziz olduğu her halinden belli, ancak tarçına karşı öyle bir alerjim var ki bu posta yorum bırakabilmeme bile sasırdım :)
    Sevgiler,Elif

    YanıtlaSil
  15. Off giz çok güzel görünüyo yahu,ben kakaolu tariflere daha sıcak olmama rağmen bayıldım..ben de biskremlisini yapıyorum bunun bi sonraki yaptığımda tarifi paylaşayım bari^^

    YanıtlaSil
  16. canlarım yaa siz her alanda yeteneklisiniz tam bi annesiniz hani cocuklar sayar ya benim annem ...... uzar gider o liste sizde aynen :P 10 parmagınızda 10 marifet ♥ ellerinize saglık cok güzel görünüyor denemeyi cok istiyorum, insallah denemek için fırsat bulurum ♥

    YanıtlaSil
  17. öyle ordan tarif vermekle olmuyo anacım. yapcaksın getirceksin, hep birlikte çatlayana kadar yiycez, gülcez, eglencez:) diimi ama. şaka bi yana her konuda oldugu gibi bu konuda da maharetini koymuşsun ortaya tatlım. eminim çok lezzetlidir. benim de öyle her pasta icin kullandıgım şahane bir krema tarifim var. evirip çevirip onu kullanıyorum:) ellerine saglık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  18. öyle ordan tarif vermekle olmuyo anacım. yapcaksın getirceksin, hep birlikte çatlayana kadar yiycez, gülcez, eglencez:) diimi ama. şaka bi yana her konuda oldugu gibi bu konuda da maharetini koymuşsun ortaya tatlım. eminim çok lezzetlidir. benim de öyle her pasta icin kullandıgım şahane bir krema tarifim var. evirip çevirip onu kullanıyorum:) ellerine saglık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  19. öyle ordan tarif vermekle olmuyo anacım. yapcaksın getirceksin, hep birlikte çatlayana kadar yiycez, gülcez, eglencez:) diimi ama. şaka bi yana her konuda oldugu gibi bu konuda da maharetini koymuşsun ortaya tatlım. eminim çok lezzetlidir. benim de öyle her pasta icin kullandıgım şahane bir krema tarifim var. evirip çevirip onu kullanıyorum:) ellerine saglık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  20. valla görüntü 10 numara,eminim tadı da öyledir.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. pişirdiğin muhallebiye labneyi katıp aralara sürdün değil mi? balın bunlara nasıl tat verdiğini tahmin etmeye çalışıyorum ama kesin deneyeceğim. çünkü pastalara bayılırım ..ellerinize sağlık.yeni denemelerinizi de merakla bekliyorum..

    YanıtlaSil
  22. tatli krizine girdigim suanda yapilir miydi bu bana ! cok canim cekti harika görunuyor. ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  23. hmm bu arada ben muzlusunu yapiyorum, o da enfes oluyor denemenizi tavsiye ederim. keklerin arasina muz, en ustede cilek veya kivi koyun tadindan yenmez.

    YanıtlaSil
  24. Lezzetleri biraraya getirerek hayl etmeye çalıştım da.. gayet lezzetli bir şey ortaya çıkmış olmalı. Denemek üzere aklıma not alıyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. hamarat kuzuların en kuzusu hehehe:D pasta süper görünüyor! bal ve tarçın tek başlarına iki ayrı güzel tatken, pastadaki birleşimleri daha bir enfes oluyor.çikoletalıdan daha sevilesidir herzaman.ellerine sağlık babym:)
    çok öperim:*

    YanıtlaSil
  26. ay yavrum senin şu tariflerine bayılıyorum kocan pek şanslı valla :D parmaklarını yemiştir... bir gün bize de yapsana bu pastayı :D

    YanıtlaSil
  27. bildiğin çılgın ve bomba bir pasta olmuş , inan bildiğin fena oldum :D

    YanıtlaSil
  28. elleriniz dert görmesin:) nasıl da lezzetli duruyor.canım çekti :)
    tatlım yumurtanın tamamını katıyoruz?
    sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Ooo Giz gene döktürmüş :)))
    Valla şu anda malzemeleri kaydediyorum. En yakın zamanda ben de bir deneyeceğim :)
    Yapıp yedikten snr yazcam buraya ;))

    YanıtlaSil
  30. tatlım ben de haftasonları mutfak da yeni tatlar özellikle tatlılar denemeyi çok severim. ama hep bir yerlerden alırım tarifleri şimdi de senin bu harika tarifin de gözüm var. defterime de gizin pastası diye not etcem :) eline sağlık canım. bu arada BÖ'de oylarım tabiki BetwinUs ve Gizli Teras'a gitti ;) Şansınız bol olsun şekerim

    YanıtlaSil
  31. ne kadar güzel anlatmış,aşamaları resimlemişsiniz.Hiç mutfağa girmeyen biri bile bu detaylı anlatımla yapar bu pastayı..çok güzel olmuş..elinize sağlık..tarçın ne güzel kokuyordur:)afiyet olsun

    YanıtlaSil
  32. ooff harika görünüyooo !!
    ellerine saglik.. sanki hazir alinmis gibi !

    YanıtlaSil
  33. Bu pastayı mutlaka deneyeceğim, eminim harikadır tadı. Ben tiramisu'dan başka bir şey yapmadım hayatımda pasta namına ama aralık'ta eşimin doğum günü için deneyeceğim. Bu arada tabi ki oyum sana her iki blogunuz için zaten çoktan oyumu vermiştim.

    YanıtlaSil
  34. Joy, hehe hemen sana bir acil paket servis yapsaydık canım :p aa bak o da olur, hem de çok güzel olur, terasa ufo alalım çaya bekliyorum tatlım ;))


    Pembe esintim, hehe balım benim sen kendin tatlısın tatlı yapmasan ne çıkar :))) eminim denesen çok da güzel yaparsın canım benim, ama yapamam dersen de ne zaman istersen ben sana yapar yollarım :)))


    Bal gözlü kız, aynen! :) o kadar hafif ki insan asla yediği için pişmanlık duymuyor canım, bir de dediğin gibi mis kokuyor o bal ve tarçın ;))


    Sevgili momentos, kışın o bol kazakların içine girdikçe insan daha bir canı ne isterse yiyor :p hehehe pizza ve makarna konusunda son zamanlardaki performansımı görsen inanamazsın, savaş çıkacakmış gibi yiyorum :p ben de büyük pastaları çok seviyorum ama kekin ıslaklığı ve kremanın ağırlığıyla devrilecek gibi meylediyor, bazı gıda boyalarının içeriği daha doğal mavi güzel olurdu doğrusu canım :)))

    YanıtlaSil
  35. Seda’cım, beğenmene çok sevindim canım dilerim dener ve beğenirsin sana daha da güzel tariflerim var yolda ;))


    Alice, çok teşekkür ederim beğenin için, denersen bağımlılık yapacağını garanti edebilirim :))) afiyet olsun ;)


    My lifebook, hehehe ben de Ankara’da olmasaydın kesinlikle bir dilim de sana gönderirdim :p teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim ;)


    Viva’cım, çok teşekkürler :) hem yapılışı pratik hem de hafif, markete bir uğramanda vaktin olursa denemeni tavsiye ederim canım ;)

    YanıtlaSil
  36. Fuly’cim, merakla bekliyorum o halde bu tarifleri :) denersen pişman olmazsın tatlım, dolapta bekleme süresi de oldukça uzun ben şahsen girip çıkıp 1 hafta yedim bu pastadan (bkz öne doğru meyleden göbek) :p hehe



    Ayşe’cim, çok teşekkür ederim beğenin için :))) evet aynen öyle yaptım ocakta pişip içine labne kattığım kremayı içine sürdüm, toz kremayı süt ile çırpıp soğuyunca dışa kullandım canım ;) Dilerim deneyince beğenirsin tatlım, öpüyorum çok :))



    Süeda, bu ağır pastane pastalarından çok farklı oluyor inan :) onlar çok yağlı oluyor ben de sevmiyorum ama bu pasta tiramisu hafifliğinde ;))



    Darkolive, oppss :// sen bu postu hemen atla tatlım ben sana özel başka bir post yapacağım diyet üzerine :p bu ara biraz dağıldım ama en kısa zamanda uğrayacağım canım öpüyorum çok ;))

    YanıtlaSil
  37. A to Z, tarçına alerjin olmasına rağmen yorum bıraktığın için çok teşekkür ederim tatlım :))) ben sanat tarçınsızını yaparım Elif’cim :))) öpüyorum çok…


    İpekböceği’m, paylaşırsan çok sevinirim yeni tatlar öğrenmekten çok büyük keyif alıyorum tatlım :) beğenmene çok sevindim, dilerim dener ve aynı keyfi alırsın afiyet olsun canım ;)


    Essu’cum, hehehe kadar güzel bir yorum bu okurken hem çok mutlu oldum hem de kıkırdadım oturduğum yerde :)))) çok tatlısın çok teşekkür ederiz tatlım ♥♥♥ Dilerim dener ve tadını beğenirsin canım benim, öpüyorum çok ;))


    Minikkuşum, hehehe şehirlerarası bir oluşuma gitmişsin sen kuzum :pp inşallah o günleri de göreceğiz ama ben yolda heder olmaması adına siz gelmişken yapmayı tercih edebilirim tatlım, çok uzak olmayacağını umduğum bir zamanda görüşmek üzere canım benim ;)

    YanıtlaSil
  38. Gülümse, tadı da bizim damak tadımıza göre 10 numara :) denersen dilerim sen de seversin canım ;)


    Buket’cim, tam olarak öyle yaptım ;) bal belli belirsiz ama çok hoş bir tat veriyor senin güzel sofralarını düşününce bu pastayı benden de iyi yapacağına eminim canım ;) her hafta bir tarif deniyorum en kısa zamanda son tarifimi post edeceğim :)


    eLLa Ç., tatsız bir zamanlama olmuş sanırım :p teşekkür ederim beğenin için ;) aynı krema ile ben de muzlusunu yapıyorum ama kivi hiç denememiştim bir dahakine çilek ve kivi de ekleyeceğim, teşekkürler tavsiyen için ;))


    Naile, biz biraz da deneysel yaptığımız için önce tereddüt ettik ama tatlar birbirine yakıştı çok :) dilerin deneyince de beğenirsin, şimdiden afiyet olsun! ;)

    YanıtlaSil
  39. Story’m, çok özledim kuzum seni nerelerdesin :))) bal ve tarçından da tatlı baby’m beğenmene çok sevindim, mis kuzuma ne zaman istese yaparım ben :))) öpüyorum kocaman tatlımı ;)


    Hamide’cim hehehe :) her haftasonu yeni bir tarifime denek oluyor kendisi :p ama halinden oldukça memnun ;) yaparım tatlım ne demek lafı mı olur :))))


    Elif’cim, hehe senin bombaların o kadar güzel gözüküyor ki bu onların yanında ancak ses bombası olur :p beğenmene çok sevindim canım, denersen ve seversen şimdiden afiyet olsun ;))


    Pembe fiyonk’cum, çok teşekkür ederim tatlım :) süper yakalamışsın hemen düzeltiyorum, önceki tariflerde vardı ama atlamışım sadece sarılarını katıyoruz ;) öpüyorum çok :**

    YanıtlaSil
  40. Rubi’cim, çok sevinirim canım :) denersen izlenimlerini duymayı çok isterim şimdiden afiyet olsun tatlım ;)


    Tubito’m, sırada benim tarifimin olmasına çok sevindim tatlım :))) adı da bana ait hem de ahhh :)))) çok teşekkür ederim tatlım, beğenin ,arkadaşlığın ve de oylar için ;) öpüyorum kocaman…


    Birincisin, özellikle bu şekilde fotoğraflayarak hem inceleyenlere sadece yazı değil estetil görseller de sunmaya hem de dediğiniz gibi her aşamayı göstererek ilk kez mutfağa giren birisinin bile yapabileceği şekilde anlatmaya özen gösteriyorum. Beğeniniz ve içten yorumunuz için teşekkür ederim ;)


    Want more fashion,çok teşekkür ederim :) hazırdan güzel değil mi aşk olsun :p

    YanıtlaSil
  41. Gizemcim ellerine sağlık,çok leziz görünüyor.Detaylı bir şekilde anlatmışsın,hiç bir şey pişirmeyi bilmeyen biri bile rahatlıkla senin tariflerini okuyup yapabilir bence :))

    YanıtlaSil
  42. Ah Gizcim tam da cumartesi diyetisyene gidip, diyete başlamışken bu yapılır mı bana:) Harika görünüyor biraz incelince kendimi bununla ödüllendirebilirim :)

    http://bir-alisveriskoligin-itiraflari.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  43. oy bu pasta harika görünüyooorrr:)) ellerine sağlık tatlım ya eşin çok şanslı hem güzel hem becerikli bir karısı var maşallahh:)

    YanıtlaSil
  44. Gizcim, eline saglik harika olmus bu pasta. Denemek icin bookmarkliyorum hemen : )

    YanıtlaSil
  45. Off canım çekti gece gece :)

    YanıtlaSil
  46. Hemen bir kalem kağıt alınır bu süper lezzetli tarif not edilir :)

    Ellerinize sağlık kızlar çok güzel gözüküyor :)

    YanıtlaSil
  47. Nam nam nam nefis görünüyor=)Ben de denemek isterim bu güzel tarif ve sunuş için teşekkürler;)

    YanıtlaSil
  48. bir sade bir kakaolu pandispanya kullanman çok hoş.. bir de üzerinde kivi olsaymış tammm kış pastası :) ellerine sağlık Giz...

    Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  49. Üöööf ben bu pastayı nasıl gözden kaçırmışım. Hatta utanarak söylüyorum ama ben senin diğer tariflerini de kaçırmışım Gizem'cim :/ Ama bu pastayı kesin deneyeceğim, şahane gözüktü gözüme! :)

    YanıtlaSil