Taksim Gezi Parkı


Hiçbir zaman aşırı politik bir insan olmadım. Bugüne kadar herhangi bir eyleme katılmadım, siyasi bir partiye üye olmadım. Ülkemizde özellikle son zamanlarda dayanılmayacak boyuta gelen hükümet yaptırımları karşısında tepkim, haberleri dinlerken söylenmekten, tweet’leri okurken küfretmekten  öte geçmedi. Ta ki Taksim Gezi Park’ı hayatımıza girene kadar. 
 



İlk duyduğumda “yok artık bir el uzatmadıkları, satmadıkları orası kalmıştı” dediğim Gezi Parkı’nın kışla- rezidans yapım meselesi polis devletimizin tutumu ile milli bir mücadele haline geldi. Herkesin dilinde bir “mesele 3-5 ağaç değil” sözü var. Mesele tabi ki 3-5 ağaç değil, mesele bugüne kadar adım adım, gıdım gıdım insanlara yapılanların artık herkeste bir taşma noktası yaratması ve isyan ederek genç yaşlı çoluk çocuk gecenin bir yarısı sokaklara dökülüp tepki verme “yeter artık” deme ihtiyacı.. George Orwell’ın 1984 adlı romanında olduğu gibi sürekli bizi izleyen, kısıtlayan, neredeyse tarihi değiştirecek olan hükümete, 90 sene önceki milli mücadelemizde önderlerimize “ayyaş” diyen zihniyete “bir durun artık” diye isyan etme ihtiyacı…



Olaylar karşısında yaşanan şey kadar nasıl ele alındığı da çok önemlidir. Hükümet parkını korumak isteyen insanlara ilk andan itibaren anarşist muamelesi yapmasaydı, masum halkı son ana kadar “marjinal grup” şeklinde itham etmeseydi eylemler devam edip kendiğinden sona erecekti. Daha mı iyi olacaktı? Hayır! Bugün ben dahil, herkesin Türk Milleti’nin isteyince nasıl birlik olabileceğini görmeye ihtiyacı vardı. 

Okul kitaplarından zihnimizde canlandırmaya çalıştığımız Kurtuluş Savaşı’nda birlik olan, yoktan bir millet var eden tüm dünyada hayranlık uyandırmış Türk Halkı’nın, bugün kendisine yapılan her şeyde susması, tepkisizliği, koyun addedilerek güdülmeye çalışılmasına bir dur demek vakti gelmişti. Bu bir uyanış olarak başladı, her ne kadar hala “böyle isyanlar Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa olmamıştır” denilse de, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez birçok şehirde aynı anda insanlar ayaklandı, isyan etti parkına değil sadece yaşama hakkına sahip çıktı. Çıktı da ne oldu diyen muhalefeti duyar gibiyim :)

 



Bir halkın kendisine inancının olması, bir şeyi yaşamı uğruna mücadele ederek kazanması kadar değerli bir şey yoktur. Bugün Avrupa’da insanların sahip olduğu haklara baktığımızda, zamanında hepsini halkın uğruna kanını dökerek elde ettiğini bu yüzden de o hakların son derece değerli, vazgeçilemez, devredilemez olduğunu görüyoruz. Bizde özgürlük mücadelemizden sonra başta Kadın Hakları olmak üzere birçok hak Atatürk tarafından yukarıdan verildi. Belki de bu yüzden bugün bir bir elimizden alınırken bu kadar sessiz kaldık, ama bugün günlerdir kornalar susmuyorsa eğer, tencere tava sesleri göklere çıkıyorsa, sağcısı solcusu Fenerlisi Beşiktaşlı'sı omuz omuza katılıyorsa eylemlere, her yaştan onbinlerce insan sabaha kadar sokaklarda bayrak sallıyor, slogan atıyor, İstiklal Marşı'nı okuyorsa o zaman bu halkın “elleri ile elde etmekte olduğu” bir şey vardır. Bu da 29 senelik ömrümde bugüne kadar görmediğim, içinde yer alırken iliklerime kadar ürperdiğim, bu halkın parçası olduğum için gurur duyduğum bir eylemdir!


Daha düne kadar içki yasağının getirilmesi, 4+4+4 eğitim sisteminin uygulanması,  halkı parçalara bölme eylemleri, 19 Mayıs'ın kutlanmaması (Reyhanlı bahane edilerek),    Reyhanlı karşısındaki tepkisizlik ve buna benzer birçok olayın gölgesinde alacakaranlık bir geleceğe bakar hissediyordum kendimi. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin satır satır gerçekleşmesinin hüznü, halkın tepkisizliğinin üzüntüsü ve “Nasıl bir geleceğe gidiyor bu ülke?” sorusunun cevaplanamaz oluşunun mutsuzluğu vardı içimde. Bugün o alacakaranlık tamamen dağılmadı belki, hüzün, üzüntü, mutsuzluk yine var ama aynı zamanda “umut” da var artık yüreğimizde. O alacakaranlıkta şafağın sökebileceğinin, bir gecede olmasa da şartların zamanla değişebilecek olmasının, bir halkın “uyanışının” umudu var… 

CONVERSATION

25 comments:

  1. Cok guzel bir yazi olmus ayni duygulari paylastigim insanlarin olmasi beni de biraz olsun umutlandiriyor. Tepkisini gosteren herkese tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. tatlım öyle güzel özetlemişsin ki içimdekileri... evet umut ışığı belirdi içimizde ve onu söndürmeye de kimsenin gücü yetmez... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel yazmışsın canım hislerime tercüman olmuşsun resmen yüreğine sağlık!

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı, eline, ağzına sağlık!

    YanıtlaSil
  5. Eline sağlık Sevgili Giz. Tam da dediğin gibi artık bu kadar olmaz dedirten davranışlara dur demekti hepimizin yaptığı.
    Kuyulardan daha derin ve sonsuz yakıcı sıcaklığı olan bir yer diliyorum başımıza bu dertleri açanların hepsine.

    YanıtlaSil
  6. eline koluna kalemine sağlık , senin gibi yürekli insanlara ihtiyacımız var..

    YanıtlaSil
  7. 19 mayıs kutlama yasağı dediğin bir kere yanlış giz,bu konuda bilgi eksikliğin var herhalde..ayrıca cumhuriyet mitinglerini unuttun sanırım..daha güçlü idi cumhuriyet mitingleri bu gezi parkı protestolarından...sonuçta demokrasi ile yönetiliyoruz ve çoğunluk önemli..tamam hoş olmuş iyi olmuş fikrinizi dile getirmişsiniz çok kibar bir şekilde bu yürüyüşünüzle....ancak dükkanları vs. yakan yıkan güya eylemcileri asla desteklememi beklemeyin..yazdıklarından katıldığım kısımlar yok değil var !! ancak demokratik yolla sandıkta asıl fikrini ortaya koymalı herkes..demokrasi ile başa geçenleri hazmedemeyn bir kesim var malesef bu ülkede..her fırsatta hükümeti nasıl düşürürüz,bu ülkeyi nasıl mısır a dönüştürürüz diyen bi güç var..malesef Atatürk üzerinden bunu gerçekleştirme çabaları hala devam etmekte..neyse ..herkesin fikri kendine..saygılar ..

    YanıtlaSil
  8. çok güzel bir yazı, eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. Tebrikler sevgili Giz, harika bir yazi olmus, duygularimizi kaleme dokmussunuz. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Hayatımda görmediğim birliği görmenin etkisiyle günlerdir tüylerim diken diken... Her ne kadar sokaklara dökülen insanların, marjinal bir grupmuş gibi gösterilme çabası olsa da bunun gerçek olmadığını herkes biliyor. Çevremde, her seçimde başbakan için oy vermiş insanlar var. Onlar dahi, "artık yeter" demeye başladılarsa, O da yetmeyip biber gazı yeme pahasına taksime çıktılarsa gerçek bir birlik sağlanmış demektir. Yani evde oturduğu söylenen %50 lik grup varya, onlar aslında evlerinde oturmuyorlar, onlarda artık sokaklarda, bu yasakçı zihniyete karşı durmaya çalışıyorlar.

    YanıtlaSil
  11. Giz'im eline yüreğine sağlık..Sanırım bu noktadan sonrası en dikkat edilmesi gereken hassas konu,çünkü biz ve bizim gibiler demokratik bir ülkede, özgürce,kısıtlama olmadan,ayrımcılığın olmadığı.kimsenin ötekileştirilmediği,devletin halk için olduğununun mücadelesini verirken ve bunun medeniyet sınırları içinde yaparken araya nifak tohumları sokan,provakasyon yaratan insan müsveddeleri olacaktır.Buna izin vermeden hakkımızı sonuna kadar aramalı,halkımıza,hakkımza ülkemin her karış toprağına sahip çıkmalı ve içimize hiçbirzaman en ufak bir umutsuzluğun düşmesine izin vermemeliyiz.

    sanırım burada M.KEMAL ATATÜRK'ün bir sözünü paylaşmak güzel olacak ''Adımlarını, attığımız uygarlık ve yenilik adımlarına uydurmak istemeyenler ne talihsizdirler! Bu gibiler hâlâ milleti aldatacaklarını ümit ediyorlarsa bu ümitleri, kendilerinin zarara uğramalarından başka bir sonuç vermeyeceğine şimdiden emin olabilirler.''


    YanıtlaSil
  12. O umut hepimizde oluştu sonunda.Biz Ankara olarak ayaktayız günlerdir,ninelerle,küçük çocuklarla beraberiz ellerimizde tenceler tavalarımız,bayraklarımız..

    YanıtlaSil
  13. Atatürk bu tür davranislari desteklermiydi? Atatürk ün arkasina saklanmayin. Böyle yapmakla tüm dünyaya rezil oldunuz! Cevre icin caba sarf ederken, milletin ekmek teknesiyle oynadiniz.
    Alkol yasagi da gelmedi bir kere, belirli bir saatden sonra satis olmucakmis, bumu kötü?
    Sizin amaciniz ne? Erdogan bu kadar kötüyse, niye türkiyenin ekonomosi son zamanlarda artti? Nankörlük ve cahillikden baska birsey degil bu. Herseye islamiyeti, seriyati ve Atatürkü karistirmayin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük bir insan topluluğu bu gösterileri destekliyor ve bunların içlerine de kötü niyetli insanlar karışmış olabilir, bu gösterilerde ortalığı kışkırta kötü niyetli insanları bulması mı gereken sence kim olmalı ? polis orada gösteriye katılan masum insanların üzerine gazı boca edip coplayıpta insanları tahrik ederekköt niyetlilerin ekmeğine yağ süreceğine, gerçek görevini yerine getirse oradaki esnfta zarar görmeyecektir. sizin anlayamadığınız veya anlamak istemediğiniz o orada ki art niyetli insanlar kadar hükümetin direktifleriyle hareket eden polisin uyguladığı yanlış tutum ve şiddet..

      Ayrıca ekonominin iyi ye gittiği hakkında söylediklerin de doğru ama ekonomi kimin için iyi ye gidiyor şöyle bir örnek var ortada ekonomisi iyi olan ülkemiz dünya sıralamasında 17. sırada ve 46 dolar milyarderimiz var ABD'den sonra dünyanın 2. büyük ekonomisi olan japonyadaysa 42 dolar milyarderi bulunuyor dediğin gibi ekonomimiz iyiye giderken bireyler zenginleşiyor, devlette fakirleşiyor tabi iki torba kömüre belki bir ucundandanda ben nemalanırım zihniyetinde olanlar için ekonomi iyiye gidiyormuş gibi geliyor, elde edilen zenginlik ve şuan gösterisi yapılan yerler başkalarına peşkeş çekiliyorsa ekonomi uçsa kime ne faydası olacak ?

      Sil
    2. Ha birde şu var vatanın bir karış toprağı için binlerce şehit vermeyi göze alan Atatürk'ün gezi parkının az AVM'miz varmış gibi peşkeş çekilmesini taşla protesto edilmesine ne diyeceğini sosarken gerçekten cidimiydin ?

      Sil
  14. @aylince ve @modavesaire : 3 hafta once Reyhanli'da 50'den fazla Turk vatandasi yanarak, parcalanarak can verdi! Neredeydi o zaman Basbakan! Gidebildi mi kosarak o insanlara? Arkasina siginmayin dedigin Ataturk'u dusun bir de? Icim yaniyor hala.. Hadi bu yetmedi, senin, cocuklarinin ozgurce yasayabilmesi icin darmadagin edilmis bir ulusu ayaklandirip bu topraklari kurtaran, halka Cumhuriyeti armagan eden kahramanlarima "ayyas" demis 1 hafta once bu da yetmedi? Her seyimiz ekonomi mi, para mi. Bu kadar mi satiligiz! Bolmeye, parca parca etmeye Turk, Kurt, Musluman, Laik, Fenerli,Galatasarayli, Sunni, Alevi diye ayristirmaya yemin etmis gibiler kac yildir bu da mi yetmedi? O zaman diyecek lafim yok gercekten... Bu halk sesini duyurdu, umarim bu olaylar artik yatisir. Bundan sonrasi zarar verir. Turk milleti kendisine capulcu, kahramanlarina ayyas diyenlere en guzel cevabi zaten sandikta verecektir!

    YanıtlaSil
  15. Bu gün yiğenimin eli biber gazından yanarak su topladı, haklı davalarını en temel demokratik haklarını kullanmayı çalışan insanların nasıl polis şiddetine maruz kaldıklarını göremeyen görmek istemeyen insanlanların çok basit bir şey yaparak elinin altındaki googleye "#OccupyGezi" yazıp youtubeye yüklenen videolara bir göz atıp ondan sonra o yürüşlere katılan insanları şiddet uygulamakla suçlasınlar.

    Tabi bunu yaparken at gözlüklerini çıkarıp videoları öyle izlerlerse belki bu kadar insanın neden isyan ettiğini anlayabilirler..

    YanıtlaSil
  16. Tebrikler.... Olanları görmek istedikleri gibi görenlere çok güzel bir yanıt olmuş...

    YanıtlaSil
  17. Herkes eyleminde davasında haklıdır.herkesede saygı duyarım ama şu gerçeklerde unutulmamalıdır. Bu ülkede kapalı bayanlar bir dönem ikinci sınıf muamelesi gördü,üniversite kapılarında bir çok kız öğrenciler okuma özgürlüğünden mahkum bırakıldı.
    Ben geleceği parlak,sağlıklı bir Türkiye görüyorum artık.herkese eşit hakların tanındığı ötekileştirilmeden uzak bir Türkiye.

    YanıtlaSil
  18. Tüylerim ürpererek izliyorum videoları bu olayları yaşamayan insanlar yakıp yıkan bir geçlik var sanıyor. Biz bursa da 1 haftadır sokaktayız ve hiç polis yok ve hiç olayda yok kimse de otobüs yakmıyor. Ama emin olun bursa da da biber gazı sıkılıp şiddet kullanılsaydı bütün kaldırım taşları belediyenin önünü süslerdi. Ağzına sağlık cnm bence yeterince açık anlatmışsın. Diğer yüzde %50 yi evinde zor tutuyoruz diyen başbakanımızın talihsiz açıklamaları umarım devam etmez. İnsanların fikirlerine saygı duymak, onları dinlemek lazım. Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Ayrımcılığa gerek yok, topcu kışlasına da gerek yok nedir bu osmanlı özentiliği anlamıyoruz..

    YanıtlaSil
  19. bende de "bir halkın “uyanışının” umudu var" son günlerde. belki de son günlerde hissettiğim en tek iyi his.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Canim Giz'im.. senin terasinda, senin duygularini okumaya bayiliyorum... Ne guzel soylemissin.. Evet daha mutlu ya da daha az endiseli degiliz.. Ama emin ol ki daha umutluyuz.. Bu umut ile neleri yerinden edebiliriz onun pesindeyiz hatta.. Evren yanimizda olsun.. degerlerimiz, gelecegimiz, cocuklarimiz ve bireysel haklarimiz icin ! ellerine, aklina, duyguna saglik tatlim. x

    YanıtlaSil
  21. Derdimizi anlatmaya çalıştım, umarım anlamışlardır :) Tabi benim ki iyi niyet.

    YanıtlaSil