Annelik Günlüğüm Vol. 4 - Duygusal Gelgitler Nasıl Önlenir?



Mart’ın 16’sına geldik. An itibarı ile 26. Haftaya yelken açmış bulunmaktayım :) Minnoş hızla büyüyor. Geçtiğimiz hafta dışarıdan anlaşılır hale geldi. Öncesinde kimse anlamıyordu ancak şimdi sivri bir yuvarlak nereye gitsem “ben buradayım” diyor. Tekmelerimiz sıklaşmasıyla birlikte daha da kuvvetlendi. Sabahları olmadık saatlerde (bkz 5.30- 6.00 arası) çılgınca bir tekmeleme ve yumruklama seansımız olabiliyor :))

Bu haftalarda bebeğe daha çok besin ulaşması için sindiriminiz de yavaşlıyor ve aynı şeyleri yeseniz bile aynı sürede acıkmıyorsunuz (daha uzun süre tokluk hissediyorsunuz) ve kilo almanız da hızlanıyor. Ben artık besinleri bebeğime yararlı mı değil mi şeklinde seçiyorum. Canımın istediği her şeyi yiyorum ama  ipin ucunu bırakmamak kaydı ile ;)



Orada sessizce duran minik bir melek var, birkaç ay sonra dünyaya gelecek ve onun için yaşam başladığı andan itibaren biz var olacağız. Bugüne kadar yaşadığımız yılların hiçbirini bilmeyecek, anne babasının sanki önceden bir hayatı yokmuş gibi, o bilmeye başlayınca bizi onun dünyası hüküm sürecek bizimkinde de. İşin tuhaf yanı, bizim için de öncesi olmayacak gibi. Yaşamadan bilemez insan, ama yaşayanların hep söylediği öncesini hatırlamıyoruz bile sanki şeklinde. Hayatım aslında bir milada doğru yol alıyor, bunu düşünmek bile fazlası ile farklı geliyor insana.

Hamilelik boyunca hiç yemek içmek değil de farklı şeyler aşerdim ben. Şimdi güneye gitmeyi aşeriyorum. Bir ağacın gölgesinde oturup kitap okuyabileceğim, denize girebileceğim bir ortam istiyorum. Şehir hayatı fazlası ile mekanik gelmeye başladı. Haftasonu evde duramaz haldeydim, dün Caddebostan sahilde (lahana gibi kat kat giyindikten sonra) uzunca bir yürüyüş yaptım, temiz hava, deniz çokça iyi geldi. Gönül her gün açık havada yürüyüş yapabilmeyi istiyor ama çalışırken pek mümkün olmayabiliyor tabi bu. 

Hamileyken ruh halinizde elinizde olmayan gelgitler olabiliyor, her duyguyu çok uçta yaşıyorsunuz. Sizi normal derecede sinirlendirecek bir şey deliye çevirebiliyor, o anda elinizdeki şeyi duvara fırlatmak içinizden gelebiliyor. Ya da trafikte size yol vermeyen üstünüze çıkmaya çalışan birisine delirip arabadan inip kavga edebiliyorsunuz. Normalde sakin bir insan olarak bu kadar pik noktalarda gezinmek de ayrıca yorucu olabiliyor. Size tavsiye edebileceğim kızıp bağırdığınızda miniğinizin sizin sesinizi duyduğunu düşünün ve o anda gergin, kızgın, yüksek sesin onu gerdiğini imgeleyin. Anında sakinleştiğinizi göreceksiniz. Artık yalnız değilsiniz ve içinizde yaşayan minik melek sizin ruh halinizden, enerjinizden bire bir etkilenebiliyor. İçinizden ne geliyorsa yapın, bol bol kahkaha atın sizin yüksek mutluluk enerjiniz ona da geçiyor. Ben ne zaman neşeli olsam Can'ın daha hareketli olduğunu, gergin ve mutsuzken kıpırdamadığını tecrübe ettim. Delireceğinizi hissettiğiniz anda derin bir diyafram nefesi alıp içinizde tutun ve 4'e kadar sayın, daha sonra yavaş yavaş dışarıya verin. Aynı derecede kızgın olmadığınızı göreceksiniz.

Cumartesi sabahtan hamilelik şekerime baktırdım. Bu konuda Karatay sağ olsun şekerli su içmek hamile kadınlar için bir tabu haline geldi. Her kafadan bir ses çıktığını biliyorsunuz, benim de kafam oldukça karışıktı. Doktorum için rahat edecekse şekerli su içmek yerine muhtelif bir kahvaltı et sonra şekerine baktır dedi. Ya da 2 porsiyon tatlı yesen bile o şekerli su kadar şeker alıyor zaten bedenin hiçbir zararı olmaz dedi. Ben de bebeğimin sağlığı için, korkmadan testi yaptırdım. Çok şükür düşük çıktı herhangi bir risk yok, şekerde insanın belli bir kiloyu geçmemesi oldukça stres yaratabilen bir durum (çünkü elinizde olmadan kilo alıyorsunuz) ben de içten içe bir korku besliyordum ama sonucu alınca rahatladım.



Bu arada grup pilatesinden bireysel aletli pilatese geçiş yaptım, haftada iki kere bacak ve sırt kaslarını güçlendirecek şekilde çalışıyorum. Bacak kasları ve nefes desteği normal doğum yapmak isteyenler için çok önemli. Sırt kasları da karnınız ağırlaştıkça duruşunuzun bozulmaması ve sırt ağrıları çekmemeniz için hayati diyebilirim :) Ben henüz bir sırt ağrısı yaşamadım. 6.5 ayda 8 kg aldım toplamda hedefim hamileliği 13-14 kg ile tamamlamak (herkes asıl son aylarda kilo alınıyor dediği için pay bırakıyorum kendime).


Birkaç hafta içinde miniğimin odası gelmiş olacak. O zaman ben de keyifli her bir detayıı fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım fikrinizi şimdiden merak ediyorum :) Sevgiyle kalın…

CONVERSATION

9 comments:

  1. Ah ne guzel, yavru odasi isine girdiniz demek Giz'im <3 Her tarafindan sevgi fiskiran bir oda olacak :)
    Su seker isi! Kilo aldikca beni strese sokan sey o oldu. Cok sukur biz de atlattik:)
    Ama her seyden daha cok 'cok sukur ki' minik adamlarimiz saglikla bizimle bulusmak icin hazirlaniyorlar, biz de askla onlari bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Giz'im seni ,o güzel gülümsemeni nasıl özledim anlatamam ,eksikliğin cok anlasılıyor minnosunuz sağlıkla gelır ınsallah ,hersey yolunda olur umarım sizi sevıyorum

    YanıtlaSil
  3. sağlıkla kavuşun birbirinize ^^

    YanıtlaSil
  4. seni uzun zamandır takip ediyorum ama o sıralar bloğum olmadığı için yazamamıştım evin güzel sen güzelsin allah sağlıklı bir şekilde bebeğinide kucağını almaya nasip etsin herşey gönlünce olsun sevgili gizem

    YanıtlaSil
  5. Seninle birlikte bu duyguları paylasıyor olmak cok guzel Giz. Senin gibi huzurlu ve sakin bir cocuk gelecek besbelli :) Bana biliçli bir hamilelik yasamak icin hangi kitabı okumamı tavsiye edersin? İlk aylar cok onemli diyorlar ve bende hamile kalmadan biraz bilgilenip kendimi bedenen ve ruhen hazırlamak istiyorum şimdiden:)

    YanıtlaSil
  6. Ne tatlı heyecanlar, ben şimdiden miniğinizi prensinle birlikte ne güzel fotoğraflayacağınızı hayal ediyorum, burada birbirinden tatlı karelere şahit olacağız bence :) Ahh ben de eski günlere gittim şimdi, çok çabuk geçiyor zaman, kucağındaki anların tadını doya doya çıkart Giz, çünkü 2 yaşından sonra istesen de gelmiyorlar, kapris yapıyorlar o bücür boylarıyla :) Öperim ikinizi birden :)

    YanıtlaSil
  7. Ah ne kadar yazmasam da izlerim desekte bu yalan, olmuyor işte, nasıl özlemle dolaşıyorum takip ettiğim blogları şu anda ve nasıl güzel bi süpriz bu, çok sevindim kimbilir nasıl yakışmıştır hamilelik sana, gözlerim dolu dolu okudum son postlarını, sağlıkla kucağına almanı dilerim minik mis kokulu mucizeni:'))

    YanıtlaSil
  8. Ben 21. Haftamdayım şeker testi konusunda sizin gibi tereddütlerim fazlaydı. Doktorum beni sizin cümlelerinizle aydınlattı. Testi yaptıracağım. Sizin yazınızı okuduğumda biraz daha rahatladım. Teşekkürler

    YanıtlaSil