Buzda Bale - "Kuğu Gölü"




Dün akşam St. Petersburg Devlet Buz Balesi’nin sergilediği  (bugünlerde oldukça tanıdık olduğumuz) Tchaikovsky’nin ünlü eseri “Kuğu Gölü”ne gittim. Baleyi buz pistinde izlemek oldukça değişik bir deneyim oldu benim için. Buz pateni yapmayı ve izlemeyi seven, baleyi seven ve de Tchaikovsky’yi seven biri olarak gösteriyi beğenmeme ihtimalimi düşünün. Yok değil mi? :)







Gösteriyi çok keyif alarak izledim ancak gözüme çarpan bir iki eksiği görmezden gelemeyeceğim. Bunun sebebi basit olan bu eksikler giderilirse gösterinin çok daha kaliteli olacağına dair inancım. Şimdi “Kuğu Gölü”nü birkaç yönden ele alalım.  Dansçıların birbiri ile uyumu, hareketleri senkronize yapmaları ve koreografi harikaydı. Buz patenine balenin zarif hareketleri oldukça hoş entegre edilmişti.




Her perde kendi içinde alt koreografilerden oluşuyordu ve kimi zaman esprili kimi zaman artistik kimi zaman da duygusal hareketler müzikle bire bir örtüşerek sahnede akıyordu. Bunun yanında sahne dekoru çok amatör hatta kötüydü. Oyuncuların kıyafetleri de idare ederdi. Bu kadar güzel bir performansı daha özenli bir dekor ve kıyafetlerle sunsalar etkisi çok daha fazla olur diye düşünüyorum. Cirque Du Soleil’i göreli bu kadar az olmuşken, başarılarında performans kadar sahne, müzik ve kıyafetlerin payını düşününce St. Petersburg Devlet Buz Balesi’ni eleştirmiyorum ancak daha ileriye taşınma potansiyeli varken neden olmasın düşünüşü ile irdeliyorum. Yanlarında bir de orkestra taşımaları zor olur belki ancak müziğin de canlı olduğu Filarmoni Orkestra’lı bir buzda bale gösterisi enfes olurdu diye düşünüyorum.





Yine de müziğe bu kadar komplike koreografileri entegre edebilmeleri, bunu son derece zarif ve uyumlu yapabilmeleri çok başarılıydı, bazı sahnelerde “yok artık” demekten kendimi alamadım. Gösteri sonunda Rus sanatçılar izleyenleri defalarca selamladılar :) Alkışlarla karşılık veren seyirciler şov sonrası mutlu gözüküyordu. 



St. Petersburg Devlet Buz Balesi’nin sundukları gösteri, klasik baleyi buz pistinde kostüm ve dekolarla sunmak dünyada bir ilk olduğunu belirtmeliyim. Rusya devlet sanatçısı Konstantin Rassadin, sanat yönetmenliğinin yanı sıra gösterinin baş koreografı.  Balede yer alan dansçılar uluslararası yarışmalarda dereceleri olan üstün başarılara sahip sporcular. Bale’nin repertuarı arasında “Uyuyan Güzel”, “Kuğu Gölü”, “Fındıkkıran”,  “Romeo ve Juliet” ve “Sinderella” gibi eserler yer alıyor. Ülkemizde sınırlı sayıda gösteri sergileyecek olan gruba ilgi çok yoğun. Biletleri tükenmeden bir bakın. Bale sevmiyorsanız bile alışılmadık tarzı ile insanı etkileyen gösteri ayağınıza kadar gelmişken hiç değilse değişiklik olması için gidin...


CONVERSATION

9 comments:

  1. Bale'ye bayiliyorum ya:)
    Keske kücükken annemler beni de gönderselermis-.-

    YanıtlaSil
  2. Inanmıyorum ya 2-1 ondesın suan :)) buarada okumadan once resımlere baktım ve bende sahne dekorunun bıraz basıt kactıgını dusundum , demek kı sende aynı dusuncedeymıssın sevgılı gız :)
    Kesınlıkle gıdıp gorulmesı gerek bakalım bılet kalmıs mı. operım cok :)

    YanıtlaSil
  3. Hehe Rory'm ben yuvada gitmiştim hayal meyal :p uzun seneler yapınca insanın vücut yapısı bile değişiyor ve inanılmaz zarif bir şey...


    Canım benim haber verecektim sana da bu blog kapanmaları mani oldu
    :( ben de son anda bilet bulup gittim zaten. Ortak çok zevkimiz ve düşüncemiz var tatlım sen beni ilk blogunda İngiliz Edebiyat'ı sevdiğini duyduğum an bitirmiştin zaten :)))

    YanıtlaSil
  4. Merak ettim şimdi bak, normalde baleyle hiiiiç alakam yoktur ama her Türk gibi bale dersen ilk olarak Kuğu Gölü derim hehe (:

    YanıtlaSil
  5. Kuzuu,bale çok sevilesidir:*
    çokta asildir gerçekten.
    sırf öğrenebilmek için çocukluğa geri dönebilirim:D:P

    YanıtlaSil
  6. fotolar müthis görünüyor :) adanayada gelseler keske :P

    YanıtlaSil
  7. Modafobik hehehe alemsin :)) Black Swan filmiyle de birlikte iyice kazındı artık belleğimize Kuğu Gölü :)

    Storyy'm kuzum sen daha babysin bence hala bir şansın var :P ben artık çocuğumu veririm baleye :)

    Pembe Esinti çok teşekkürler:) gelseler keşke canım bence ilgi gayet fazla olur buzda bale yarışması nasıl tutmuştu, insanımız estetik şeylere ilgi gösteriyor gayet...

    YanıtlaSil
  8. hehehe:D yirim yir. bu bebelik benim çok hoşuma gitti:D<3

    YanıtlaSil
  9. Heheh canım beniiim :) :*

    YanıtlaSil