İlk Adımı Atabilmek




Sevdiği işi yapmanın önemini iş hayatına atıldıktan sonra daha bir iyi anlıyor insan. Küçük yaşlardan itibaren belli kalıplara sokuluyoruz. Çoğu zaman ailemizin istediği ya da toplumda saygı uyandıran mesleklere yönlendiriliyoruz. Mezun olduktan iş bulmaya odaklanıyoruz. En büyük amacımız bu oluyor. Rekabetin bu derece yoğun olduğu bir ortamda bulduğumuz ilk işe başımızı sokup çalışmaya başlıyoruz. Bir ay iki ay ya da daha uzun bir süre geçiyor. Mutlu olmamız gerekiyor. İyi bir eğitim ve saygıdeğer bir işe sahip olmak mutlu olmak için fazlasıyla yeterli sebepler olarak öğretiliyoruz. Bu işte bir yanlışlık olmalı, mutlu değilim, hayalimdeki iş de bu değildi desek de kıpırdayamıyoruz. Kendisini asıl mutlu edecek şeyin ne olduğunu bilse de insan cesaret edemiyor. Hali hazırda bir işi varken bırakıp yeni bir maceraya atılmaya. Hele bir de yolun başında değil birkaç sene sonra bu ayrıma geldiyse. Onca sene iş tecrübesine yazık mı olsun? Ya sevdiğini düşündüğü işte başarılı olamazsa? Sevmese de katlanabildiği, kendisini güvende hissettiği ve belli bir birikime sahip olduğu işten vaz mı geçsin?
Evet vazgeçsin. Birkaç senelik tecrübe ve emek az şey olmasa da yeni bir hayatın vaad ettiklerinin yanında vazgeçilemeyecek bir şey değil. Ayrıca bu yılların kişiye kattığı şeylerin de boşa gideceğini düşünmüyorum. Yeni bir iş, yabancı bir ortam, tekrar kendini kanıtlama zorunluluğu, ya başarılı olamazsam kaygıları, hele ya pişman olursam düşüncesi kişiyi risk almamaya itiyor. Ancak bütünsel bakınca emekli olana kadar çalışacağı yılların yanında çalışmış olduğu yıllar çok cılız kalıyor. Kimileri emekliliğine yakın belli bir birikim yaptıktan sonra cesaret ediyor ilgi ve yeteneklerine uygun, tutkuyla yapacakları işe atılmaya. Onlara da saygı duyuyorum. Ancak sevmediği, sadece katlanabildiği bir işi uzun süre yapan insanların yaşam enerjisi düşüyor. Gözlerindeki pırıltı sönüyor ve istemsiz robotlar halini alıyorlar. Tıkanmış yaratıcılıkları ve azalan özsaygıları ile belli bir ölçüde başarılı olabiliyorlar. Hayatın nefesini iş sonrasında ya da haftasonu almaya çalışıyorlar.

En önemlisi ilk adımı atabilmek. Aradığınız güç içinizde mevcut. Engel gibi gözüken içsel mazeretlerimizin etrafında dönüp dolaşsak da ilk adımı atacak cesareti bir kere bulduktan sonra devamı da gelir. En büyük engelleri kişi kendisi koyar ve yine kendisini özgürleştirecek de başkası değildir. Unutmayın işini severek yapanlar hayatta bir gün dahi çalışmış olmazlar. Mutlu ve özgür olmanın bizim inisiyatifimizde olduğunu bilerek hareket edin..Ve lütfen konuyu çok güzel özetlediğine inandığım aşağıdaki videoyu izleyin :)




CONVERSATION

10 comments:

  1. heeeey çok haklısın.

    ve en sevdiğim tarzda yazmışsın.
    :)

    YanıtlaSil
  2. katiliyorum insan istemedigi bir iste calistikca hayattan soguyor isyana yöneliyor, bende bundan iki yil önce isi biraktim ve suan yeni baslangiclar ,yeni isler icindeyim cokta memnunum insallah dahada iyi olur :)

    YanıtlaSil
  3. Deep, teşekkürler :) Ben bu cesareti çok önce buldum kendimde henüz sonuç alamadım ama inanıyorum ki alacağım...

    e.n.k en güzelini yapmışsın inşallah daha da iyi olacak canım insan cesaret ettiği kadar ileri gidebiliyor hayatta bunu gördüm yaşadım ben :/

    YanıtlaSil
  4. Kuzu tüm sözlerine katılıyorumm.insan birşeyi sevmiyorsa o alanda başarılı olması çok zor hatta imkansız.bizler kendimizi mutlu etmeyecek işi yapıcaksak yada yapıyorsak hayattan almaya çalıştığımız o tad hep eksik kalıcak.nebilim aklımız başka yerlerde takılıp kalıcak.
    ben cesaret gösterip ilk adımımı attım.olur veya olmaz zaman göstericek elbet ama önemli olanda dediğin gibi "ilk adımı atabilmek"..
    çok güzel bir konuya değindin bebeim.
    benim gibi düşündüğüne çok sevindim:*

    YanıtlaSil
  5. cok haklisin Giz'im.
    Cesaret cok önemli.ama ne yazikki bende pek yok ondan:) kulaklarimi cekmis kadar oldun:p

    Video harika:)

    YanıtlaSil
  6. Story'm güzel babyim ne kadar da iyi yapmışsın çok çok sevindim buna:)) Her ne kadar zararın neresinden dönülürse kardır diyerek insan yaş sınırı olmadan istediği an vazgeçmeliyse de erken yaşta yapılan tercihlerin sonucu daha çabuk alınabiliyor. İlk adımı attın ya kuzu gerisi çok güzel şekilde gelecek eminim buna :)) :***


    Rory'm suya atlayınca yüzmeyi öğreniyor insan, bir kere dene bak devamını gördükçe cesaretin de daha çok gelecek :)) videodaki butterball gibi bize de ailemiz sevdiklerimiz " hadi yapabilirsin" diyerek cesaret veriyor aslında. Bak babym butterball son merdivenleri nasıl koşarak indi :)) :**

    YanıtlaSil
  7. çok haklısın Gizcim,video da yazıya bu kadar anlam katabilirdi yanii,süpersin canım

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler Rebel'cim :)) beğenmene çok sevindim! ;)

    YanıtlaSil
  9. kuzum attım vallahi:)) hiç geri adım atmayada niyetim yok:D inş.olurda hayırlısıyla üstesinden gelirim baby'm:)
    canı gönülden inanıyorum:**

    YanıtlaSil
  10. Canım benim o güzel kalbinle inandıktan sonra her şeyi başarırsın buna inancım tam Story'm :))) hayat:0 story:3 :P

    YanıtlaSil