Günlük Hayatta Kullandığımız Markalar Bizi Ne Kadar Seviyorlar?




Evet, birkaç gündür aklıma takılan soru bu. Günlük hayatta kullandığımız markalar bizi ne kadar seviyor? Diğer bir deyişle onlar için önemli olduğumuzu hissettirmek için neler yapacak kadar değer veriyorlar bizlere? Hepimiz artık bir “marka” çağında yaşadığımızı çok iyi biliyoruz. Eskiden durumun abartısını betimlemek için tuvaletlerden bile marka reklamları çıkacak denilirdi. Şimdi bu, gerçekten oluyor. Kanyon’un sinemasında tuvalete gittiğinizde, tuvaletin arka kapısında y marka ile burun buruna geliyor, x marka sıvı sabunu ile ellerinizi yıkarken z markanın aynayı tamamen çerçevelediğini görüyorsunuz. Televizyon, billboardlar, market içi aktiviteler ve otobüs, durak vs giydirme gibi pazarlama aktiviteleri artık demode sayılır. Trafikte tıkanmış dahi olsanız yanınızdaki billboard ancak 3D ise ışıklı, canlı renklere sahip ise ilginizi çekiyor.  Adım başı megalight’lardaki dev görseller ise bir aşinalık verecek kadar bile ilginizi çekmiyor. Bu aktivitelerin çoğu “mass” olarak yani toplu bir şekilde hedef kitlelere (belli bir noktaya kadar) hitap ediyorlar. Ancak markalar kendilerine sadık kalmasını istediği “özel” müşterilerine yönelik yeni uygulamaları peşindeler. Bu sene bunlardan bir tanesine şahit olduğum için paylaşma gereği duydum.


Artık hepimiz doğum günümüzde onlarca markanın aynı anda sms atmasına alıştık ve bu bize hiçbir şey ifade etmiyor. Peki bir marka sizin için üretilip adınıza ayırtılmış bir pastanın sizi beklediğine dair mesaj atsa nasıl hissedersiniz? Değer görmüş (cared) ve hatta şımartılmış (pampered) hissetmez misiniz?  İşte bizim de bu sene tam olarak hissettiğimiz duygu buydu. Elektronik, basma kalıp sms’lerden sonra Divan pastanesinde eşimin adına ayırtılmış bir pasta olduğunu öğrenince şaşkınlıkla karışık bir mutluluk yayıldı yüzümüze. Pastamız yok muydu, vardı (bkz bir önceki post :p) ancak birisinin sizin için çok özel olan bu günde sizi düşündürttüğünü hissetmesi bambaşka bir keyif verdi. Tcell, platinium üyeleri için bu uygulamayı başlatmış.


Pastanede aynı şekilde gülümseyerek adına ayırtılmış pastayı alan bir müşteriyle daha karşılaştık. Çok başarılı bulduğum bu uygulama insanlarda gülme gazı almış etkisi yaratıyor, bizzat tanıklık ve tecrübe ettim. Aradan 1 gün geçti bu sefer başka bir mesaj daha geldi. Bu sefer Burberry adımıza bir pasta ayırmıştı. Zaten 2. Kere arkadaşlarımızla kutlayacaktık ve bu da başka bir hoş tesadüf oldu. Pastamızı bu sefer biraz da merakla almaya gittik. Acaba aynı pasta farklı bir kutuda mı verilecekti yoksa tasarımı da farklı mı olacaktı?


Daha büyük ve bambaşka bir pastayı adımıza ayırtılmış bulduk. Bu arada dipnot bu pastalar normalde pastane içinde satılmıyor, özel üretilmiş satıcı arka bölmeden getiriyor. Burberry de kendi marka imajına uyacak yalın ama etkileyici bir pasta yaptırmıştı müşterileri için. O akşam kutlayacağımız arkadaşımıza da Tcell pasta vermiş o da pastası ile gelince ben de fotoğraflama gereği duydum. Kutlama sırasında da bu uygulamanın gerçekten tüketiciler için gönül fethedici ve sadakati arttırıcı olması hakkında konuştuk. Kulağa saçma gelebilir ama değiştirmeyi düşündüğüm Tcell pakedimi değiştirip değiştirmemeyi bir kere daha düşündüm (hala elim gitmedi değiştirmeye). MBA’da marketing dersinde gördüğümüz “reciprocity” yani “karşılıklılık” ilkesi gereği birisinin size karşılıksız iyilik yaparak psikolojinizde borçlu olma hissi uyandırması böyle bir şeymiş demek ki.


Biri fıstıklı diğeri çikolatalı pastalarımız midemizde, bu iki markanın bizim için yaptığı jest zihnimizde günü geride bıraktık. Eminim Divan’a gidip pastasını alan her müşteri (başka markalar da Divan ile bunun işbirliğini yapmıştır diye düşünüyorum) o markaya karşı çok daha fazla sempati duyuyordur. Henüz bu uygulama yaygın değil ve ilk kez yapanlar rakiplerine göre 1-0 önde. Lüks bir çanta alacak olsam şu anda ilk Burberry’ye bakarım, çünkü bir yerde “gönül borcu” duyuyorum, zaten harcayacak bütçem varsa neden hatırlı olandan başlamayayım? Pazardaki rekabette Alice Harikalar Diyarı’ndaki “kırmızı kraliçe etkisi”nde olduğu gibi en hızlı koşan değil, farklı şekillerde daha önce denenmemiş yolları deneyen kişi yarışı en önde götürecektir. Şu anda benim için bu markalar diğerlerine göre daha önde konumlanmış durumda ve daha çok sadakatime sahipler. Peki ya siz günlük hayatta kullandığınız markalar doğum gününüzde adınıza pasta yaptırsalar nasıl hissederdiniz?


CONVERSATION

39 comments:

  1. eşinin dogum günü kutlu olsun canım nice mutlu seneler dilerim♥
    çok düşünceliler ne günler yaşıyoruz :P bana böle pasta gönderseler o markadan asla vazgecmem aynen gönül borcu olur :P sen ne hissetysen eminim bende aynısını hissederim cünkü telefonumuza yada mailimize mesaj gönderdiklerinde bile mutlu olabiliyoruz :) bu baska bi boyut harika mmmm:P

    YanıtlaSil
  2. Aslında algıya göre değişiyor hissettiklerimiz..Ama tüketicileri bağımlı kılmanın sınırı yok, gelmeyecek gibi..

    YanıtlaSil
  3. aaa..ne güzelmiş bu uygulama Gizem'ciğim :) vallahi ben de kendimi çok özel hissederdim sanırım,insan msjla bile mutlu oluyorsa pastayla çok daha güçlü duygular hissedebilir :) Dehan'a seninle ve sevdikleriyle geçireceği çok mutlu yıllar diler,pofuduk pofuduk,güzel Jr'ların aranıza bir an önce katılmasını dilerim ;)

    YanıtlaSil
  4. vaaay süper bişey bu yaaa :)) Ama bana hiç gelmez nedense :)

    YanıtlaSil
  5. otomatik mesajla bile olsa hatırlanmış olmak çok güzel bir duygu..bir de böyle jestler yapılınca insan gerçekten gönülden bağlanıyor..
    www.trendyandfriendly.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Bu beni en çok duygulandıran postun olabilir:) Marta kadar Turkcell pazarlama departmanında çaışıyordum ve Platinum müşteri segmentının analizlerinden sorumlu olan da bendim. Demek abonelerimizi gülümsetebiliyormuşuz, özel olduklarını hissettirebiliyormuşuz, her ne kadar artık Turkcell ailesinin bir parçası olmasam da bunu okuyunca duygulandım.

    http://bir-alisveriskoligin-itiraflari.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. hımmm çok etkilendim Giz'cim. Bu şekilde bende kendimi özel hisserdim doğrusu;)

    YanıtlaSil
  8. Gizemcim ne kadar güzel iki sürpriz olmuş.İnsan kendini o markadan karşılık adına bir şeyler alma durumunda falan hissediyordur herhalde .Ama çok güzel bir uygulama.

    YanıtlaSil
  9. Canim esinin dogum gunu kutlu olsun. Seninle birlikte bir omur mutlu olsun:)

    Markalar artik cok daha fazla yaratici olmak zorundalar musteri sadakati yaratabilmek icin. Bence cok guzel dusunulmus bir uygulama. Herkese atilan standart bir mesajdan ziyade kisiye ozel hissettirecek turde bir hediye. Bu iki markayi da takdir ettim

    YanıtlaSil
  10. aa dehanın doğum günü kutlu olsun, yüzünüz hep gülümser inşallah, dehanın fotoğraflarını görüyordum ama, geçen gün klibine denk geldim, çok tatlı sempatik geldi hele müziğin akustiğine öyle kaptırmışım ki kendimi, acaba daha önce neden duymadık neden hakettiği yere gelememiş diye de üzüldüm, ama mutlaka iyi kailteli ses ve müzik bir gün mükafatını alır...
    yeni yaşı uğur getirir inşallah...

    pasta süprizleri de harikaymış, otomatik mesajlarla bile bir tebessüm oluşuyorsa yüzümüzde pastayı düşünemiyorum :))

    ps: gizemcim beslenme düzeniyle ilgili bir post hazırlamıştım, orda sana da yer verdim, müsait olduğun bir zamanda onu cevaplayabilirmisin tatlım?

    http://darkolivee.blogspot.com/2011/11/onemli-bir-mim.html

    YanıtlaSil
  11. gizemcim diğer mesajında yanıtlamışsın zaten, özür dilerim görmedim, bi ara o postun altına da yazabilirsin tatlım...

    YanıtlaSil
  12. Guzel jestler bunlar musteriyle firma arasindaki duygusal bag:)) tamamen duygusalll :p

    http://trendydolap.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. Ay bir an pampered, reciprocity falan gördüm anam dedim noluyö bunlar tanıdık kelimler. :F Bi de MBA gördüm hobarey yaptım. *\o/* Bir ara kariyer endişelerim konusunda dertleşmek isterim açıkçası. :P

    O değil de ben 1 haftadır pasta diye sayıklıyorum. Şahane oldu bunları görmek.

    Turkcell'i bir firma olarak seviyorum, beğeniyorum ben. Ne de olsa hayat paylaşınca güzel! :)

    YanıtlaSil
  14. eşinin doğumgünü kutlu olsun Giz'cim harika pastalar yemişsinz afiyet olsuun:) eşimin doğumgününde bizde böyle bir mesaj almıştık fakat balayındaydık:) burberry'nin pastası ise tam adına yakışır şekilde çok şık:) nice mutlu beraber seneleree..

    YanıtlaSil
  15. çok başarılı uygulamalar, ince düşünülmüş ve tamamen marka bağımlılığı loyalty yaratmak üzere yapılmış jestler... Biz de banka olarak platinumlara yaparız :)) valla afiyet olsun ne güzel işte hem ziyaret hem ticaret gibi :D

    YanıtlaSil
  16. juahhaa : D Ya valla, adamlarinin zekasina hayran kaldim, iste süper marketing diye buna denilir ve bencede gercekten cok hos ve etkileyici!!

    YanıtlaSil
  17. vayy bee diyorum süper düşünmüşler. böyle bir uygulama yapılsa ben de kendimi çok özel hissederdim

    YanıtlaSil
  18. Canım hep böyle mutlu ve birlikte kutlarsınız inşallah .. Yeni yası güzel seyler yasamasına vesile olur inşallah nice mutlu yıllara ..

    Jeste gelince gercekten güzel düşünülmüş , ve ciddi uğraş isteyen birsey olduğu icinde insanı mutlu eder ..bizim burdada ancak hava anliyoruz :))

    YanıtlaSil
  19. hakkaten biz tüm markalari her zaman her yerde kullaniyoruz hatta kendimiz reklamlarini yapiyoruz ürünlerini alarak insanlara göstererek ama onlarin da bizi düsündükleri nadir.. yine de size cok özel bir jest yapilmis..kimin olsa hosuna gider.. ben cok begendim !

    YanıtlaSil
  20. cnm biz de pastamız olduğu haberini alınca cok sevindik ama gidip alacak vaktimiz yoktu..cok güzellermiş:)) bence onlar için kucuk musteri için büyük bir jest..

    YanıtlaSil
  21. ne güzel bir uygulama bu böyle ya!!

    burada hic duymadim. cok sevinirdim herhalde bana sürekli kullandigim bir markanin böyle bir jest yapmasina :)

    YanıtlaSil
  22. Ne kadar güzel canım,insanın kendisini çok özel hissettiren bir durum.Çok güzel düşünmüşler bu fikrin daha çok yayılacağını ve rekabetten zamanla başka konseptlerin olacağını düşünüyorum.Eşinin doğum gününüde kutlarım canım,sağlıklı ve huzurlu nice yıllarda,minik minik giz'ler ve dehan'larla birlikte olmanız dileğiyle... :))sevgiler,seni çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel bir uygulama bu, sen de çok güzel açıklamışın. Ofisten bir yöneticimize gelmişti ama açıkçası bu şekilde düşünmemiştim. Kesinlikle ben de aynı şekilde bir bağlılık hissederdim:)

    YanıtlaSil
  24. vallahi ben bir tek iş yerimden böyle jestler görüyorum. En ufak bi rahatsızlığım olsun yada üzüntüm sevincim olsun... müdürü, yardımcısı toplanıp evime gelir üzüntümü sevincimi paylaşmaya yada olmadı kocaman bir vazoda çiçek gelir :) vallahi mutlu oluyor insan :) Ama turkcellin pastası ağzıma layık görünüyor :) Allah sağlıklı mutlu huzurlu nice yıllar nasıp etsin Dehana canım.

    YanıtlaSil
  25. Çok ince düşünülmüş ve uygulanmış süper bir sistem.. Harika.. Gerçekten bilboard olsun broşür olsun, sms olsun dikkat çekmiyor artık.. Değişen zamana, teknolojiye, müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için uğraşmalı firmalar.. Ve bunu en iyi şekilde kişiye özel olarak uygulamak gerek..
    Dehan eniştem seninle birlikte doğsun, büyüsün, yaşlansın.. Yüzünüzdeki çizgiler beraberken oluşsun.. Dileğim Hep mutlu en mutlu olmanız için..

    Bu arada banada böyle bir jest yapsalar 12 den vurmuş olurlar kalbimi, hem doğum gününme bu kadar yakınken, firmalar duyun sesimi :))

    YanıtlaSil
  26. Evet Gizemcim sana kesinlikle katılıyorum,markanın sana değer verdiğini hissettiğinde o markaya gönülden bağlanıyor aksi halde de evde o markadan ne varsa atasın geliyor.Marka olduğunda reklam kampanyaları kadar önemli olan bir diğer şeyinde çalışan olduğunu düşünüyorum.Müşteriler marka yüzü olarak önce temsilciyi görüyor ne de olsa.
    Müşteri hizmetleri,hız ve en önemlisi güleryüz benim gözümde en değerlisi ama böyle bir jest de kimi mutlu etmezki :)

    Bu arada Dehan'ın da doğum günü kutlu olsun,birlikte sağlıklı ve mutlu bir ömür geçirmenizi diliyorum canım :)

    YanıtlaSil
  27. Büyük markaların insan psikolojisinde uzman insanlarla çalıştığı aşikar, bahsettiğin suçluluk duygusu boşuna değil Giz'cim. Biraz çakalca ama hoş bir şey aynı zamanda hehe :))

    YanıtlaSil
  28. Vayyy muhteşem bir jest.Ben herhalde mest olur günlerce kocaman bir gülümsemeyle gezerdim :)
    Bu arada Dehan'ın yeni aşı kutlu olsun.Beraber çok mutlu yıllarınız olsun emiii.Çok öpüyorum canım.

    For my first giveaway visit my blog :)

    Love
    Ahu

    ahuatesel.com

    YanıtlaSil
  29. Harika bir uygulama, cok basarili bir stratejik karar, diger buyuk firmalar da ornek almali, simartsinlar bizi bol bol : ) Esinin dogumgunu de kutlu olsun canim.

    YanıtlaSil
  30. eşinin doğum gün kutlu olsun,bencede çok orjinal düşünülmüş bir uygulama.
    muhtemelen özel müşterileri için uygulanıyor.
    bu arada blogunu yeni gördüm isminde Giz'li kalmıştı buralarda heralde.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  31. Gizcim, ne guzel biz de beyaz agac kuracagiz bu sene. Evimize tasinirken son 4 senedir kullandigimiz buyuk yesil agaci attik, artik renk renk agac bulunabildigi icin eskiye nazaran, ben de her sene baska concept yapabilirim ustunde diye beyaz almayi dusundum, ariyorum. Yesilde her renk sus guzel gitmiyor cunku. Niyetim mor ve turkuaz ile suslemek : ) evinin yilbasi suslu halini burada gormek icin sabirsizlikla bekliyorum. Ben de onumuzdeki hafta icinde suslemeye basliycam evi : ) Aylin ismini sevmene sevindim, senin ismin de guzel ama, gizemli hem ; ))

    YanıtlaSil
  32. Bence süper bir uygulamaymışş pastalar da birbirinden leziz duruyor:)

    YanıtlaSil
  33. vayyyyy süpermiş , kutluyorum gerçekten , ince ve zarif bir düşünce
    canım benim mutlu mutlu yıllarınız olsun :)

    YanıtlaSil
  34. Gizz:):) selamm!! Bayadır seni ziyaret etmediğimi farkettim özlemişim yazılarınııı:D:D Geçenlerde bir arkadaşıma senin kahve makineni anlatırken buldum kendimi:D
    Ne kadar özel bir jest bu... Ben de çok başarılı buldum şu an... ve de taktir ettim.. ayrıca Eşinin doğum gününü de kutlamış olayım:)
    Sevgiler:):)

    YanıtlaSil
  35. Giz'im mimini yapmadın ama (böhühü sitem var burda:p) sana bir de ödül gönderdiiim bakarsın^^

    YanıtlaSil
  36. Kesinlikle aynı fikirdeyim firmalar artık özel müşterileri için farklı jestler yapmalılar. Bana yapılsaydı bir daha o markadan vazgeçmezdim ;) Eşinin yeni yaşını kutluyorum birlikte nice güzel seneleriniz, mutlu anılarınız olsun tatlım.

    YanıtlaSil
  37. öncelıkle cok ayıp bana blogunu yenı gordum :(( sonra evlenmıssın ohoooo ne kadar zaman olmus sonra esının doğum gunuymus ; ask huzur saglık mutluluk dolu nıce seneler dılıyorum hep guzel kal koskocamn guzellıklerrrrrrr

    YanıtlaSil
  38. Canım öncelikle eşinin doğum günü kutlu olsun.

    Ne güzel düşünmüşler,doğum gününde ilk akla gelen pasta değil midir zaten?Bu arada pastalar çok şık görünüyor,tatları da nefistir eminim,afiyet olsun diyelim;)

    YanıtlaSil