The Descendants


“The Descendants” kelime olarak “Soydan Gelenler”anlamına gelmesine rağmen filmin Türkçe’ye “Senden Bana Kalan” olarak çevrilmesi ilk defa daha anlamlı geldi bana. Hawaii’de geçen “The Descendants” durgun, bünyeye ağır ağır etkiyen bir sedidatif gibi, izledikçe insanın içine oturan ve hüzünle karışık bir içsel sorgulama sarmalına sürükleyen bir baş yapıt. “Sideways” ve “Schmidt Hakkında Her Şey” filmlerinden tanıdığımız Alexander Payne, ne kadar iyi bir uyarlamacıolduğun bir kez daha gözler önüne seriyor. “The Descendants” Kaui Hart Hemmings'in aynı adı taşıyan romanının başarılı bir uyarlaması.


Filmin konusuna gelince, Matt King (George Clooney) kendisine işine adamış bir avukattır. Bir gün karısı, yarıştığı hız teknesinden düşer ve komaya girer. Bu noktada Matt, aslında ailesinden ne kadar uzaklaşmış olduğunu fark eder. Karısı olmadan çocukları ile iletişim kurabilmek bile kendisi için çok zor bir şey haline gelir. Aynı zamanda atalarından kalan 25.000 dönümlük bir koyu satmaya hazırlanan Matt, fazla tutumlu ve ailesine gerektiğinden fazla harcamalarına izin vermeyen birisidir. Karısının komadan uyanacağını düşünürken girdiği içsel hesaplaşmada işi bırakmaya, birlikte dünyayı gezmeye ve aralarındaki uçurumu kapatmaya karar verir. Bir süredir uzak olmalarında kendisini de suçlu bulmaktadır. Karısının bir daha uyanmayacağını öğrendiğinde yaşadığı üzüntü, aldatıldığını ve Elizabeth’in zaten kendisinden ayrılacağını öğrenince hayal kırıklığına dönüşür. George Clooney’in oyunculuğu, aldatıldığını öğrenen bir adamın içsel gelgitlerini ve hiçbir zaman karısına sorumayacağı soruların içinde biriktirdiği zehiri muazzam bir şekilde yansıtıyor. İzlerken siz de kendinize soruyorsunuz, sevdiğiniz kişiyi kaybetmek ve onunla bir daha asla istediğiniz kadar yakın olamayacak, kopmuş ilişkinizi düzeltemeyecek olmak mı,yoksa sizden vazgeçmiş olduğunu bilerek bir başkasını tercih etmiş olması ve asla cevabını kendisinden alamayacağınız soruların içinizi kemirmesi mi daha acıdır?


Matt King, bu içsel hesaplaşmayı kabuğuna çekilerek değil, karısının öleceği gerçeği ile kabullenerek, kızları ile arasındaki ilişkiyi düzeltmek için gerçekten çaba sarf ederek ve Brian Speer (Elizabeth’in kendisini aldattığı kişi) ile yüzleşerek çözer. “Blue” filminden bu yana, eşini kaybedip de aldatıldığını öğrenen bir insanın bu kadar asil duygulara sahip olabileceğini görmemiştim. Matt, ölmekte olan karısına veda etmesi için Brian’a bir şans bile verir. Sonunda iki kızı ile birlikte sandaldan denize doğru karısının küllerini savururken iç huzura ermiştir. Filmin sonunda zihnimde kalan duygu aynıydı, özgürleşmek. Karısını affeden ve onunla barış yapan Matt, aslında kendi içindeki düğümleri çözer. Matt’in, aynı zamanda kendisine büyük büyükbabasından kalan arazileri de satmaktan vazgeçmesi ile, filmin başında materyalist ve elindekinin değerini bilmeyen bir adamın çocukları ile geçirdiği her ana değer veren ve kendisine miras kalanlara sahip çıkan bir “soydan gelen”e (descendant) dönüşümü çok ince bir şekilde işlenir.


Filme giden birçok arkadaşım ile konuştum, kimisi sadece Hawaii'de geçtiği için izlemiş, kimisi filmi çok durgun bulmuş, kimisi de sadece beğenmişti. "The Descendants", "Schmidt Hakkında Her Şey"de olduğu gibi eşi ölen ve aldatıldığını öğrenen bir adamın dramını, "Sideways"deki gibi sürükleyici bir yol filmi tadında veren, ince bir hüzne sahip, güzel bir film. Buruk bir tadı var, Hawaii'nin tüm güzelliğine rağmen hüzünle yıkanmış ayrılıyorsunu salondan. İyi bir oyunculuk, harika işlenmiş karakterler ve hayatın siyah- beyaz olmadığını üzerinde uzun uzadıya düşünelecek bir konu ile anlatan bir film izlemek istiyorsanız "The Descendants"a gitmenizi şiddetle tavsiye ederim...

CONVERSATION

29 comments:

  1. isim konusunda sana sonuna kadar katılıyorum, ilk defa bir türkçe isim daha anlamlı geldi bana da =)
    ben filmi çok beğendim, george clooney çok yakışmıştı bu role.. hawaii manzaraları ve müzikler de harikaydı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tatlım film bütünsel olarak süper başarılı idi, Oscar'ı George Clooney'in alamamasına resmen üzüldüm o kadar ;)

      Sil
  2. O kadar güzel anlatmissinki filmi izlemek sart gibi bir sey oldu simdi bana :) tesekkürler bilgilendirme icin canim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım benim, izleyince keyif alman dileğiyle Nesli'cim :)

      Sil
  3. Tavsiye icin teşekkürler Giz'cigim. İki cocuktan dolayı belli bir süredir sinemadan uzak kaldık esimle. Film vizyonda iken kızları ananeye bırakıp gitmek gerek. Cok ilgimi cekti konusu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin edeiliyorum Alev'cim :))) biz eşimle nişanlı ilen vizyondaki her filme giderdik evlendikl aylardır gidemiyorduk bir de çocuklar olunca dvd izlemek bile lüks olacak gibi hissediyorum :))

      Sil
  4. tipik bir George Clooney hayranıyım aslında .
    filmin fragmanını izlediğimde , birçok kişiye ağır gelebilecek ama tam tadında bir seneryo olduğunu algılamıştım . ee kolay değil aksiyon yok , kan yok savaş yok sevişme yok insanları çekermi ?? çok azını sinemada izleme fırsatım olmasa bile kesinlikle izleyeceklerim listesinde . teşekkürler duygu dolu sözcükler için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespitte bulunmuşsun canım, adrenalin vermeden bir filmi güzel yapmak çok zordur ama bu film bunu başarmış kesinlikle! :) beğenin için asıl ben teşekkür ederim tatlım, kocaman da öperim ;)

      Sil
  5. soruna tecrübeli biri olarak cevap vereyim:)))sizden vazgeçmesi,bir başkasını tercih etmesi,ben senden soğudum demesi ve artık hiçbi şeyin,kendinizin bile eskisi gibi olmayacağını bilmeniz en acısı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim... Bu cevabı okurken o kadar duygulandım ki, yaşayan birisinden gelmesi ayrı bir etkiledi beni. Her şey daha güzel olacak gülümse'cim, inan buna.

      Sil
  6. Teşekkür ederim giz'im bu güzel yazı için,öyle güzel anlatmışsınki hemen izlemek istedim.Eşim müthiş bir film koliktir eminim onunda ilgisini çekecektir.Teşekkürler tekrar.Çok öpüyorum seni :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim bir ortak yönümüzü daha öğrenmiş bulunmaktayım o halde :))) dilerim izler, en az benim kadar keyif alırsın bu durgun ama güzelliği durağanlığındaki filmden. Öpüyorum kocaman :)

      Sil
  7. teşekkürler, senin için izleyeceğim bu haftasonu :)) sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlediysen sence The Artist mi Descendants mı desem? :P sevgiler canım ;)

      Sil
  8. Ben çok merak ettim filmi.Hemen izleneceklerin arasına alıyorum. Filmin konusu da ilgi çekici.George Clooney'i de beğenerek izliyorum,güzel vakit geçirmek için hemen izlemek lazım ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu ilgi çekici ve insan ilişkileri üzerine uzun uzadıya düşündürecek kadar güzel :) sabun köpüğü güzel vakit geçirten filmlere kıyasla kesinlikle izlenmeli tatlım ;)

      Sil
  9. izlenecek epey film biriktirmiştim. Senin yazın sayesinde bu filmde eklendi listeye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de listem çok kabarık haftada bir tane filme çizik atabiliyorsam şanslı sayıyorum kendimi :)))

      Sil
  10. hmmmmm.... ben izlerim bunu :) ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzle tatlım, izlendikten sonra iz bırakan bir film olduğu için bana göre kaçırılmamalı :))

      Sil
  11. bir çok kişiden duydum canım, senin detaylı postundan sonra en kısa zamanda izlenecekler listemde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim keyif alırsın canım, durgun ve derin bir nefes gibi bu film yavaş yavaş işliyor insana ve etkisi de uzun süre devam ediyor ;)

      Sil
  12. filmi beğendim mi beğenmedim mi kararım çok net değil aslında ama george clooney'nin performansını çok iyi buldum, genç oyuncuların da filme katkısı kesinlikle yadsınamaz. hawai manzaraları benim için filmin en etkileyici kısımlarıydı, orayı görmeden ölmemeye karar verdim =) ama artık hollywood'un bu klişe konuları tekrar tekrar çekmekten vazgeçmesini dliyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben filme dair o kadar farklı yorumlar aldım ki yakın çevremden insanlar üzerinde bu kadar çeşitli izlenimler bıraktırması da bir başarı bence :) konu kocasını aldatan kadın olarak klişe evet ama işlenişi klasik hollywood gişe filmlerinin aksine farklı geldi bana canım ;)

      Sil
  13. çok merak ettim en yakın zamanda izlicem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlerken bazı sinematografik sahnelere de dikkat et canım özellikle ben genç kızın suyun altında ağlama sahnesini çok etkileyici bulmuştum ;)

      Sil
  14. georgenın fılmelrını severek ızleırm ama sınemaya gıtmeye bıle fırsat bulamadıgım bu gunlerde ınsallah bulursam o fırsatı gıdecegım bulamazsam da dvd de ızleyecegım...tesekkur ederımm gızcım

    http://kelebegingozunden.blogspot.com/2012/03/dogum-gunu-cekilisi-matras-seyahat.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dvd'de olsa izle canım benim, sinema keyfi de apayrı oluyor ama evlendiğimden beri sinemaya gidemeyen birisi olarak kuzun varken gidememeni çok iyi anlıyorum :) dilerim keyif alırsın filmden tatlım ;)

      Sil
  15. Seyretmeye değer güzel bir film düşünüyordum bu gece için (kocam ve oğlum evde değiller) Bu siteye sabah tesadüfen girdim ve çok tesadüfen bu film önerisini gördüm, okudum, okuduklarımdan etkilendim ve anladım ki bu gecenin filmi bu. Seyrettikten sonra da iyi ki bu tesadüfler olmuş dedim kendime. Film güzel, insanı yormadan, ajite etmeden, düşündürüyor... Acıklı konusuna rağmen keyifli bir hüzün bıraktı içimde. Yoğun öfkesine rağmen insanlığını kaybetmeyen, ilkelerinden ödün vermeyen, kabullenmeyi,affetmeyi bilen bir insan, bir baba... Bu karakteri canlandıranın George Clooney olması da cabası :)) Öneri ve bu önerinin arkasındaki çok doyurucu yorumlar için teşekkürler...

    YanıtlaSil