Roma Günlükleri 1

Roma gezimizin ilk postunu nihayet yapabiliyorum :) Gördüğüm, öğrendiğim, duyumsadığım her detayı itina ile paylaşmaya çalışacağım. Önce genel bilgilere değinecek olursak, gitmeden hava durumuna kesinlikle bakın. Bizde ilk gün yağmurlu diğer iki gün parçalı bulutlu görünüyordu gerçekten de ilk gün feci bir Nisan yağmuruna tutulduk ama diğer günler hava güzeldi. Neyse ki her köşe başında şemsiye satan tipler belirdiğinden yarı yarıya sırılsıklam olup kendimizi kurtardık :)


Otelimiz "Hotel Savoy" Via Veneto’daydı, İspanyol merdinlerine yürüme mesafesi ile 2 dakika, Pantheon ya da Navona Meydanı gibi diğer turistik yerlere 15 dakika olduğundan şehri sürekli boydan boya turladık. Kalınacak yer tavsiyesi isteyenler için gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim oldukça nezih, güvenli bir oteldi. Bu arada Roma tatilimizde kalınacak yer, uçak bileti ve vize gibi işlemleri WTS ile yürüttük ancak hali hazırda bir tura dahil olmadık. Gitmeden okuduğumuz kitaplar rehberliğinde tüm şehri kendimiz gezdik.



Otelden dışarıya adımımızı atınca sokağın görüntüsü;

 
Roma çok düzenli bir şehir 3 gün içerisinde merkezi birçok yer arasındaki bağlantıyı kısayollarla çözmüş oluyorsunuz :) Biz İspanyol merdivenlerinden başlayan, Trevi, Pantheon ve Navona Meydanı ile devam eden ve Kolezyum’a uzanan bir tur bile yaptık. Şimdi gezdiğimiz yerlere gelelim öncelikle birçok filme de sahne olan (bkz.Roma’da Aşk Başkadır, Melekler ve Şeytanlar) Navona Meydanı ile başlayalım. 





Birçok sokak sanatçısını barındıran meydanı çevreleyen eski yapılar, irili ufaklı tezgahlarda satılan çeşitli suluboya teknikleri ile renklendirilmiş Roma resimler, bir anda nereden geldiğini anlamadığınız çok hoş canlı müzik tınıları ve Bernini’nin ünlü Dört Irmak Çeşmesi meydana ilk defa adım atanları kesinlikle büyülüyor. 




Hele akşam saatleri olmak üzereyse ve  çeşmeler ışıklandırıldıysa meydandaki kafelere oturmanız an meselesi olabilir ancak benim tavsiyem buradaki ara sokaklara saparak meydanın paralelindeki yerleri keşfetmeniz. Bizim keşiflerimizi de sıralayacağım :) Öncelikle La Montecarlo adlı Pizzeria elimizdeki top ten kitabında 10. sırada yer alıyordu, pizzaları oldukça lezzetli, fiyatları da uygun.


Ben şahsen aşağıda da göreceğiniz üzere tüm detayları fotoğrafladım, ilgimi fark eden garson koluma girerek ne olduğunu anlamadan beni  mutfağa sürükledi :) Ben de pizzaların yapılış aşamasını görüntüledim. 





Pizza öncesinde başlangıç olarak söylediğimiz sarımsaklı ekmekte zerre kadar sarımsak yoktu. Ben zaten çok hazzetmem ama bildiğimiz piyaz yanına zeytinyağlı ekmek gelince bir parça şaşırdım açıkçası :) Pizzalardan La Montecarlo biraz karışıktı, üzerine yumurta falan kırmışlar, lezzetliydi ama çok karıştırmayı sevmiyorsanız Pepperoni’liyi tavsiye edebilirim (Biz prosciutto’yu da çok sevdik ama herkes tercih etmeyebilir).




İşte burada Uğur Dündar edası ile mutfağa dalan Giz yerinde pizzeria’yı teftiş etti :) 






Roma’da bir öğle yemeği için gidilmesi gereken yerlerden birisi olarak etiketlediğimiz Monte Carlo’dan (bkz yukarıda da senelerdir tavsiye edilmiş le routard tarafından) sonra İspanyol Merdivenleri’ne doğru yola çıkıyoruz. İspanyol merdivenlerinden iner inmez solda Babington’s Tea House yer alıyor bu özel, sevimli yeri ayrı bir post olarak anlatacağım.



Meydandaki faytonlar ile havadar ve nostaljik bir Roma turu yapabilirsiniz. Biz önce heveslendik “Aaaay ne romantik oluuuur” şeklinde ikizimle koşarak faytoncu amcaya doğru seyirttik ancak İtalyan amca bir tur 150 euro deyince biz aynı anda yüzümüze Shining filmindeki ürkünç kız kardeşlerin bakışını takınarak içimizden telepatik olarak “Amca ya sen para saymayı bilmiyorsun ya da hiç dayak yememişsin çarp bakiim turu 2.38 le”yi nasıl İtalyanca söylerizi düşünmeye başladık ve turdan o anda vazgeçtik. O bütçeyi az sonra gireceğimiz alışveriş sokaklarına ayırarak, son olarak yağmura karşı takkesini giymiş düldülü fotoğrafladık.




Her daim dolu olan meydandaki merdivenlerde insanın içini açan renkli çiçekler ve eski yapılara yukarıdan baka baka aşağıya inince lüks mağazaların inci gibi dizildiği sokaklar tam karşınızda duruyor :) İşte ben tam olarak bu noktada Roma’daki ilk ve tek alışverişimi yaparak yoluma devam ettim :) Vitrinleri biraz gezelim;







İspanyol Merdivenleri’nden Trevi’ye doğru yola koyulduk, Trevi sabah akşam insan istilası altında olduğundan bir basamağa çıkarak sadece üst kısmın göründüğü bu kareyi çekebildim. 



Gerçekten çok güzel bir yapı ancak o kadar kalabalık ki insan tadına varamıyor. Trevi çevresindeki dondurmacılardan uzak durun. Tadı damağınızda kalacak bir dondurma yemek istiyorsanız Navona Meydanı paralelinde yer alan Fridigarium’a gidin (Baffetto’nun yanı) ve özellikle yoğurtlu dondurmasını deneyin. Trevi etrafı mahşer yeri gibi olduğundan gitmeden çokça uyarı aldığımız hırsızlar yüzünden çok fazla oyalanmadık. Dilem’le sabah 6’da kalkıp gideriz hevesimiz vardı (fotoğraf da çekeceğiz ya Betwin Us’a) ancak ertesi sabah 6’da hava o kadar kötüydü ki uykunun rahat havasına anında geri döndük. Trevi akşam, hatta geceyarısı daha güzel. Gidebilirseniz (özellikle yazın) sabaha karşı gidin, çok daha huzurlu ve romantik olduğuna eminim.



 
Pantheon’da ilahi bir ışık bizi bekliyordu. Roma'daki en eski tapınak olan Pantheon’un gövdesi geriye doğru dev bir davul fırına benziyor. Kubbesi açık bu yapıya yağmur yağdığında aşağıdaki delikli mermerden akıyormuş. Rafael’in mezarının da içinde bulunduğu Pantheon aslında bir pagan tapınağıymış.


 
Zaten Roma’nın her meydanında bir dikilitaş üzerinde hiyeroglifler, piramit..vs var. Dan Brown’un Melekler ve Şeytanlar kitabı sık sık aklıma geldi (Vatikan’da duvar resimlerinde bile piramit içinde göz vardı).


 
Pantheon’un içinden birkaç kare (kubbe ile başlıyoruz pek tabii);



Kilise korosunun ilahileri herkesi öyle bir coşturdu ki baktık kalabalık el çırparak eşlik ediyor biz ve ilgiyle izledik (dinledik) gösterilerini. 






Rafael’in mezarındaki gagaları birbirine değen kuş figürü çok etkileyiciydi.





Pantheon’dan çıkıyoruz ;)


 
Gece Pantheon ve Trevi’ye son bir bakış:





Pantheon’dan Villa Borghese’ye doğru yola çıkıyoruz. Burası yemyeşil huzur dolu çok büyük bir park. İçerisinde göletler de varmış ancak biz kısıtlı vaktimiz sebebi ile tümünü gezemedik. Ağaçların arasında birden karşınıza çıkan rahatlatıcı su sesi ile oturup kıyısındaki taş banklarda kitap okuma isteği uyandıran bir çeşme.



Çeşme önünde hayat kurtaran New Balance’larımla ben :)



Burası da yol boyunca karşımıza çıkınca yine çok hoşuma giden bir ayrı alan oldu. 



Parkın sonunda Santa Maria Del Popolo Kilisesi'ne çıkıyorsunuz. Biz uçağa gitmeden önce burayı ziyaret ettiğimiz için ve 12.00-16.00 arası kapalı olduğundan (12.10’da gittik) içerisini göremedik ancak Rafael’in en etkileyici eserlerinin içerisinde bulunduğu kiliseyi görmenizi tavsiye ediyorum (bir dahakine biz de göreceğiz inşallah). Piazza Del Popolo'nun devamında alışveriş caddeleri ile tekrar İspanyol Merdivenleri'ne çıkabilirsiniz.



Akşam yemeğimizi önünde ip gibi upuzuuuun bir kuyruk olan ve de gezi kitaplarına göre de Roma'nın 1 numaralı pizzacısı olan Baffetto’da yedik. Nispeten az turist vardı, daha çok yerel halkın (bilenlerin) tercih ettiği esnaf lokantası görünümünde bu yerde hiç kimse tek kelime İngilizce bilmiyor. Sırada beklerden göbekli bir dede mütemadiyen kafasını uzatıp parmakları ile 2,5,4 işaretleri yaparak seçtiği kişileri içeriye alıyor. Biz 3 kişi olduğumuz için sıra biraz zor geldi ancak beklediğimize kesinlikle değdi. Roma’da yediğimiz en iyi pizza kesinlikle Baffetto’daydı. Servis çok iyiydi diyemem, çalışanlar kabaya yakın umarsız bir tavırdaydı ancak sunulan lezzet gerçekten müthişti.



Son olarak tatlımızı La Scaletta’da yedik. Navona meydanından içeriye girince ilk solda yer alan bu sevimli yerdeki tiramisu muhteşemdi. 



Yemeklerini deneyemedik ancak yan masalarda oldukça güzel görünüyordu. Aynı sokak üzerinde gece kulüpleri var, bizim enerjimiz kalmadı gece hayatının çok da meraklısı olmadığımız için hiçbir gece çıkmadık ancak Roma’da son derece bakımlı gençliğin Cumartesi akşamı akın ettiği yerler buradaydı.  Serin Limoncello'larımızı yudumlayarak piranha etkisi ile tiramisuya hücum ettik :p




La Scaletta'dan sonra Roma gezimizin ilk yarısını sonlandırmış bulunuyor bir sonraki postta Vatikan, Forum ve Kolezyum’da görüşmek üzere sevgiyle kalın diyorum :)



CONVERSATION

35 comments:

  1. Roma'yi uc kez en az ucer gun gezmis olsam da, her gezi yazisi okudugumda, yeni yerler goruyorum. Senin zevklerine guvendigim icin, tavsiyelerin hemen defterime yazildi Gizem'cim;)

    Hayat kurtaran NewBalance'lar demissin ya, nasil da haklisin! Roma kesinlikle, otobusle, metroyla gezilecek bir sehir degil. Taa Colosseum'dan Villa Borghese'ye yurudugumuzu biliyorum ben. Ama Roma'ya deger di mi;)

    Sen gozunden Roma'yi gorunce, bir kez daha ne cok ozledigimi hatirladim. En yakin zamanda gidile o zaman!;)

    YanıtlaSil
  2. Gizemcim, eline saglik, cok detayli kapsamli bir post olmus, bol resimli, cok sevdim, o pizzaciyi biz halen deneyemedik yav, hep kolaya kaciyoruz : ) Cok guzel detaylar yakalamissin, pizza mutfagina goturulmeni de cok sevdim. Atli araba turu icin cok pazarlik yapmak lazim, ben hic binmedim ama turistleri cok kandiriyorlar. Bir de Romalilarin kabaliklari da unludur, ozellikle yeme icme sektorunde, bir de neler dediklerini anlasan cok daha rahatsiz edici oluyor. Ama yine de ruya bir sehir, yine gelmeye karar vermenize cok sevindim : )

    YanıtlaSil
  3. Seni takip etmeyi seviyorum Gizem. Yorumlarına,zevkine,fotolarına sağlık

    YanıtlaSil
  4. Roma sayesinde Giz'imizi spor ayakkabilariyla da görmüs olduk, onlarla da cok hossun vesselam:)

    Bayiliyorum böyle "gittim gördüm" konulu, bol resimli postlara. Biz de gidip görmüs kadar oluyoruz adeta, cok keyifli oluyor ve müthis özendiriyor. Insallah bir gün bize de kismet olursa,gitmeden önce bu postunu mutlaka karistirir, bulur incelerim tekrar:) Cok tesekkürler bizimle paylastigin ve zahmetin icin.
    2. bölümü merakla bekliyoruz Giz'cim, öptüm:)

    YanıtlaSil
  5. eline saglik canim cok güzel bir post olmus fotograflar müthis ama prosciutto domuz salami oluyor buna ragmen yinede yediniz mi? tabiki tercih meselesi bu arada paylasimlarini seviyorum sürekli takipteyim

    YanıtlaSil
  6. Mmm yemekler oldukça lezzetli görünüyor.Zeytinyağına bulanmış ekmeğe şaşırdım doğrusu :)Ama eminim pizzalar ve tiramisu harikadır ;)

    YanıtlaSil
  7. Giz harikasın,bir gezi yazısı da ancak bu kadar özenli ve detaylı hazırlanırdı herhalde.Çok seviyorum senin bu gizliterasını ve içtenlikle herşeyi paylaşmanı :))

    YanıtlaSil
  8. ayy her detayı aklıma kazıyasım geldi, neyse gitmeden hepsini gene okurum zaten:)) ama caımı pizza cektirdin o kesin..
    bir de o kuşlar gercekten cok güzeller, fotoğraftan bile etkilendim..

    YanıtlaSil
  9. Gizem`cim harika detayli bir yazi hazirlamissin Roma icin. Seninle beraber tekrar adimlamis oldum sanki bu buyulu sehri. Trevi cesmesini cok severim ama kalabalik olmasi beni de rahatsiz etmistir hep. Benim en huzur buldugum yer Pantheondur Romada. Pantheonun yuksek kolonlarinin birine dayanip ayaklarimi uzatip golgesinde kitap okumak gibisi yoktur. Bak ozledim simdi Romayi:)

    YanıtlaSil
  10. pizza. yazı çok güzel. pizza. fotoğraflar çok güzel. postu ilk okuduğumda, outfiti çok beğenmiştim ilk fotoğraftaki. pizza. bugün betwin us'ta detaylı görünce bayıldım. pizza. çok acıktım. pizza.

    ben pizza aşığı bir insanım. pizza. ama öyle, dominos falan değil. pizza. istanbuldaki favorilerim pizza. mis pizza ve mezzaluna. pizza.

    salı günü. pizza. işçi bayramında. pizza. biz kapitalizmin köpekleri pizza olarak beyim ilen. pizza. istinye parka gittik. pizza. mezzalunada pizza yedik. pizza.

    işte o zaman. pizza. bir dilimi pizza. ağzıma götürürken. pizza. mis pizzanın mı daha başarılı pizza. yoksa mezzalunanın mı. pizza. olduğunu düşünüyorduk. pizza. sonra dedim ki jack'e. pizza. giz dedim. romadaydı haftasonu. pizza. kimbilir ne pizzalar yemiştir. pizza.

    pizzzaaaaa :) bu bol ve harika fotoğraflı güzel posttan aklımda kalan tek şeyin pizza olması ne hoş di mi.

    ben nasıl kilo vercem acaba ? pizza.

    YanıtlaSil
  11. Roma'ya gitmiş kadar oldum Gizem :) Hele faytoncu amca , süper :) Neyse en azından faytonla şehir turu yapmamamız gerektiğini öğrendik :)

    YanıtlaSil
  12. Harika fotograflar! Roma'ya hiç gitmedim fakat çok güzel tavsiyeler aklimda kalicak bu post sayesinde :)
    Tiramisu görünce dayanamadim, geçen haftalarda Napoli'deydim, tiramisunun dogum yeri Italya oldugu için her lokantanin tiramisusunu denemeden çikmadik :) gerçekten enfes, tiramisuyu gerçekten Italya'da denemek gerek...
    xxx,
    Betül

    YanıtlaSil
  13. Tarihe ne kadar kıymet veriyorlar,herşey orjinal haliyle korunuyor.Tadı damağımda kaldı bu postun devamını beklerim Gizemcim.

    YanıtlaSil
  14. Fotoğraflar çok güzel. Faydalı ve hoş bir gezi yazısı olmuş.

    YanıtlaSil
  15. La Scaletta.... hey gidi günler öncesinde romaya 4 kez gitmeme rağmen sevgili ile gdilen ilk roma tatili idi özelliği vardı evlenme teklifi geleceğini zannediyordu kız :)çocuk sag gosterip sol vurdu gitti ülkemızın önemli mekanlarından birinde ettı neymıs mıllıyetcılık(tabı akabınınde phd dıye almanya dıye olurken bulduk kendılerını :)) neyse.... bu restauranta oturmus garsonla muhabbete gırmıstık sonra makarnamdakı9 etlerın domuz oldugunu anlayınca sınırden cıyk cıyk tam bagıracak ıken okadar sevımlı bır halde geldıkı garson sustum...okadar güzel cekımler yapmıssınız kı gidişlerimin arasından nedense sadece o zamanı beynım ozellıkle cıkarıp alıyor :)

    YanıtlaSil
  16. Süper bir gezi, süper bir post olmuş...çok güzeldi seninle birlikte gezmiş gibi oldum hem de rehber eşliğinde;)
    Pizzalar harika görünüyordu ve pizzacıdaki mutfak maceran da ilgimi çekti, ne kadar sıcak davranmışlar:))
    Anlatımın ve fotoğrafların için teşekkürler Gizim:)devamını heyecanla bekliyorum...
    Güzel günler dilerim...

    YanıtlaSil
  17. yani Gzem tüm fotoğraflar çok hoş ama pizzalar beni benden aldı. Bu saatte, işyerinde ağladım ağlicam :) kaldığınız otel de çok hoşmuş bu arada. :)

    YanıtlaSil
  18. O kadar güzel anlatmıssın ki, keşke Roma'ya sen anlattıktan sonra gitseydim dedim, bir daha bence seni Roma'ya ücretsiz çağırmalılar, böyle anlattığın için haha :) Bence kendiniz gezmekle de çok iyi yapmıssınız, bu sayede değişik ilginç yerler de görmüşsünüz. Bir de sen de yazmıssın zaten, pizzacılar vs. yoğunluktan dolayı kaba davranıyorlar, benim İtalyayla ilgili sevmediğim şey o olmuştu. Seni okumak yine çok keyifliydi, çok teşekkürler Gizemcim :)

    YanıtlaSil
  19. Kesinlikle en iyi sehir kesfetme yolu yurumek yurumek yurumek :) sizde cok guzel gezmissiniz Gizcim fotograflar cok guzel...

    YanıtlaSil
  20. Gizemcim çoktandır bloguna bakamamıştım şuan tüm okumadığım psotlarını tek tek okudum :) Roma postun da çok güzel, en iyi mevsimde gitmişsiniz. Ben yazın gitmiştim ve hiç beğenmemiştim, çöl gibi sıcaktı ve siesta nedeniyel heryer kapanıyordu :/ yeni çantanla bir post bekliyorum =)

    YanıtlaSil
  21. Odevlere o kadar gomulmusumki bu postu simdi gordum :((( Odevin icinde kaybolmusken, arada bu post sayesinde - hiiimmm evet cok gormek istedigin sehirin turuna basla Emilie dedim kendime ;))) Sanki ben birebir gezdim o sokaklari, ben yedim o pizzalari, tam bir tiramisu canavari olarak ben yumuldum ona ;))) Cok iyi geldi bu post bana ;))) Harikasin tatlim... Senin bu postunu muhakkak ben gittigimde de kullanicam ;))) Opuyorum ;))) xxx

    YanıtlaSil
  22. roma çok merak ettiğim ve gidilecek yerler listemin zirvesindeki şehir... postunla tekrar etkilenerek mersklsndım gizemcim... gitmeden önce yazını tekrar okuyacağım:)

    YanıtlaSil
  23. vitrinlere fotoğraflara yemeklere bu posta bakmaya doyamadım desem :)

    YanıtlaSil
  24. Fotograflala bir kez daha geamis kadar oldum, hayat kurtaran new balancelar ne kadar dogru. Biz de her gece yataga yattigimizda u kadar yorulduk ama ya new balancelar olmasaydi kimbilir ne kadar yorulurduk diyorum, new balance benim icin tam sehri kesfetme ayakkabisi.bu arada yine fotograflar cok guzel gizcim

    YanıtlaSil
  25. işte beklediğim post, devamınıda sabırsızlıkla bekliyorum tabii ki. Nasılda detaylı bir yazı hazırlamışsın, sabrına sağlık :) umarım istenen Roma seyahatimiz biran önce gerçekleşir de bende postlarının her satırını ezberleyip, kafam rahat bir şekilde giderim Roma'ya :)

    YanıtlaSil
  26. ne iyi geldi fotolar. romayı bende çok sevmiştim ama inanki yine en rahat döenmi gibi görünüyor.
    Bu arada tatlım keşke pazarlık yapsaydınız tur için.bende bilmiyordum bir baktım eşim pazarlık yapıyor.hatta çok komik bir rakama binmiştik :)
    ellerine sağlık devam postlarını bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  27. Tatlim ne güzel anlatmissin! Bizde esimle gecen yaz ordaydik ve tüm yazdiklarina harfiyen katiliyorum! Birde benim gibi en cok yohurt dondurmasini sevmen hosuma gitti : D Ve gercekten cok kaba garsonlar veya genel olarak biz yol vs soruncada öyle güleryüzlü kimseye raslamamistik zaten, sanki turistlerden bikmis gibi bir halleri vardi : ) Hayatimda en cok yürüdügüm zaman roma´daki gecirdigimiz haftaydi, senin rahat ayakkabilarin hayatini kurtardigina inanirim yani ; )

    YanıtlaSil
  28. ben de yakın zamanda ilk defa roma ya gittim ancak pizzalarını hiç begenmedim yuhhh diyebilirsiniz bana ama öyle ya yediğimiz yerler çok kötüydü ya da biz öğrenci olduğumuz için seçimlerimiz çok duygusaldı ama bence türkiye deki pizzalar çok daha güzel lezzetli bana yok artık diyebilirsin ama ben italyaya gideceklere orda pizza yemeyin diyecem:)

    YanıtlaSil
  29. o kadar güzel fotoğraflar ki bir an orda olmak,yanında tin tin gezmek istedim.bize bu güzellikleri yaşattığın için çok teşekkürler canım benim.çok öpüyorumm

    YanıtlaSil
  30. belki şu an bu yazdıklarının hiçbirisini aklımda tutamıycam (adres olarak tabi, yoksa görüntü olarak özellikle pizzaları ve tiramisuyu çoktan ezberledim bile:P) ama bu aralar sıkca düşündüğümüz bir gezi planı olarak roma-floransa-venedik turumuzda bu tavsiyelerini kalem kalem dikkate alacagımı bilmeni isterim gizem kuşum:)
    yazan parmaklarına, gezen ayaklarına saglık ^_^

    YanıtlaSil
  31. çook istedim şimdi orada olmak zaten dün gece rüyamda da roma'ya giden uçağımı kaçırıyordum =( ben grev haberlerinin bilinçaltıma işlemesi diye düşünmüştüm ama senin postunu görünce üztüne bunun bir işaret olduğunu anladım, yaza roma planı yapmak lazım ;) en sevdiğim yer pantheon olmuştu benim, inanılmaz büyüleyici bir atmosferi var ;)

    YanıtlaSil
  32. Bi de Roma'yı özlemek diye birşey var ki bir kez görmüşün 3 gün geçirmişin farketmiyor:) Uzun tarihi binaların arasından yürüyüp yürüyüp Kolezyum'a çıkmak istiyorsun durduk yere:)))
    Giz'im canım benim bu kadar keyif aldığın mutlu olduğun bir tatil olduğu için bu çok mutluyum ben de.
    Seni öpüyorum, depreşen gerçek italyan pizzası aşkımı daha da şiddetlendirmek için fotoğraflara geri dönüyorum:)

    YanıtlaSil
  33. valla canım bu o kadar yararlı bir post olmuş ki bizim gibi henüz gitmemiş insanlar için ilaç bir yazı eline sağlık harika fotolarla çok güzel anlatmışsın...

    YanıtlaSil
  34. Cooook guzel fotograflar ve bu post cok guzel oldu cunku bu yaz bi aksilik olmazsa bende Roma'ya gidiyorum ve senin sayende bircok seyi ogrendim sanirim gitmeden once bu postu rehber gibi kullanacagim :))

    YanıtlaSil

  35. Pantheon'un mimarisi derslerde işleniyor bilirsin.o tepeden çok yağışlarda bile bir damla su içeriye düşmüyormuş rehberimiz öyle anlattı..:)) foto çekimlerin çok güzel aşk merdivenleri de çok kalabalıkmış :))

    YanıtlaSil