Selçuklu Mutfağı - Ömür Akkor


Daha önce hiç bu kadar uzun zamandır yazmamazlık etmemiştim. Blogumu ve okuyanları ihmal ettiğimin farkındayım ve içsel olarak bunun üzüntüsünü yoğun bir şekilde yaşıyorum. Bahar hep yeniliklere gebedir ya, ben de bu üzerimdeki iş yoğunluğunun kalın katmanını sıyırıp atarak yeni bir hissediş ile yazmaya döneceğim. Bir telafi olması için özel bir kitap tanıtımı ile gelecek uzun zaman sonraki ilk yazım. Bugün Ömür Akkor’un eseri olan “Selçuklu Mutfağı” isimli kitabı tanıtacağım. Tam bir sanat eseri niteliğindeki yapıt unutulmaya yüz tutmuş tatlara, dönemi yaşatan hikayelerle ölümsüzlük kazandırırken, bu enfes anlatıyı muazzam güzellikte görselliklerle harmanlıyor.


Kitabı elinize ilk aldığınız andan itibaren bir yemek kitabından öte, sizi kaybolmuş tarihi tatlarla tekrar tanıştıran insanda köklerine sıcaklık duymaya itecek duygular uyandıran bir eserle karşı karşıya olduğunuzu hissediyorsunuz :) O değerlere sahip çıkmak istiyorsunuz okudukça..


Ömür Akkor 71 il ve yüzlerce ilçe gezerek şehir şehir tuttuğu kayıtları bir araya getiren tarihe, tariflere ve kültürel mirasına sevdalı bir yazar. Eseri “Selçuklu Mutfağı” en iyi mutfak tarihi kitabı ödülüne sahip. İnsan okudukça böylesine yaratıcı bir anlatının devamı gelsin istiyor..



Kitabın sayfalarını karıştırdıkça minyatür çizimler, Selçukluların hayatı, yaşayışlarına dair okuduğunuz satırlar adeta tarihe bir pencere açarak dönemi size yaşatıyor.




Ömür Akkor’un sözleri ile kitap üç bölümden oluşuyor; “Birinci bölümünde Kubad Abad sarayında çalışan bir aşçının hikayesini, ikinci bölümünde yaşadığımız yüzyılda bir aşçının ağzından yazılan hikayenin hikayesini ve son bölümde de Selçuklulara ait tarifleri okuyacaksınız.”


Siz hiç su, sirke ve baldan yapılan “Sirkencubin” isimli şerbeti duymuş muydunuz? Yazın ferahlamak için buzla yapılan şerbet için buz satan kimselere “mücemmid” denildiğini biliyor muydunuz? :)


Peki ya günümüze kadar ulaşabilmiş bir tat olan akide şekerinin kökeninin Selçuklulara dayandığını? Selçuklularda şeker yapan kimselere “şeker-riz” denildiğini biliyor muydunuz? :)


İçerisinde onlarca tarif bulunan “Selçuklu Mutfağı” isimli eserden ilk fırsatta bir tarif deneyerek sizlerle paylaşacağım. Şimdilik en çok buğday, tavuk eti, kaya tuzu ve yağdan yapılan “Herise” isimli tarifi merak ediyorum. Bir herras olamam belki ama (herise yapan kimseye verilen isim) 15 gün cam önünde  şeker ve limon tuzu ile ovduğum gül yapraklarını bekleterek “Gülap Şerbeti” yapabilirim, yanına da badem içi, un, yağ ve şeker ile “Bure” isimli tatlıyı pişirebilirim :)


Yemek yapmaya farklı bir tat kazandıran ve kültürel değerlerimize böylesine güzel dokunan bu kitaba bir göz atın. Pişman olmayacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Yaz gelse de buz gibi bir Sirkencubin içsek diyor, bu yazıyı okuyan herkesin keyifle tarifleri denemesini diliyorum.. :)


CONVERSATION

17 comments:

  1. Özenli ve güzel bir kitaba benziyor...Hafta sonu kitapçı turumda bir gözatayım...teşekkürler ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ben de nerelerde Giz diyordum, diğer blogu da tabii ki takip ediyorum ama burada satır satır okumanın keyfi de bir başka..

    YanıtlaSil
  3. Sirkeden içicek kulağa çok değişik geliyor ama bal ile birleşince ortaya nasıl bir tat çıkacağını merak ettim açıkcası. Yine farklı ve değişik olanı bulup, ortaya çıkarıp bizi bilgilendirmişsin canım.

    YanıtlaSil
  4. Yazıyı okuyan biri olarak denemekten öte kitabı çok merak ettim,almayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Giz'cim bence “Sirkencubin” yapip icine biraz da alkolik hereketlerle dokunuslarda bulunursak hersey harika olmaz mi ? Bahar aksami hafif bir muzik.. Taracanizda Ask dolu romantik bir aksam.. Bence dusunmesi bile sahane.. :) xxx

    YanıtlaSil
  6. yemek kurslarına katılarak Ömür Hoca'yı yakından tanıma fırsatı buldum. İşine ne derece sevgi ve tutkuyla bağlı olduğu her halinden belli oluyor..Böyle çalışkan kişilerin sonunda hakkettikleri ödüle sahip olması hem çok güzel hemde gurur verici...

    YanıtlaSil
  7. ımmmmm sahane lezzetler cıkaracagından suphem yok...serbetınıde tatlınıda yemek ısterdım :))) sanırım en guzelı bu kıtabı bır an once almak olacak..sevgıler

    YanıtlaSil
  8. evet ama bu kadar da ara verilmez ki :))

    YanıtlaSil
  9. en hassas noktası yemek ve yeni lezzetler tatmak olan bi insana yapılabilecek en güzel şeylerden biri olabilir bu içerikte postlar hazırlamak:)
    dehan instagramdan paylastıgında cok merak etmiştim, şimdi sen böyle ilginc kelimeler kullandıkca ve ordaki tirit tarifini görünce kitabı almam gerektigini farkettim:)
    şimdiden ellerine saglık bebegim, eminim harikalar yaratcaksın cici mutfagında;)

    YanıtlaSil
  10. Giz'im gerçekten çok ara verdin ama biliyorum yoğunluklar arası gezmeler de var;))
    Yemek kitaplarına biz de meraklıyız özellikle böyle hikayeli, fotoğraflı, resimli olanlarına...tanıttığın kitap da çok değerliymiş, biraz zor yemeklerdir bunlar ama denersen paylaşırsın canım...
    Keyifli günlerin olsun:)

    YanıtlaSil
  11. ben bu blogu nasıl kacırmışımm kendime kahrediyorumm ya.. bayıldıımm bayıldım.. diğer blogu takipteyim ama bunu nasıl kaçırdım bilemedim.. sevgiler

    ebadesignshop.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. gizemcım bu guzel kıtabı paylaştıgın ıcın tesekkur ederım, ve dedgın gibi umarım blogunla ılgılenme fırsatını rahat rahat yakalarsın önumuzdekı gunlerde :) bi de su kıtaptan denedğin tarıfleri paylasır mısın :) sevgiyle kucalarım senı :)

    YanıtlaSil
  13. merhaba tesadüfen buldum sayfanızı ve bakındım da gayet güzel şeyler var ellerinize sağlık ....benimde bir blogum var eğer göz atmak ve sitem hakkında yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok çok çok mutlu olucam şimdiden teşekkürler...
    www.hamarathatunum.com

    YanıtlaSil
  14. hemen bir göz atmak gerekir :) severim yemek olayını
    bnmde bir moda blogum var,beklerim seni:)
    http://benlimoda.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  15. owww hakikaten uzun zaman olmuş Gizem. kitabı çok merak ettim...

    YanıtlaSil
  16. Kitabi bende cok merak ettim canim bilgilendirme icin tesekkürler bende alicam insallah bu kitaptan bulabilirsem eger.

    YanıtlaSil
  17. Kendi atamız olduğu kadar hakkında en az araştırma yapılmış geçmişimizdir.

    YanıtlaSil