Alaçatı - Asma Yaprağı

Alaçatı’ya son gidişimin üzerinden seneler geçti. 23 Nisan'da bir çılgınlık yapıp soluğu orada aldık. Cam içinde serili kenarları oyalı bir dantel gibi gözü değenlerin içinin gittiği sokaklarını özlemiştim en çok. Sezonsuzluğun verdiği güzellikte tenha, ıssız duran sokaklarını.  Rüzgarını özlemiştim sonra, deli deli esen insanın saçını başını dağıtan rüzgarını. Ege’nin insanlarını. Müthiş tatlarını. Bu gidişimizde Asma Yaprağı isimli Ege mutfağı sunan, denizin mavisini gökyüzünün beyazlığını içinize işleyen bir restoranda bıraktık ruhumuzun bir parçasını.







Akşam düşerken beyaz çakıl taşlarının yavaş yavaş solmasını, ağaçlara asılı fenerleri, rengarenk kap kacakları, adeta fosforlu parlayan karanfillerini sevdik. Mutfağa gidip de yemekleri tek tek seçmeyi, o yemeklerin leziz görünümü karşısında iştahla beklerken cam tabaklar içinde müthiş sunumunu, loşlukta ateş böceği gibi parlayan mum alevlerini, her lokmada bitmesin istediğiniz tatları sevdik.




Bazı mekanlar vardır oradayken hayatın “pause” tuşuna basılır, zaman durur. Yaşanan her dakika boşlukta asılı, sonsuza kazılı gibidir. Asma Yaprağı’nda geçirdiğimiz son gecemiz de bizim için böyleydi. Gözümüz, ruhumuz, karnımız böylesine lezzetli tatlarla doymamıştı uzun süredir.



Fonda Birsen Tezer’in kadife sesi, bir ev sıcaklığında abajurlarla döşenmiş bahçede oturdukça oturasımız geldi.





Lezzetlerine gelince, mutlaka tatmanız gereken şeyler Kuzu Tandır, ızgara kabah ve pazı kavurma. Bunun yanında kabak çiçeği dolması, ısırgan salatası, bulgurlu ılık sarma, Frik salatası, bebek enginarlı buğday salatası ve mantısı da muazzam. Ancak ilk saydıklarımı midemizin yarılması pahasına ikinci tura geçtiğimiz tatlar :)


Önce sizi mutfağa alalım. Bizim gibi tüm gün iştahınızı akşam yemeğine sakladıysanız mutfağa adımınızı atar atmaz gözünüzün dönmesi kaçınılmaz.



En çok da mutfakta duvarlara asılmış çiçekli tabalar, ahşap mavi raf ve tel dolaba bayıldım. Ege renklerinde, sıcacık, ev gibi bir ortam yaratılmış.



Mezelerimiz cam tabaklarla geliyor soframıza. Yemeden önce bir süre izleyesi geliyor insanın. Ancak öyle güzel görünüyor ve kokuyor ki fotoğraf bile zor çekiyorum :)


Ara sıcak olarak mantımız geliyor. Yoğurdu sarımsaklı olsa tam puan alırdı ama haksızlık edemem, hamurun sertliği tadı enfesti.


İşte ikinci tura hiç duraksamadan geçtiğimiz pazı kavurma ve zeytinyağda kızarmış kabak. Kabak nasıl bu kadar lezzetli olur derseniz, karamelize soğanla pişirilip üstüne süzme yoğurt ve acılı yağ ile derim size sevgili okuyanlar! :)


İnsan tıka basa doyduktan sonra birer çatal alalım yeter dediği bir yemeğe nasıl saldırabilir? Asma Yaprağı’nın kuzu tandırı insanda bu etkiyi yaratıyor işte. Tok insana yemek beğendirmek zordur bilirsiniz, ya karnımız açken karşımıza gelse ne yapardık diye düşünmeden edemedik? :)


Asma Yaprağı zeytinyağı, sarımsak ve soğanı o kadar ince bir dengede kullanıyor ki, yerken sizi asla rahatsız etmiyor ama müthiş de bir lezzet katıyor.



Son gecemizin burukluğunu, zihnimizde uzun süre kalacak mavi beyaz, biraz da fuşya hatıralarla değiştirdi Asma Yaprağı. Alaçatı deyince taş sokakları kadar bu şirin, içten Ege Mutfağı da yer etti içimizde. Yolunuz düşerse demeyeceğim, mümkün olabiliyorsa günü birlik gelseniz dahi yolunuzu düşürün bu sevimli mekana.. Zira bu yazıyı okuyup da giden olur ise, bir çatal da benim için alsın o tandırdan! :p

CONVERSATION

27 comments:

  1. Gizem'cigim, blog dünyasindaki ilk göz agrim...:) Yazilarin öyle azalir oldu ki blogunda, dört gözle bekler oldum artik hep ve o eski, daha sikca yazabildigin dönemleri özler oldum.

    Su twitter'e , facebook'a instagram'a nasil gicik oluyorum bir bilsen, bir kasik suda bogasim geliyo hepsini:) Onlar cikali bloglarin pabucu dama atilir oldu iyice, ben de onlari kullanmiyorum... hayiflanip duruyorum iste böyle demode demode:)

    O yüzden yeni yazini görür görmez atliyorum hemen, herzaman yorum yazmasam da. Gerci öteki blogunda hasret gideriyorum arada bir, cok sükür:)

    Gelelim su yeni postuna. Öncelikle senin yazilarini neye benzetiyorum biliyor musun?
    Hani bir yemegi herkes yapar ama herkesinkinin tadi bir ayridir ya? Özellikle de bazilarinin yaptigi daha da bir lezzetli olur, yahu ben de ayni malzemeleri kullaniyorum, neden onunki bukadar lezzetli oluyor dersin ya?
    Yazdigin her yazinin büyüsü, tadi, keyfi bir baska. Alacati'yla ilgili nice yazilar okudum bloglarda, cok da severek okuduklarim oldu, ama bak seninki yine bir ayri güzel olmus. Senin ruhun var isin icinde sanirim, ondan:)

    Yolumun düsebilecegi heryerin, her mekanin notlarini aldim bugüne kadar, bu yaz TR'ye geldigimizde Mersin'den Kütahya'ya (benim ailemin yanina) oradan Ege yolundan tekrar Mersin'e dönmeyi düsünüyoruz. Bu esnada bircok not aldigim yerler var, bu 'Asma yapragi' kesinlikle o duraklardan biri olacak insallah.

    Cok tesekkür ettigimi ve seni cok özledigimi belirtip, kocaman öpüyorum güzellik yumagim:)

    Ayse

    YanıtlaSil
  2. enfes bi görsel şölen olmuş:)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten enfes bir anlatım ve enfes fotoğraflarla bir post olmuş.
    orada olmayı çooook istedim..
    özlem

    YanıtlaSil
  4. BAYILDIIIIM SON ZAMANLARDA GÖRDÜĞÜM EN HARİKA FOTOĞRAFLAR, BENİ ÇOCUKLUĞUMA GÖTÜRDÜN ELİNE SAĞLIK :)

    YanıtlaSil
  5. Makinenizin modelini ve lensinizi merak ediyorum.
    Fotoğraflara ve anlatıma bayıldım

    YanıtlaSil
  6. Ne guzel bir anlatim, ne guzel fotograflar. Insanin keske bende orda olsaydim diyesi geliyor :) Tebrikler

    YanıtlaSil
  7. Fotoğraflar o kadar güzel ki şimdi işten çıkıp oraya kaçmak geldi içimden. En kısa sürede gidip senin için de bir çatal alacağım. (tandıra bayılırım) :)

    YanıtlaSil
  8. Bebegim hosgeldiniz :) Asma yapragi gercekten Alacati'nin en keyifli restoranlarindan biri.. Kutu kosede kalmasi ve cok fazla yol trafigi olmamasini cok seviyorum... Gerci gecen yil 2,5 kisilik rezervasyonumuzu 3,5 kisio olarak kabul etmediklerinde cok kizmistim ama yine de yemeklerine ve sunumlarina ve lezzetlerine diyecek lafim olamaz... :) Fondo Birsen tezer calmasini cok sevdim.. Onumuzdeki hafta IKSV nin caz konserleri icinde DADA'da cikacak Birsen Tezer.. keske ayarlasak ve birlikte gitsek melegim...

    operim.. xxx

    YanıtlaSil
  9. resimler ne kadar canlı ne kadar güzel ordaymışcasına yaşadım harika bir mekan

    YanıtlaSil
  10. Sanırım ben hayatımda ilk defa bu kadar ince sarılmış bir yaprak sarması gördüm:)
    Hele bir meze tutkunu olarak görmeseydim iyiydi bu güzelim fotoları:)
    Giz'li Teras'ın masallarını özledim,biraz sık post bekliyorum. Bu güneşli bahar günlerine gözlemlerin ve özenle seçilmiş kelimelerin ayrı bir keyif katıyor...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Asma yaprağı bir efsanedir, doğma büyüme İzmir'liyim ama orası ayrı bir güzel pişirir herşeyi
    hiçbirşey yemesen bile, o güzel atmosferde insanın karnı değil ruhu doyar, yüzüne hep anlamsız bir gülümseme yerleşir :)

    7ay önce İzmir'den Mersin'e taşındık biliyorsun, İzmir gözümde tütüyor
    bu post bana çok iyi geldi

    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. şahane fotoğraflar,birde bu kadar güzel anlatılınca hemen atlayıp oraya gidesim geldi...Asma Yaprağını kaçırmışım ama bu yaz mutlaka gidilecek...

    YanıtlaSil
  13. alaçatı zamanım gelmiş onu anladım nasıl güzel kareler. kabak çiçeği dolması canım çekti valla. ne güzel yapmışsınız. ben kombin fotoğraflarıda bekliyorum ayrıca dergileri aratmayacak cinsten :)

    YanıtlaSil
  14. ben alacatıya her gıdısımde kendımı sımıde gıbı hıssedırım oraya okadar yakın bulurumkı butık otellerını bıle ...o cılgınlık sıze emınımkı cok guzel gelmıstır sıze bızımde yaptıgımız mınık kuzumuuzn yannına gıtmek oldu gorseller yıne her zamankı gıbı mukemmel

    YanıtlaSil
  15. fotoğraflar harika canım şu ofis sıkkınlığında oralara alıp götürdün beni muhteşem bir yermiş hakikaten...

    YanıtlaSil
  16. giz' cim sizi (giz&miss D) iki bloğunuzdan da uzun zamandır takip ediyorum ve inanılmaz beğeniyorum, her yazdığınız yazıyı, paylaştığınız fotoğrafları büyük bir ilgiyle bekliyorum ve her paylaştıklarınızın arası benim için çok çok uzun; sanırım istiyorum ki her gün bir şeyler paylaşın her gün sizden haber alayım, bizi kendinizden mahrum etmeyin rica ederim:) seygiyle kalın ve hep böyle mutlu olun inşallah...

    YanıtlaSil
  17. öncelikle hoşgeldin güzel bebegim <3
    Alaçatı benim için her sene ziyaret edilmesi gereken, olaki görülmezse o yılın kötü geçecegine inandıgım seviyede kutsal bi mekan! <3 ama biz gündüz denizinde, akşam sokaklarında ve rüzgarında kayboldugumuz için ege lezzetleri konusunda çok ar-ge yapamadık hicbir zaman.. ama mademki sen bu kadar sevmişsin, böylesine ballandırmışsın bu mekanı, ben buraya gider, o mutfaga dalar, bütün mezelerden götürür, üstüne de midemin patlaması pahasına o kuzu tandırı hüpletirim bu Temmuzda:) bi kaşık da senin için alırım, söz bebegim ^.^

    YanıtlaSil
  18. Ahh ah Gizem'im....vallahi karnım doydu :)))
    Ne tatlı tatlı anlatmışsın:)
    Bizim yolumuz,Alaçatı'ya yılllaaaaaaar önce düşmüştü.Maalesef Çeşme dönüşü ve günübirlik..
    Doyamamıştım açıkcası..

    Sezonsuz seyahatleri ben de seviyorum.Şu an oralar çok daha huzurludur:)
    Daha az turist ve yorucu kalabalık olmadan çok daha mutlu ediyor bazı mekanlar beni!

    Umarım tez zamanda ben de sevdiklerimle beraber,ruhumun bir parçasını orada bırakmak için yol alırım Ege cennetine doğru...
    Öpüyorum çok..

    Burcu
    www.roomsgardens.blogspot.com

    YanıtlaSil
  19. Fotoğraflar da sunum da kusursuz...

    Alaçatı bambaşkadır... ben de özlemiştim, bu güzel tasvir iyi geldi ;)

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. O güzel yerin ve yemeklerin tadını seninle beraber çıkarasım var benim tatlım. Ne dersin belki bir gün kısmet olur :) Her zaman ki gibi anlatımına bayıldım.

    YanıtlaSil
  21. tatili burnumuzda tüttürdün giz!!

    YanıtlaSil
  22. Ne kadar dinlendirici bir tatil olmus sizin için, o ferahlığı hem yazından hem fotoğraflardan hissettim..

    YanıtlaSil
  23. Canim zaten senin anlatim seklin bizim sanki ordaymis hissini veriyor bayiliyorum senin anlatma sekline :) Afiyetler olsun insallah bizimde yolumuz düser bir gün oralara....

    YanıtlaSil
  24. Herzamanki gibi doyamadığım görseller.Herşe masalsı bir anlatımla burada.

    Bloglar arası bir yarışma düzenlenmişti geçen sene, tek farkı kendini aday gösteremiyorsun başka blogların tavsiyesi ve puanlaması üzerine sonuçlanıyor.
    Geçen yıl hoş bir sürprizle plaketim ulaşmıştı.Umarım bu sene o şilt senin olur.Benim adayım sensin.:))

    Sevgiler.

    Ebru

    http://bloglarmahallesi.com/BlogStar/category/en-estetik-blog-adaylari/#.UXw2D6Lwl2U

    YanıtlaSil
  25. O kadar güzel görsel malzeme kullanmışsınız ki, ne diyebileceğimi bilemiyorum :) elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Fotoğraflarına bayıldım; fotoğraf makinanı ve objektiflerini bizimle paylaşır mısın lütfen?

    YanıtlaSil