Fıstık Ezmeli & Parça Çikolatalı Enfes Kurabiye :)

Bu ayın tatlısı fıstık ezmeli, parça çikolatalı kurabiye. Fıstık ezmesinin yurtdışında çok daha popüler olup yurdumuzda hak ettiği üne sahip olmadığını düşünmüşümdür. Hepimiz bir nutella deyince eririz ancak fıstık ezmesi çoğu insanın özellikle bayılmadığı bir tattır. Bu sebepten size sadece fıstık ezmeli değil, bizim damak tadımıza daha çok uyacağını düşündüğüm fıstık ezmeli parça çikolatalı bir lezzet sunmak istedim. 


Enfes bir tat, insan yaparken bile parmaklarını yemek istiyor. Baştan söyleyeyim,  kurabiyeyi yaparken hamuru yemek isteyen ev halkından korumak da yapılış görevleriniz arasında yer alıyor :)




Malzemeler:
1/2 cup oda sıcaklığında yumuşamış tuzsuz tereyağ (115 gr)
1/2 cup esmer şeker (yarım su bardağından 1 parmak eksik)
1/4 cup beyaz şeker (çeyrek bardağından 1 parmak eksik)
3/4 cup sürülebilir fıstık ezmesi (yarım su bardağı)
1 yumurta
1 çay kaşığı sıvı vanilya özü
1/2  çay kaşığı kabartma tozu
1 ¼ cup un (1 ¼ su bardağı un)
1 tutam tuz
1 paket Dr.Oetker parça çikolata

(Not:  1 su bardağı un 140 gr, 1 su bardağı şeker 200 gr gibi düşünebilirsiniz. Oranları buna göre yanlarına yazdım)



Tarifleri çoğunlukla yurtdışından birçok tarifi okuyup kendimce uyarladığımdan çoğu zaman su bardağı ölçüsü uymuyor, bu sebepten bir cup ölçer aldım ve inanılmaz bir rahatlık olduğunu gördüm. Marketlerde satılıyor. Yine de elinizde cup ölçer yoksa diye sizin için yanlarına su bardağı çevrimlerini yazdım ;) dilerseniz başlayalım:

Yapılışı:
Bir kabın içerisinde tereyağ ve şekeri (esmer + beyaz şeker) alıp mikserle orta hızda krema kıvamına gelene kadar çırpın.



Daha sonra içine fıstık ezmesi, yumurta ve vanilya özünü ekleyip çırpmaya devam edin.




Ayrı bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu elekten geçirerek birbiri ile karıştırın. Daha sonra unlu karışımı fıstık ezmeli karışıma ekleyip hamuru yoğurun.





İçerisine çikolata parçalarını da ekleyip homojen karışana kadar biraz daha yoğurun.



Hamurun bileşenlerinin birbiri ile etkileşip tadının çıkması için hamuru 45 dakika buzdolabında bekletin (çok aceleniz varsa yarım saat de olur ama ideali 45 dk 1 saat arası beklemesi). Fırınınızı 175°C’ye ayarlayın.
Buzdolabından çıkardığınız hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve tepsiye dizin. Daha sonra hepsinin üstüne hafif düzleşecek şekilde kaşık ile bastırın.


Kurabiyelerinizi 9-10 dakika pişirin. Bu süre size az gelebilir ancak süper yumuşak bir tat için ideal pişirme süresi bu.Tepsiyi fırından çıkarıp soğumaya alın ve 15 dakika dinlendirin (hemen bir kaba dizmeye çalışırsanız kurabiye dağılır, durdukça kendisi sertleşecek). Bir yandan 2 yemek kaşığı fıstık ezmesini bir kapta eritin. 


Bir kaba aldığınız soğumuş kurabiyelerinizin üstünde kaşık yardımı ile zig zag çizecek şekilde gezdirin. Hem görüntü hem de lezzet olarak daha güzel oluyor :)


Son olarak kurabiyelerimizi 1 bardak soğuk su ile  eşliğinde afiyetle lüpleyin :p



Gerçekten muazzam bir lezzet insanın yedikçe yiyesi geliyor, yapması da oldukça kolay ve 5 güne kadar tazeliğini koruyor, tabi bizde 2. Gün bitti orası ayrı :)



Herkese fıstık ezmeli kurabiyem tadında keyifli bir Pazar günü diliyorum… ;)


CONVERSATION

10 comments:

  1. Ayhhh cok guzel gozukuyor ama insanin yedkce yiyesi gelio bole seleri :( en kisa zamanda deneyecegim :) beklerim buyrun banada www.beauthingsforme.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Ben fıstık ezmesine özellikle bayılan bir insan olarak kurabiyelere gözlerim kalp şeklini almış olarak baktım eline sağlık Gizim :) iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  3. Bugün fıstık ezmesi almış biri olarak hemen denemeliyim :)

    YanıtlaSil
  4. Fistik ezmesi denince benim aklima Brad Pitt'in sahane filmi Meet Joe Black geliyor ! Orada fistik ezmesini kesfedisi ve tutkuyla yeme ani her fistik ezmesi gordugumde aklima gelir.. Ne romans :)) Tarifi artik minik minik tatli vermeye basladigim kucuk kuzuya yapacagim ! Tesekkurler guzel tarifine melegim benim..

    YanıtlaSil
  5. Şahsen hamur halinin de pişmişi kadar başarılı olduğunu düşünüyorum; hiç pişirilmese de olurdu :)

    YanıtlaSil
  6. hemen deneyeceğim harika yine:)

    YanıtlaSil
  7. Kuzum sen bunları yiyip nasıl fit kalabiliyorsun ? Sırrını ver lutfen ! :)

    YanıtlaSil
  8. Enfes gorunuyorlar ama biraz sagliksiz ;)) yani ben seker ve un tuketmiyorum o nedenle yanlis anlamayin. Cig beslenme uzerine calisiyorum ve ayni tadi pisirmeden yapacaginiz kurabiyelerde yakalayabilirsiniz.
    Ceviz Hane benim blogum ziyaret eder bir kac tarif dener yorumlarsan cok sevinirim.
    Bol sekersiz bol saglikli gunlere;)

    YanıtlaSil
  9. Ahh Gizem. Ben az kalorili bir kurabiye tarifi ararken google aramalarında karşıma bu çıktı :) Tam zıttı :) Ama o kadar güzel görünüyor ki fındık ezmesiyle beraber deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  10. Un ne kadar anlayamadim

    YanıtlaSil