Cupcake Zamanı! :)



Cupcake yapmak her zaman gözümü korkutan bir şey olmuştur. Ya keki yumuşak olmazsa, kabarmazsa, üstündeki frostingi lezzetli olmazsa gibi kaygılar sebebiyle gerçekten güzel bir tarif bulup uygulayana kadar sizinle paylaşmadım. Cupcake’lerini çok sevdiğim Yummy Cupcakes’in kursuna gittikten ve da tarifi evde uyguladıktan sonra kendi yorumumu da katarak sizinle paylaşmaya hazırım :)


Öncelikle cupcake yapmak için sahip olmanız gereken belli başlı ekipmanlar var. Cup ölçeği, dondurma kaşığı, krema sıkma poşeti (ucunda kremaya şekil veren demir uçlardan da olursa daha iyi olur), gıda boyası, cupcake delme aleti, silikon spatula, cupcake kağıtları, cupcake süsleme şekerleri ve saf pudra şekeri (markette satılan katkılılardan değil, pudra şekerci Celal Usta’dan sipariş verebilirsiniz ancak minimum 5 kg’lık paketlerde satılıyor).


Benim paylaşacağım kek vanilyalı olup iç dolguları fıstık ezmesi, fındık ezmesi ve çilek reçelli olacak ;)

Malzemelere gelelim;
Vanilyalı Kek
75 gr tereyağ (oda sıcaklığında)(Fransız tereyağı hamur işlerine her zaman daha çok yakışıyor, ben tuzsuz presidant kullandım)
½ cup toz şeker
1 adet yumurta
½ cup süt
1 paket vanilya (ben bir tane sıvı vanilya özü kullandım)
1 cup un
1/8 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tarçın

Vanilyalı Frosting
50 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1,5 cup pudra şekeri
30 ml süt
½ paket vanilya

Yapılışı
Keki yaparken yağ ve şekeri mikserde orta derecede sonra hızlı bir şekilde birkaç dakika karıştırıyoruz. 


Üstüne yumurtayı kırıp çırpmadan tel karıştırıcı ile şöyle bir karıştırıyoruz. 


Süt, un (unu eleyerek koydum ben), vanilya ve tuzu ekliyoruz ve en düşük hızda mikserle karıştırıp sonra hızlıya alıp şöyle bir karıştırdıktan sonra silikon spatula ile yan kısımlarda kalan keki ortaya topluyoruz.



Dondurma kaşığını karışıma daldırıp tam dolu bir ölçüyü cupcake kağıdına döküyoruz. Dökerken elinizde kaşıktan sıyırın.  Bu şekilde 12 adet cupcake çıkıyor.



140C’de 2-3 dakika fırını ısıtıp kekleri turbo ayarda 25-30 dakika pişiriyoruz.


Fırından çıkan cupcake’leri soğuyana kadar bir köşeye alıyoruz.


Kursta soğuyan kek üstüne frosting direkt olrak uygulanıyordu ancak ben kekin içni dolgulu sevdiğim için tüm keklerin orta kısmını delip istediğim farklı dolgular yaptım. 



Fındık, fıstık ezmesi ve tanelerini ezdiğim çilek reçeli keke çok yakıştı. Siz daha farklı bir dolgu severseniz (krem şanti ile sıvı kremayı karıştırabilirsiniz, nutella ya da sevdiğiniz farklı bir reçel ile dolgu yapabilirsiniz) keyfinize göre uygulayabilirsiniz ;)



Frosting yani kekin üstüneki şekerli kısım içinse tereyağ, pudra şekeri, süt ve vanilyayı bir kabın içinde 3-5 dakika çırpıyoruz. Karışım çok sıvı olursa pudra şekeri, katı olursa süt ile dengeleyebilirsiniz. Ben frosting’imi ikiye böldüm yarısına pembe yarısına mavi gıda boyası (çok çok az bir damla bile değil) uyguladım)


Krema poşetini yıkamaktan üşenirseniz tek kullanımlık krema poşetlerinden alıp ucunu kesip poşeti ters çevirip metal ucu yerleştirebilirsiniz. Benim metal krema ucum yoktu, silikon poşeti dışa doğru sıyırıp içine frosting’i kaşıkla koyup krema kısmını öne ittirip kremanın bittiği geri kısmı elinizle sıkı sıkı tutup keklerin üstüne farklı şekillerde uygulayabilirsiniz. (ben frosting’i çok katı sevmiyorum zaten içindeki yağ birkaç saat sonra donuyor ancak siz daha katı seviyorsanız biraz daha pudra şekeri ekleyebilirsiniz).


Cupcake’lerin üstünü pasta şekerleri ile süsledikten sonra cupcake’lerimiz afiyetle yenmeye hazır hale geliyor! :) (pasta şekeri çok fazla serpmeyin çünkü fazlası lezzeti bozan bir şey, bunun yerine çikolata da rendeleyebilirsiniz)







Bu kadar şeker cupcake’ler yaptıktan sonra keyifli bir çay saati yapmamak olmazdı, herkese afiyet olsun! :)


CONVERSATION

20 comments:

  1. Sanirim sayende cupcake yapma konusunda fikir edindim harikasin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim deneyip tadını da beğenirsin canım :)

      Sil
  2. yummy cupcake harika benim de güzel havalarda en sevdiğim şey yummyden cupcake starbuckstan kahve alıp caddebostan sahilinde miskinlik yapmak. Sanki harcı biraz daha koysan daha büyük cupcakeler elde edebilirdin önce gözü sonra midesi doyanlardanım galiba =) ellerine sağlık =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. heheh :) evet kesinlikle daha büyük daha da çekici oluyor cupcake'ler! ilk denemem olduğu için taşar korkusu ile az koydum bir dahakine daha çok koymayı planlıyorum ben de ;) çok teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil
  3. Harika, en kısa zamanda denemeliyim. :)
    Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık...Harika görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
  5. renkleri çok sevdim yalnız ben.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler pastel tonları ben de sevdiğimden ilk denememde tercih ettim :)

      Sil
  6. Yuppiiiiiiiii bende deneyecegimmm bayildim leziz gorunuyorlar renkleri ile :))) tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerin deneyip sevmişsinizdir lezzetini benim kadar :) Afiyet olsun şimdiden, sevgiler :)

      Sil
  7. Ayy harika görünüyorlar Giz! Ellerine saglik. Cupcake hastasi biri olarak hiç denemedim evde yapmayi ama senin şu tarifinden sonra bir cesaret geldi valla :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim tatlım dilerim deneme şansın olmuştur kadife gibi yumuşacıklar :)

      Sil
  8. Cupcake'lerin kadar tatlı anlatmışsın, ya görseller harika canım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim Natali'cim :)

      Sil
  9. Ben cupcake 'lerden çok o şahane cam fanusa takıldım :) nereden acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paşabahçe'den almıştım birkaç sene önce :) Sevgiler...

      Sil