Davet.


Fatıma’nın Eli olarak da bilinen Hamsa sembolü, uzun zamandır hayatımızda. Estetik görüntüsünün güzelliğinin yanı sıra bu sembolü bu kadar çok sevmemin asıl sebebi İslam, Yahudi ve Pagan kültürlerinin hepsinde yer alması. Hamsa’nın Müslümanlık'ta İslamiyet’in 5 şartını, Yahudi’lerde kutsal 5 kitabını, Paganizm’de ise bereketi sembolize ettiğine inanılmaktadır. Din kutsal bir olgu olmasına rağmen tarihte ve günümüzde insanların hep inanç sebebi ile ayrılığa düştüğünü, bırakın farklı dinleri aynı dine mensup kişilerin bile kendi içlerinde bölünüp çatıştıklarını görüyoruz. 2000’li yıllara geldiğimiz bugünlerde ben artık dini olarak insanların bölünmediği bir dünya hayal ediyorum. Ortak kültürler yeşertebildikleri, kitapları farklı da olsa aynı yaratıcıya inanmanın ve o yaratıcının parçası olmanın verdiği bilinç ile herkesin Tanrısal sevgiyi duyduğu bir dünya. 


Bloga başladığım ilk zamanlardan beri çok severek takip ettiğim ve ilham aldığım sevgili Noni’min bana içtenlikle hediye ettiği bu kolye elime geçtiği andan beri boynumdan çıkarmıyorum. Benim için insanlık olarak bir gün bir bütün olabilmenin de umudu olan bu sembol özellikle seçim ertesi yarın daha bir anlamlı olarak boynumda olacak. Sonuçlar, inanç farklılıkları ne olursa olsun hepimizi aynı ülkede yaşadığını ve esas olanın aynı topraklarda bölünerek değil bir bütün olarak hür ve kardeşçe yaşamak olduğunu lütfen unutmayalım diyor, hepinizi Nazım Hikmet’in şiiri ile kardeşliğe DAVET ediyorum.

Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
                               bu memleket, bizim.

Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benziyen toprak,
                               bu cehennem, bu cennet bizim.

Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
yok edin insanın insana kulluğunu,
                               bu dâvet bizim....

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
                               bu hasret bizim...  (Nazım Hikmet Ran – Davet)


CONVERSATION

5 comments:

  1. Çok güzelmiş gerçekten. Keşke davetinize herkes katılabilse.Ben de gönülden diliyorum bunu

    YanıtlaSil
  2. Bulduğunuz şiiri çok yayınlamak istedim, kusura bakmayın ama öyle oturmuş ki bugüne.Benim yazımı da okumak isterseniz buyrun:http://aymutfak01.blogspot.com.tr/2014/03/davet.html

    YanıtlaSil
  3. Harika bir yazı olmuş ,her yönden dolu ...

    YanıtlaSil
  4. Bereket huzur getırsın, bende sembolun ugurana ınanaırım

    YanıtlaSil
  5. Şiir harika, dileklerin de öyle, ve pek tabii benimle ilgili yazdıkların da, ben en çok bu kısımda mest oldum hii hii :) İlham verme kısmında sen çok daha başarılısın ama onu belirtiyim Giz'ciğim :) Sevgiyle kucaklıyorum seni!

    YanıtlaSil