King's Speech




Bu yılın Oscar adayları arasında hikayeleri gerçek olaylara dayanan Mark Zuckenberg’in “The Social Network”ü ile başa baş giden “King’s Speech” titizlikle çekilmiş çarpıcı bir film olarak karşımıza çıkıyor.  İngiltere Kral’ı VI. George’un tahta çıkışı, kraliyet ailesinin yapısı, kralın konuşma sorunu ve terapileri ile örülü filmde halkın bir sese ihtiyaç duyduğunda güvenebilecekleri bir kralın ne anlama gelebileceği ajitesiz yalın bir drama ile anlatılıyor. Aynı zamanda esas kral adayı (Edward) sevdiği kadın (Wallis Simpson) için tahttan vazgeçişine de değiniliyor..


Fragmanını izlerken bir Kral'ın konuşamaması 118 dakika boyunca nasıl anlatılır diye düşündüğüm film başlangıcından itibaren düşmeyen temposu ile beni içine çekti. Görsellik, müzik ve renklerin kullanımı dönemi çok başarılı yansıtıyordu.


Colin Firth’ün oyunculuğu kusursuzdu. İzlerken bu sene Oscar ödülünü almayı gerçekten hak ettiğini düşündüm. Geoffrey Rush da çok başarılıydı ancak Helene Bonham Carter’ı izlerken kendini tekrar etmeye başlayan mimiklerinden rahatsız oldum. Sıradışı kişiliğini oynadığı rollere fazla yansıttığını düşündüm. Bunun dışında epik denebilecek tattaki filmi izlerken çok keyif aldım.


“King’s Speech”te (Zoraki Kral (ne yazık ki kötü bir çeviri)) anlatılan olaya eklenen komedi unsurları hikayeyi renklendirmişti. Avustralya’lı çılgın konuşma terapisti Lionel Louge’un VI. George’a Bertie diye hitap etmesi, aralarında terapilerin dışında da bir dostluk oluşması oturduğu tahttan halka uzak duran kralı birey olarak insanlara daha sempatik gösteriyordu.


David Seidler’in yazıp Tom Hooper’ın yönettiği filmin IMDB puanı 8.5. İlk görmemde abartılı gelse de izledikten sonra bu puanı haklı buldum. “King’s Speech” 2010 İngiliz Bağımsız Film Ödülleri'nde "En iyi Erkek Oyuncu", "En İyi Erkek Yardımcı Oyuncu" ve "En İyi Kadın Yardımcı Oyuncu", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Film" dahil olmak üzere 5 ödüle sahip.


Bu Pazar gerçekleşecek Oscar töreni öncesi bu filmi kaçırmayın. Zira oldukça iddiali diğer Oscar adayı film “The Social Network” ile kıyasıya bir rekabet olacağı kanısındayım. Yine de benim oyum King’s Speech’ten yana.. ;)



CONVERSATION

4 comments:

  1. Canim biliyosun Part-Time sinemada calisiyorum..Film'e girenler genellikle yaslilar:/
    birde gecenlerde bi repörtajda Colin Firth filmin sIkIcI oldugunu söyledi:/:p

    YanıtlaSil
  2. Aaaa bilmiyordum sinemada calistigini Rory'm :))
    Ben sevdim filmi beklentimi karsiladi fazlasiyla. Colin firth'e de bozuldum simdi insan o kadar ozendigi filme der mi boyle :/ heh
    Rory'm mimime bakicam sabah ilk is bugun mulakatim vardi 05.30 da uyandim ://

    YanıtlaSil
  3. Ben demistim bu film Oscar'i alacak diye :pp

    YanıtlaSil