Bir Avuç Toprak İçin


İnsanoğlu yüzyıllardır, hatta bin yıllardır savaşıyor. Ne için? Toprak kavgası. Üzerinde yaşadığımız dünyaya sığmıyoruz, ülkeler daha fazla toprak sahibi olmak, genişlemek istiyorlar, bunun için insanlar gözlerini kırpmadan yakıyor, yıkıyor birbirlerini öldürüyorlar.

Sahi üzerinde bulunduğumuz dünyada kaç insan yaşıyor?



6,878,000,000 kişi. Ortalama bir insanın boyu ise 1.70 metre. Altın oran gereği, bir insan kollarını iki yana açsa enine kapladığı mesafe kendi boyu kadardır, ki bu da ortalama bir insan için 1.70 metre eder.


Önden ve arkadan 0.45 metre (toplamda 0.9 metre ediyor) mesafe kalacak şekilde duran bir insanın kapladığı alan 1.53m2’dir.



Dünya üzerindeki tüm insanlar kollarını açarak yan yana dursalar ve birbirleri ile aralarında önden, arkadan 0.45m’lik mesafe olsa, kaplayacakları toplam alan 10523 km²dir.

Bu alan aşağı yukarı ne kadar eder diye bir düşünün?

Dünya üzerindeki tüm insanlardan bahsediyoruz, büyük bir alanı kaplamalı değil mi?



 Ama ne kadar büyük?




Marmara denizi kadar.
Evet yanlış okumadınız dünyadaki tüm insanları bir araya toplasanız Marmara denizini ancak kaplıyorlar. İlginç değil mi? Medeniyet seviyesinden bağımsız olarak savaşların devam ettiği günümüzde insanlar ne için kavga ediyor? Ne için birbirlerinin gözünü oyuyor ve öldürüyorlar?


Sizin de aklınıza aynı soru geliyor değil mi? Dünyaya neden ve nasıl sığamıyoruz? Ya da daha mühimi neyi pay edemiyoruz acaba?

CONVERSATION

10 comments:

  1. Anlamiyorum insanlari..bu soruyu hep kendime sormusumdur ama cevabi da yok sanirim..insanlar iste diyip geciyorum,ki bu cevap bu kadar basit olmamali..

    YanıtlaSil
  2. Evet Rory'm ben de anlamıyorum inan neyi pay edemiyolar da birbirlerinin gözünü oyuyorlar daha daha diyerek.. Eldekiyle yetinmeme üstün olma fazlasını alma güdüsü, doğamızda mı var ne :(

    YanıtlaSil
  3. dünya, herkese yetebilecek kadar büyükken, insanların bu bencilliği, paylaşımsızlığı niedir bilinmez.
    o küçücük bedenlerini sahip olduklara yere sığdıramıyorlar.
    evet evet insanlar kesinlikle bencil!

    YanıtlaSil
  4. Evet Story'm bencil ve açgözlü yanı yapıyor bunları insanoğlunun. Bir avuç toprak için birbirlerini öldürüp yine o toprağın altına giriyorlar oysa ki.

    YanıtlaSil
  5. Marmara denizi kadar insan bir dünyaya sığamıyor:)Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Böyle söyleyince ne kadar manasız duyuluyor değil mi? :) nasıl olur da sığamaz insanlar diye düşünüyor insan. Asıl ben teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  7. dünyadaki en yıkıcı canlı zaten insanlar..hayvanlar ve bitkiler olmadan insanlar yaşayamaz ama insan olmadan onlar daha iyi yaşardı..

    YanıtlaSil
  8. O kadar katılıyorum ki buna. Diğer tüm canlılar içinde yaşadıkları ortamla uyum içinde tahrip etmeden ihtiyaçları kadarını alarak yaşarken insan kendi zevki için yakıp yıkabiliyor, zarar veriyor. İnsanı farklılaştıran temel nokta diğer canlıların sahip olmadığı inisiyatif (iradeye) sahip olmasını olumlu yönde kullanmak olsaydı keşke :)

    21.yy da hala üzerinde savaş olan bir dünyada yaşıyoruz...

    YanıtlaSil
  9. önemli bir konuda çok güzel bir bilgi..
    Sanırım insanlara yetmeyen kendileri...

    YanıtlaSil
  10. Sanırım Hero of Darkroom, içlerindeki boşluğu daha fazla toprak hırsı ile doldurmaya çalışıyorlar kanımca. Teşekkürler beğenin için :)

    YanıtlaSil