D&R’da tesadüfen elime geçen, ilgimi çektiği için de alıp okuduğum sonrasında da içinde yazanları uygulamaya başladığım bir kitap “Tibet’in Gençlik Pınarı”. Bir nevi gençlik iksiri olan kitabın içinde yazanlara başta şüphe ile bakıp hadi canım desem de uyguladıkça etkisini gördüğüm hareketlere inancım artık tam J
Tibet’li Lamaların bundan tam 2500 yıl önce uyguladıkları 5 temel hareket “Tibet Ayinleri” olarak biliniyor. Peter Kelder’ın anlatısına göre bu hareketler her gün düzenli olarak uygulandığında vücuttaki enerji noktalarını (çakraları) harekete geçirerek buradaki tıkanıklıkları açıyor ve böylece yaşlanmayı önlüyor.
Hareketler ne kadar basit görünse de güçlü bir etkiye sahip olduğundan başlangıçta her birini 3’er kez yapıp her hafta 2’şer kez arttırarak ilerlemek gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise uygulama esnasında doğru nefes alıp vermek. Diyafram nefesi (çiçek koklar gibi burnunuzdan nefes alın) ile her hareketi desteklemek gerekiyor.
Tibet Ayinleri'ni her hafta düzenli arttırarak ulaşılması gereken sayı 21. Sonrasında daha da arttırılmıyor ve hep sabit 21 kere yapılıyor, aksi takdirde vücudun dengesi bozuluyor. Ancak size bu rakam fazla geliyorsa aksatmaktansa her gün düzenli uygulayabileceğiniz bir rakamda karar kılın. Ben 13’e ulaştığımda hareketleri her gün yapmak zor gelmeye başlamıştı ve bırakmıştım. Aradan bir kaç ay geçince tekrar başladım ve o zamandan beri de her hareketi 7 kez uyguluyorum. Mümkünse diziyi sabah aç karnınıza uygulayın ve aksatmadan her gün yapın. Dizi boyunca karnınızdan nefes alıp verin ve hareketler arasında da 1-2 kez derin nefes alın.
Tibet Ayinleri düşündüğünüzden çok daha basit ancak uygulama sonrasında fazlasıyla dinçlik ve esneklik veriyor. Sizi en çok hangi hareket zorlarsa vücudun o enerji noktası diğerlerine göre daha tıkanıktır. Ben 3. ayini yapmaya çok zor alışmıştım her yapışımda midem bulanıyor ve ertesi gün boğazım ağrıyordu ancak 2 hafta içerisinde bu geçti. Gelelim mucizevi ayinlerimize J
1.Ayin
Kollarınızı yere parallel olacak şekilde 180 derece iki yana açın ve soldan sağa yani saat yönünde dönün. Dönüş esnasında karnınızdan derin bir şekilde nefes alıp verin. Bu hareket dolaşımı arttırarak osteoporoza, varisli damarlara ve baş ağrılarına iyi geliyor.
2.Ayin
Yere sırtüstü uzanın (sırtınızın acımaması için bir yoga matı kullanabilirsiniz) Parmaklarınız kapalı olacak şekilde kollarınız iki yanınızda avuçiçleriniz yerde olacak şekilde düz uzansın. Başınızı hafifçe yerden kaldırıp çenenizi göğsünüze değdirecek şekilde uzatın, aynı anda birbirine bitişik olan bacaklarınızı, dizlerinizi kırmadan kaldırabildiğiniz kadar yukarı kaldırın ve ayaklarınızı gerili tutun. Daha sonra hem başı hem de bacakları pozisyonu bozmadan yavaşça indirip gevşeyin. Bacakları kaldırırken nefes alıp, indirirken nefes verin. Bu şekilde tekrar edin. Bu hareket sindirim organları, prostat, Rahim ve bezler (böbreküstü bezler, tiroit bezi) üzerinde onarıcı etkisi vardır. Bunun yanında sırt, bacak ve boyun ağrılarına iyi gelir.
3.Ayin
Bedeniniz dik olacak şekilde dizlerinizin üzerinde doğrulun (parmaklarınız şekildeki gibi kıvrık durmalı). Ellerinizi kalçalarınızın altına yerleştirin. Harekete başlarken çeneniz göğsünüze değecek şekilde başınız ve boynunuzu uzatın. Ellerinizden kuvvet alarak geriye doğru esneyebildiğiniz kadar esnerken nefes alın. Nefes verirken doğrulun ve başınızı tekrar göğsünüze yaklaştırın. 2. Hareket gibi bu hareket de vücut bezlerini ve sindirim organlarını gençleştiriyor bunun yanında düzensiz regl dönemlerini de düzenliyor.
4.Ayin
Bacaklarınız birbirinden ayrık olacak şekilde yere oturun, sırtınız dik olsun, elleriniz kalçalarınızın yanında avuçiçleriniz yerde olsun. Çeneniz göğsünüze değecek şekilde başınızı öne eğin, başınızı arkaya atarken nefes alın ve bu esnada ellerinizi ayaklarınızı oynatmadan kalçanızı iterek köprü duruşuna gelin. Elleriniz ve ayaklarınız yere tam basmalı ve sırtınız yere parallel olmalı. Kaslarınızı sıkarken nefesinizi tutun ve sonrasında verirken oturur pozisyona geri dönün. Bu hareket lenf bezlerine canlılık verir, karnınızı, uyluklarınızı, kollarınızı ve omuzlarınızı güçlendirir.
5.Ayin
Şınav çeker gibi yüzüstü yere uzanın, kollarınız dik ayak parmaklarınız kıvrık, bedeniniz yere paralel olsun. Nefes alırken vücudunuz ters V olacak şekilde kollarınız ve bacaklarınız gerili başınızı göğsünüze değdirin ve bir iki saniye bu şekilde gerili durun. Sonra nefesinizi verirken başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu hareket bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir ve lenfatik akışı güçlendirir.
Not: Ayinleri regl döneminin ilk 3 günü uygulamayın regl akışını kesintiye uğratabilir veya kesebilir. Hamileyseniz veya son 6 ay içinde bir operasyon geçirdiyseniz doktorunuzdan izin alın.
Tibet ayinlerini düzenli uygulayan biri olarak faydaları:
· Enerjik hissetmek, daha uzun saatler yorgunluk hissetmeden çok daha verimli çalışabilmek,
· Odaklanma ve hatırlama kapasitesinin artması,
· Rahatlık hissi ve stresle daha iyi başa çıkabilme,
· Hazım sistemi ve uyku kalitesinin iyileşmesi,
· Kilonun kontrol altına alınması,
· Genel olarak iyi ve fit hissetme olumsuzluğun azalması,
· Kaliteli ve iyi uyku
Tibet ayinleri varlığı bilinen yedi temel enerji noktasını uyararak enerji akışını canlandırır, vücuttaki hormonal dengeyi düzenler, enerji sistemini uyarır, kasları esnetir ve kuvvetlendirir. Çakralarımızdaki enerji dönüşü gençken daha canlı ve hızlıdır ancak zamanla uyarılmazsa günlük stres ve diğer etkenlerden yavaşlar, bu da sağlığın bozulmasına ve yaşlılığa yol açar. Tibet Ayinleri bu noktalardaki enerji dönüş hızını normalleştirir, çakralar arası uyumu arttırır böylece yaşlanmayı önler.
Bu hareketle ilgili söyleyebileceğim tek olumsuz şey, düzenli uygulama sonrasında vücudunuz bu esnekliğe, fitliğe ve metabolizma hızına alıştıktan sonra hareketleri bırakırsanız kilo alma, uyuşukluk ve enerji düşüşünü yaşamanız. Düzenli uyguladığım hareketleri arada bırakınca yaşadığım durum bu oldu. Bu sebepten artık Tibet Ayinleri’ni sabit 7 kez yapıyorum, hiç bırakmamacasına J Form tutmak istiyorsanız ancak spora gidemiyorsanız mutlaka bu hareketleri uygulayın, her gün sadece 5 dakikanızı ayırmanız yeterli...
Kesinlikle herkesin her gün yapmasi gereken hareketler bunlar. her kitap okunmaya deger. Sevgiler...
YanıtlaSilEtkisi inanılmaz. Bunu görünce inanın daha da özenle yapıyor insan :)
YanıtlaSilBildik bir kitap ve hareketler dizisini burda görmek çok keyiflendirdi. Herkesi harekete teşvik etmeli ! Beden mucizeler sunuyor o zaman. Sevgili Giz, sayfanı çok seviyorum... Soğukta sunulmuş bir fincan kakao gibi :) bana iyi geliyor.
YanıtlaSilSevgiler,
Sevgili momentos, güzel yorumun içimi daha fazla ısıtamazdı :))
YanıtlaSilTibet Ayinleri'ni etrafımdaki herkese tavsiye ediyorum ve mümkün olduğu kadar teşvik ediyorum, etkilerine kendileri de tanık olsunlar diye.
Yazdıklarım bu şekilde keyif veriyorsa ne mutlu bana! :)) Çok teşekkürler, sevgiler...
merhaba
YanıtlaSilaklıma takılan şey regl iken 3 gun bu hareketlerin yapılmaması gerektigi amq birde aksatmadan hergun duzenli yapılması gerekiyor ve kesintiye ugradigi zaman en basindan 3 tekrr ile baslanılması gerekiyor.. peki bu nasıl teaatlık ve celiski oluyorç.. kadinalr her ay reglilerin 3 gunu bırakıp bastan basladıklarında n asıl yol alacaklar acaba???
Merhabalar, bu hareketleri senelerdir düzenli yapan birisi olarak sorunuzu şu şekilde yanıtlayabilirim. Haftada 1 gün aksatılabilir tibet ayinleri. Zaten 7 günün 1'inde dinlendiriyorum vücudumu. Regl dönemlerinde ise ilk 2 gün bırakıyorum sonra aynı sayıdan devam ediyorum yapmaya. Bugüne kadar bir zararını görmedim, bu şekilde size de tavsiye ederim ;)
YanıtlaSilkainatta herşey sağdan sola dönerken neden yogadaki dönüşler saat yönünde oluyor merak ediyorum. Amaç evrenle uyumlanmaksa kainattaki herşeyle aynı yöne dönmek lazım. Varsa bir nedeni bilmek istiyorum
YanıtlaSilMerhabalar, Paulo Coelho'nun bir kitabında okumuştum. Tanrısal bütünlük için rutinin dışına çıkıp her zaman yapılan, alışılanın tersine gitmek gerekiyordu. Romanda hep alıştığı yöne doğru dans eden baş kahraman o yönün aksine dans ederek rutine karşı koyup içsel bir boşluk yaratıyor, Tanrısal düşünce de o boşluğa akıyordu. Belki de bu yüzden Tibet Ayinleri'nde dünyanın tersine dönülüyordur. Bildiğimden değil, ancak sorunuzu düşününce varabildiğim mantıklı bir yanıt olduğundan paylaşmak istedim..
SilRegl dönemlerinde sadece 2. ve 4. hareketlerde zorlamamak gerekiyor. Yoksa diğer hareketleri bırakmaya gerek yok. 2. kitapta 4. hareket yerinede yapılabilecek hareketleri yazıyor. Regl'in ilk 3 günü 2. ve 4. hareketler daha az sayıda fazla zorlanmadan yapılabilir, yada sadece 1, 3 ve 5. hareketler yapılabilir. Ben 2. kitaptaki 2 ve 4 yerine uygulanabilecek hareketleri uyguluyorum, eğer ağrım çokta bunlarıda az sayıda yapıyorum.
YanıtlaSilCakralar acilirken agri hissediliyor mu? Hareketlere 2 hafta once basladim. Ve hic zorlanmadan ilk hafta 3, ikinci hafta 5 olmak uzere yaptim. Ancak bugun itibariyle kuyruk sokumumda cok agrim basladi. Hatta yurumekte bile zorlaniyorum. Yarin ucuncu haftama baslayacaktim ama bu halde bazi hareketleri yapmam imkansiz. Buna benzer bir durum yasamis olan var mi acaba? ya da bilgilendirebilecek birisi. Agrinin nedenini bulmak istiyorum.
YanıtlaSilMerhaba bu hareketleri yıllardır düzenli yapan bi arkadaşım var bu günlerde önceleri yapıp bıraktığım bu 5 harekete dönmek için onunla konuştum hiç bi etkisini görmediğini söyledi. Acaba bu hareketleri hem sabah hem akşammı yapmalı ve beraberinde yapılması gereken şeylermi var. Evet egzersiz olarak iyi ama iyileşme anlamında neden kitapta uzan etkileri yaşayamıyoruz. sevgiler
YanıtlaSil