Çöp (M)adam





Ülkemizde çalışan kadın sayısının erkekler kadar olduğunu, iş hayatında kadınların da erkekler kadar aktif olduğunu mu düşünüyorsunuz? İstanbul’dan dışarı çıkın.  Çok uzağa gitmenize gerek yok Ankara, İzmir’de bile bu sayı oldukça düşüyor. Nüfusun yarısı kadın olmakla birlikte, her dört kadından sadece bir tanesinin düzenli geliri var. Taşrada, ufak şehir ve kasabalarda kadın istihdamı yok denecek kadar az.




Çöp Madam ile ilk kez geçen sene tanıştım.  O zamandan beri de bozuk para çantam, makyaj çantam Çöp (M)adam.
Lisans eğitimini Çevre Mühendisliği’nde tamamlamış biri olarak recycle (geri dönüşüm) konusunun uygulamalarını arıtım tesislerinde görmüştüm, ancak Çöp (M)adam adlı sosyal sorumluluk projesinde hem atıkların en verimli şekilde değerlendirildiği, hem kadın istihdamının sağlandığı hem de birbirinden güzel  çantaların üretildiği bir sistem ile karşılaştım. Çok yönlü bir proje olan Çöp (M)adam’da hem tüketiciler, hem üreticiler, hem de doğa kazanıyor.



Çöp (M)adam çantalarının hepsi Unilever’den tedarik edilen geri dönüşümlü cips, dondurma, çikolata ve daha bir çok ürünün ambalajlarından üretiliyor. Projenin kurucuları Sabancı Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olan ABD’li Tara Hopkins ile öğrencileri Mert Özsöz ve Melih Özsöz.  Meksika’da bir hapishanede 1 hafta geçirerek mahkumlardan çantaların nasıl yapılacağını öğrenmiş ve de kadınlara öğretmişler.



Daha önce hayatlarında hiç çalışmamış genç, yaşlı birçok kadın  Ayvalık, İstanbul ve Diyarbakır’daki atölyelerde çalışarak kendilerine ait düzenli gelir elde ediyorlar. Toplum içinde kendilerine yer ediniyorlar ve hayata da daha güvenle bakıyorlar.









Birbirinden güzel  Çöp (M)adam çantalar Karınca mağazalarında satılıyor. Bir ara Markafoni ve Trendyol’da da satışa çıkmış ve büyük ilgi görmüştü.  Aman dikkat edin! Bu çantalardan çok fazla bir arada görünce insan neye uğradığını şaşırıyor, hepsi ayrı güzel, el emeği bir eşi daha yok.  Her birinin içinde üreticisinin adının yazılı olduğu bir kart var. Farklı renk ve büyüklüklerde çantaları ister günlük hayatta ister gece kullanın, çok şık.  




Ben bir senedir Çöp (M)adam kullanıcısıyım ve çok da memnunum. Kendinize, doğaya ve emekleri ile hayata tutunan bu kadınlara katkıda bulunmak istiyorsanız bir tane Çöp (M)adam edinin.  İnanın o kadar güzeller ki çöpten üretildiğine inanamayacaksınız! 

*Fotoğraflar çöp madam'ın resmi sitesinden alınmıştır.




CONVERSATION

8 comments:

  1. Geri dönüşüm harikası diyorum ben bunlara :)) geçtiğimiz yıl sosyal sorumluluk oscarı sayılan bir ödül almışlardı diye hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Sonuna kadar destek bilirsin öperim canım

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler canım benim :))

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Giz, belki pek çok kişi biliyordur ancak ben ilk kez senin sayfanda öğreniyorum Çöp(M)adam projesini ve bu güzel çalışmaları. Senin dediğin gibi hepsi ayrı ayrı birer tasarım harikası ve çöpten yapıldıklarına inanmak çok zor. Ayrıca bu çalışmaların kadınlara ekonomik güç kazandırıyor olması hayranlık uyandırıcı. Ben şahsen çok etkilendim. En kısa zamanda kendime de çeşitli ürünler satın almaya karar verdim, böyle bir konudan beni haberdar ettiğin için çok teşekkür ederim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Bilmediğiniz bir şeyi benden duymuş olmanız beni çok mutlu etti :))

    Gerçekten çok güzel işleyen bir proje alacağınız çantalarla atölyelerde çalışan kadınların daha güçlü olmalarına katkıda bulunacaksınız, doğayı da koruyor olacaksınız.

    Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler :))

    YanıtlaSil
  6. :) Bu projeyi biliyorum galiba.
    Çok teşekkürler Gizem'cim. Çok güzel yazmışsın.
    O zaman ilk duyuruyu senin blogdan yapayım...
    Çöp(m)adam çok yakında Park Bravo'larda
    Reklama mı girdi?

    YanıtlaSil
  7. Hahahah :)) girer mi hiç aşkolsun canım? Çantalar o kadar güzel ki duyurmamak ayıp olurdu :)) Kesin bakacağım Park Bravolar'a!!

    Melih'cim güzel yorumun için asıl ben çok teşekkür ederim, eşi benzeri olmayan bir projeyi anlatmak benim için çok mutluluk vericiydi :)

    YanıtlaSil