Thomas Edison / Nikola Tesla



Bugün Thomas Edison’ın 164. Doğumgünüymüş. Google’ın açılış sayfasında arama motorunu bugüne özel giydirilmiş görünce bildiğim bir hikayeyi anlatasım geldi. Hepimizin ufak yaşlardan itibaren tanıdığı 20 yy. ın en büyük mucitlerinden biri sayılan Edison aynı zamanda da zengin bir işadamıdır.


1879’da elektrik ampulünü icat ederek patentini almıştır ve tarihe de bu şekilde geçmiştir. Wikipedia’dan kolaylıkla edinebileceğiniz bu bilgiler kulağa oldukça normal duyuluyor değil mi? Buraya kadar her şey olağan. Ancak çok az insan Edison’ın ampulü icad edişinin arkasındaki gerçek ismi bilmiyor. Nikola Tesla adındaki bilim adamı kendisine ait patentini aldığı 700 buluş ile bugüne kadar en çok patente sahip kişi olarak tarihe geçmiştir.  İcatları arasında alternatif akım (George Westinghouse bu şekilde ünlü olmuştur bakınız Westinghouse buzdolapları), uzaktan radyo kontrolü, dünya çapında telsiz, iyonosfer çalışmaları, radar ve tribünler, uzaktan kumanda, kozmik ses dalgaları, uzay ve hatta zaman yolculuğu denemesi de vardır.


1884 yılında Amerika’ya gelen Tesla tek kuruşu olmadığından deneylerini yürütebilmek için Edison’ın yanında çalışmaya başlar. Zengin bir işadamı olan Edison kendisine bir laboratuvar açacak kadar para vereceği vaad eder ve karşılığında bir proje verir. Nikola Tesla birkaç ay içerisinde bu projeyi tamamlayınca Edison vaad ettiği ücreti vermez ve ona “tam bir Amerikalı gibi düşünmeye başladığında Amerikan şakalarından da anlayabileceğini” söyler. Konu icata geldiğinde bir dahi olan Tesla ne yazık ki Edison’ın sahip olduğu halkın fikrini manipüle etmek yeteneğine sahip değildir. Daha sonra Tesla George Westinghouse ile alternatif akım üzerine çalışmaya başlar. Edison her fırsatta alternatif akımın zararlı olduğunu direk akımın kullanılması gerektiği konusunda propagandalar yapar. Amerika’nın en büyük mucidi olma konusunda Tesla’yı kendisine rakip gören Edison, Tesla’nın akım teorisinin gülünç bir şekilde çok daha basit versiyonunu  kendisine adapte ederek halkı etkilemiş Nobel ödülüne Tesla ile birlikte aday olmuşlardır. Tesla bu ödülü almayı reddettiğinden ikisi de ödülü alamamışlardır.


Bugün Edison’ın 164. Doğumgünü. Adını her duyuşumda Nikola Tesla aklıma geliyor. Ampulün ve diğer birçok şeyin mucidi, enerji akımları ile mucizevi bir şekilde oynayabilen adsız kahraman Tesla’nın tüm icatlarına ölümünden sonra FBI tarafından el konulmuş olup hala devlet tarafından gizli tutulmaktadır. Tesla’nın icatları insanlara elektriği ücretsiz ve kablosuz olarak kullanmayı sağlayacak ve daha birçok uygulamada devlete ödeme yapılmasını gerektirmeyecek yeniliklere sahip olduğundan insanlarla paylaşılmamıştır.


Yazdıklarım biraz komplo teorisi tadında duyulabiliyor farkındayım :) Ancak hepsi kayıtlı gerçekler. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Prestige filmini seyredebilirsiniz, JP Morgan ve Tesla arasındaki bağı araştırabilirsiniz ve Tesla’nın icatlarına dayanarak Amerikan hükümeti tarafından yapıldığı iddia edilen Philedelphia deneyine göz atabilirsiniz.

CONVERSATION

5 comments:

  1. Edison'u neredeyse herkes bilirken, Tesla'yı pek az kişinin duymuş olması beni de pek rahatsız eden hususlardan biri... Belirttiğin kaynaklara ek olarak güzel bir tesadüfle bugün birisine hediye etmek için almış olduğum Margaret Cheney'in Tesla isimli kitabını hararetle öneriyorum. Dili gayet akıcı, okuması ise çok zevkli:)

    YanıtlaSil
  2. Canım güzel tavsiyen için çok teşekkürler :)) kitaba mutlaka bakacağım. Tesla'nın bu denli az bilinir olması beni de rahatsız ettiğinden oturdum bu postu yazdım :) ne kadar çok insan bu ünü hak eden kişiyi bilirse o kadar iyi kanımca...

    YanıtlaSil
  3. verdiğin bilgiler için kocaman teşekkürleeeer...

    YanıtlaSil
  4. Ne demek Buket'cim rica ederim :) Kocamaaan sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  5. Bilgiler çok iyiymiş bunların bir kısmına Adam Fawer'ın Empati'sinde de okuyabilirsiniz. Ayrıca Prestij filmi izlenmeli

    YanıtlaSil