Eugenio Recuenco- Masallar

Yetenekli İspanyol moda fotoğrafçısı Eugenio Recuenco'yu ne zamandır tanıtmak istiyordum. Çekimleri Vogue, Madame Figaro ve Twill gibi dergilerde yayınlanan, fotoğraflarıyla Cannes’da altın aslan ödülüne layık görülen, meslektaşlarına kıyaslandığında tarzı “sinematografik” olarak nitelendirilebilecek Eugenio moda çekimlerine getirdiği yorumlama ve farklı styling’i ile benim için diğer moda fotoğrafçılarından bir adım öne çıkıyor. Tarzını ifade edebilmek adına çok sevdiğim bir çekim olan “Masallar”ı yayınlayacağım.
Bu çekimde pamuk prenses; artık yedi cüceler gitmiş, son cüce de terk ediyor onu mutsuz... 



7 kat yatağın altına fasülye koyarak gelen genç kızın prenses olup olmadığını anlayan cadı,



 Çizmeli kedi,



Kırmızı başlıklı kız; bir değil bir sürü kurt var ve onu kurtaracak kimse yok aslında 


Fareli köyün kavalcısı,


Güzel ve Çirkin; tablolara bakınca aslında herkes çirkin, beast dahil burada fakrlı olan "güzel"


ve Uyuyan Güzel; prens asla gelmemiş ve yatağında yaşlanmış...


gibi yakından tanıdığımız masallar moda çerçevesinde yeniden yaratılarak objektife yansıtılmış. Tüm bu masallar her ne kadar mutlu sonla bitse de Eugenio Recuenco'nun çekiminde daha çok bir karanlık, ürkütücü ve grotesk detaylar  hakim. Bu çekimin benim için 'farklı' olmasının bir diğer sebebi de projelerde genelde set tasarımını da üstlenen Eugenio  Recuenco'nun özgürlüğü ve hayal gücü ölçüsünde karelere kendisinden kattıklarını obejktife en iyi şekilde yansıttığını düşünmem. Anlatılan konu 'masallar' olduğu için kullanılan filtrenin rengi soğuk ve set tasarımında vintage nesneler kullanılmış. Mankenlerin ifadeleri ve styling kusursuz.  Normalde insana mutluluk veren masallar bu çekimde ürkütüyor,Eugenio Recuenco'nun genel tarzına hakim olan karanlık (darkness) teması bu çekimin karelerinde çok yoğun olarak yansıtıldığı görülüyor.
Peki bir moda çekiminin amacı nedir ve Eugenio neyi çok doğru bir şekilde başarmaktadır derseniz, bence bir moda çekiminin amacı var olan gerçekliğin dışında başka gerçeklerin de olabileceğinin olasılığını fotoğraf kareleri ile anlatmaktır. Diğer bir deyişle gözlemcinin kafasında kendi imajıyla ilgili oluşmuş fikirleri sarsarak onu değişime ve farklılığa iten, normalde tasarlamadığı, düşünmediği şeyleri yaratıcılığın gücü ile düşündürterek ortak bir trend yaratmaktır. Moda çekimi farklı bir olguyu insanlara görsellik ile benimsetmeyi amaçlar, birçok insanı aynı halka etrafında içsel farklılıklarla kendilerine özgü olarak bir araya getirmeyi hedefler. Eugenio Recuenco’nun “Masallar” adlı çekimine gelince, insanlar masalları hep iyi, sevimli yanları ile bilirler. Eugenio ise bu hikayeleri insanlara hiç görmedikleri bir şekilde realizm çerçevesinde anlatıyor, sanki “Size hep masallar anlatıldı ama gerçek işte bu” der gibi.  Bu sebepten çok başarılı ve de çarpıcı. Umarım siz de aynı keyfi alırsınız...

CONVERSATION

17 comments:

  1. çok beğendim, beni farklı yerlere götürdü. Manken seçimi, kıyafetler, soğuk ve kontrast renkler, mekan seçimi çok ama çok iyi! Gerçekten çok etkileyici. Harika olmuş...

    sana iyi haftalar ve öpüldün!
    dujufashion.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Muhteşemmm tek kelimeyle. Harika yorumlamış masalları sanatçı olmak işte böyle bakış açıları kazandırmak demek hayata. Harika posttu tatlım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Giz'im iyiki paylaşmışsın bizlerle bu fotoğrafları. Özellikle uyuyan güzelin fotoğrafını çok beğendim,uyuyan güzel yaşlanmış,heryeri örümcek ağları kaplamış...

    YanıtlaSil
  4. Son 2 fotografa bayildim:)

    YanıtlaSil
  5. Waowwww gizimm resimleree bayıldımm mükemmeller !

    Ne zaman*bölee resimler görsemm hep kendımı hayal ederım keskee bende böle bı resımde olabılsem yanı gercek hayatta :)

    Amaa nerdeee öperim :*

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar etkileyici fotoğraflar,pamuk prenses ve uyuyan güzel favorilerim;)

    YanıtlaSil
  7. etkileyici ve ürkütücü gerçekten masum masallar korkutucu olmuş çekimlerde çok başarılı..

    YanıtlaSil
  8. Duju'm beni de çok farklı yerlere götürdü, styling ve setting bu kadar başarılı olur! Eugenio sadece fotoğrafçı değil seti de kendisi tasarlıyor ve asıl sanat burada devreye giriyor kesinlikle çok yaratıcı. Sana da iyi haftalar tatlım :)


    Yeşim'cim çok teşekkürler, ben de var olan vizyonu bu derece güzel değiştirme yetisine sahip olduğu için paylaşmak istedim :) Beğenin beni çok mutlu etti tatlım :)


    Rebel'm aslında hikayenin sonu bu derken nasıl da acımasız ve gerçekleri acı gösteriyor değil mi Eugenio? Sanatçının başka bir çekimi daha var bize tanıdık gelecek onu da betwinus'da paylaşacağım çok etkileyici :))

    YanıtlaSil
  9. Rory'm güzel ve çirkini ben de ayrı sevdim orada duvarlardaki tablolardaki tipler de çirkin teryüz edilmiş bir gerçeklik var aslında herkes çirkin farlı olan "güzel" hikayede ise tam tersidir kuzu :))


    Melek'm böyle bir settingde tek kare için ben de neeler vermezdim :)) manken seçimi de çok başarılı ve İstanbul'u seven biri sanatçı belki bizi de çeker bir gün :P heh


    Follow up fashion pamuk prensesi cüce terk ediyor uyuyan güzel de yaşlanmış, çok ironik bir o kadar da güzel gerçekten. Beğenine teşekkür ederim tatlım :))


    Gök'm kesinlikle ürkütücü! Eugenio karanlığı aydınlığa hep tercih ettiğini onu daha rahat ettirdiğini söylemiş bir söyleşisinde, bunu resimlerine de yansıtıyor kuşkusuz!:)

    YanıtlaSil
  10. vay canına, çok ürkütücü ve rahatsız edici gerçekten, o bakımdan amacına ulaşmış! son derece teatral ve inanılmaz detaylı produksiyonlar bunlar..

    masalların bu şekilde farklı yorumlanması bana nedense "sliding doors" filmini hatırlattı..
    what if...? :)

    öpüyorum tatlım, bizi recuenco ile tanıştırdığın için teşekkürler :)


    http://wear-a-smile-wear-a-smile.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  11. sondan 2. resimde ki arka planda ki karaktere dikkat ettiniz mi? müthiş bir resim olmuş. -Kadraj harika, bu insanı google'da araştırmak lazım. Teşekkürler Giz'im.

    YanıtlaSil
  12. bende bayılıyorum fotoğraflarına bak bak doyulamayacak cinsten!=)

    YanıtlaSil
  13. Wear tatlım yine içimi okudun sen :))) Ben de resimleri incelerken masallar böyle de bitebilirdi. Belki de hiç bilmediğimiz paralel evrenlerde bu şekilde sonlanmıştır sliding doors gibi diye düşünmüştüm :)) Sanatçının diğer portföylerine baktığımda o tiyatrallığın eksiksiz hepsinde olduğunu gördüm canım kesinlikle çok başarılı :))



    Kaçık turuncu o detayı süper yakalamışsın canım :) güzel ve çirkinin dünyasını nasıl tersine çevirdiğini anlatıyor o resim aslında herkes çirkin farklı olan "güzel" :))


    CMOS'cum kesinlikle öyle, resmi sitesinde saatler harcadım amacım masallardan bir kaç kare almaktı sadece :)))

    YanıtlaSil
  14. Eugenio Recuenco’nun “Masallar” adlı çekimlerini ben de biliyorum ve çok beğeniyorum.bir anda ben de böyle şeyler yapmalıyım diyorum ama eksik olan çoook şey var.
    favorim uyuyan güzel..

    YanıtlaSil
  15. ama uyuyan güzel yaşlanmış burda kuzu:/
    prensi neden gelmemiş ki sanki.
    kalleş prens:P

    gırgır bir yana pozlar müthiş görünüyor.
    öz. güzel ve çirkin i sevdim bende baby'm:)

    YanıtlaSil
  16. Buket'cim gerçeğin tersine çevrilmesi anlamında gerçekten çok başarılı ve insanda bu tatta kareler çekme isteği uyandırdığına sonuna kadar katılıyorum :)) ama her çekim için stylinge harcanan minimum zaman ve emek ve malzemeleri düşününce realize edemiyorum :((


    Sallamaçay çok teşekkür ederim canım beğenin beni çok mutlu etti :)))

    YanıtlaSil