Mike Stilkey- Kitaplar Sadece Okumak için midir?



1975 doğumlu Los Angeles’lı sanatçı Mike Stilkey sıradışı bir ressam. Onu ve sanatını farklılaştıran şey ise resimlerini kanvas ya da kağıt üzerine değil de eski kitap kapakları üzerine yapıyor olması. Sanatçı renkli kalem, mürekkep, yağlı boya kullanarak melonkolik denebilecek, tuhaf bir karanlığa sahip karakterlerle eski kitaplara hayat veriyor. Çizimlerinde şiirsel çizgiler, detayları yakalayan ince bir zeka ve gizem göze çarpıyor.





Mike Stilkey kimi zaman yan yana duran kitapların kalınlığından oluşan yüzeyi kimi zaman da üst üste duran kapakları açık kitapları kullanıyor. Eserlerindeki gotik hava Tim Burton’ın dünyasını anımsatıyor. Stilkey zaten bir geçmiş ve hikayeye sahip bu malzemeleri zekice kullanarak “artık okunmayan” kitapları görsel sanat eserlerine çeviriyor.







Kendi beyanına göre “artık ölmekte olan”  kitapların unutulmuş güzelliğini ortaya çıkarmak için büyük efor sarf eden Stilkey, Kindle ve I pad ile kitap okumanın yakın zamanda tamamen elektronik ortamda olacağını düşündüğünden kitabın da müzeler dışında insanların hayatında olmasını istediğini belirtiyor. Biraz futuristik olsa da teknolojideki gelişime bakınca sanatçının savı aslında haksız değil.






Çizimlere baktığınızda gördüğünüz şey kusursuzluk değil ama kendine ait bir tarzı olan özgün ve karakteristik eserler sizi derinden etkiliyor.




Eserlerinde bolca hayvanlara da yer veren Stilkey, objelerindeki oranları değişik bir perspektiften ele alıyor. Kalın boyunlu bir kedi (hayvanların hepsi beyaz), elleri ve ayakları ufacık kafaları kocaman insanlar objelerin aktarımının tipik bir örneği. Karakterlerin ifadeleri de dikkatimi çeken diğer bir şey. Hiçbiri sevimli ya da mutlu değiller, sabırsız, hüzünlü ve umursamaz bakıyorlar resmedildikleri kitapların kapaklarından.






Stilkey ressamlığı kalıpların ötesine çıkarıyor adeta. Bugüne kadar alışa geldiğimiz kağıt, tuval en fazla duvar üstüne boyamanın aksine edebi eserler renklendirilerek ortaya çıkarılan eserleri ben şahsen çok beğendim. Bakalım siz de Stilkey’in karanlık ama bir o kadar da etkileyici dünyasını yansıttığı "kitap heykellerini" beğenecek misiniz?

CONVERSATION

26 comments:

  1. süper fikir ya hepsi şahane olmuş bayıldım =)

    YanıtlaSil
  2. İrem'cim ben de bayıldım Los Angeles'a kırk yıl bir gün yolum düşerse kesin alıcam bunlardan:)) henüz değeri yeteri kadar bilinmeyen bir sanatçı bence.

    YanıtlaSil
  3. böyle bir eserin evimde olmasını ben de çok isterim gerçekten;) keşke yakında yolumuz düşse oralara =)

    YanıtlaSil
  4. Resmi sitesinde "shop" kısmı var ama buraya göndermiyorlar sanırım :// inşallah bir şey sebep olur da yolumuz düşer canım :))

    YanıtlaSil
  5. Melankoliligi asikar! Ama sanki hayvanlar insanlardan daha cok umut verici gorunuyorlar. Beyaz olduklarindan belki, bunu da sen soylemeseydin fark etmeyebilirdim canim;) Ama kuslar degisik renklere burunebilmis, onlara da ayri bir zaafi var herhalde;)
    Bir de kangurucugun golgesinde boks eldivenleri kirmizi yansimis, sevimli!;)

    Ben sevdim! Benim sevdigim uc ve ozgun sanatlardan olmus;) Kitaplari raflara kaldiracagimizi dusunmus; belki dogru, belki yanlis ama raflarda olanlara can vermis tekrar;)

    Gevezeligim tuttu;)
    Cok begendim bu post'u napayim;)

    YanıtlaSil
  6. thanks for the comment. neat pics.

    xo

    http://dressmeup-dressmedown.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. gerçekten çok orjinal, yaratıcı.. postların da ayrıca bakması zevkli canım:)

    YanıtlaSil
  8. hot! love the stripes! xo


    http://dressmeup-dressmedown.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  9. pek fazla diyecek bişey yok aslında baby'm.görselliği gerçekten harika.
    bide nasıl düşünülmüşte böyle güzel eserler çıkmış ortaya.şaşırtıcı.
    bende çok sevdim bunları kuzu:)

    YanıtlaSil
  10. Oha:d milletin aklina neler geliyor helal olsun:)

    YanıtlaSil
  11. harika görünüyorlar, bayıldım hemen sitesine bakıyım :) Giz'm iyi ki böyle güzellikleri görüp paylaşıyorsun :)

    YanıtlaSil
  12. AYY ALLAHIM YA, NE SANATÇILAR VAR, NELER YARATILIYOR.BİRDE BANA BAK EVDE PIRASA DOĞRUYORUMM

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık süper eserler çıkarmış, sayende öğrenmiş oldum Giz'im tşk ederim.

    YanıtlaSil
  14. Mikemmeller senin gibi Gizimm :D

    YanıtlaSil
  15. Muhteşem resmen büyülendim yaptıklarıyla. Bu yazını saatlerdir okuyorum tatlım biliyor musun? Fotğraflara bakmaya doyamadım :) İşte böyle insanları çok seviyorum. Ondaki de kafa bende ki de ama onunki farklı çalışıyor :) Hayran kaldım, takdir ettim, hayıflandım...Karmaşık duygular içindeyim şu an. Sanırım ben bir kez daha bakacağım yaptıklarına :)

    YanıtlaSil
  16. very cool!

    http://dressmeup-dressmedown.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  17. Ne kadar yaratıcı insanlar var şu dünyada,çok beğendim çalışmalarını.böyle biraz karanlık tarafı olan işleri daha çok seviyorum sanırım,iyi ki paylaşmışsın canım,sayende yeni bir resim sanatçısı öğrendim :)

    YanıtlaSil
  18. Wow diyorum, cok yaratici olmus bu tasarimlar, her calismada kedi olmasi,hemde beyaz olmasi pek bi hosuma gitti kedisever olarak :)
    Evet,insan cizimlerinde bezginlik olsa da,cidden cok yaratici olmus hatta kuslar filler kanguru filan aslinda espri de katmis.
    Super diyorum ^_^

    YanıtlaSil
  19. SvGLove tatlım detayları ne kadar da güzel yakalıyorsun kuşların renkli olması benim dikkatimi çekmemişti mesela :)) Uç ve özgün sanat düşüncene de sonuna kadar katılıyorum canım :)) Yazdıklarını çok büyük keyifle okuyorum daha çooook uzun yazsan da "aaa süpeer" derim ben mutlu olurum :)) Beğenin ve güzel yorumun için teşekkürler canım benim :))


    Dress me up dress me down thank you very much :)


    Story'm ben de en çok yaratıcılığını sevdim, sabit çeşitli objelere çok resmedildiğini gördüm ama kitap kapakları hayatta aklıma gelmeyecek bir şey olurdu sanırım :) beğenmene çok sevindim kuzum benim :)))

    YanıtlaSil
  20. Sallamacay çok teşekkür ederim canım, bunu duymak inan çok mutluluk verici :))


    Rory'm hehe cidden helal olsun değil mi? benzeri olmayan bir sanat bakışı olması çok güzel:))


    Gök'm böyle yeni bir şey keşfedince ilk aklıma siz geliyorsunuz inan :) çok teşekkürler tatlım beğenin için :))

    YanıtlaSil
  21. Buket'cim heheh ben de evde tadilat başında duruyorum inan hayıflanmakta haklısın :)) hele senin gibi göz ve bakışı olan bir fotoğrafçı için çok haklısın tatlım :)



    Pembe Esinti'm çok teşekkürler canım benim :) Beğenip paylaştığım bir şeyi beğenmeniz beni çok çok mutlu etti :))


    Melek'm canımsın benim kuzu o senin mükemmelliğin :)) Mim'imi yapıcam hemen :))

    YanıtlaSil
  22. Yeşim'cim tatlım benim bu kadar beğenmiş olduğun ve güzel yorumunla bunu ifade ettiğin için çok teşekkürler :)) Okurken inanılmaz mutlu oldum. Sanat deyince biz biraz daha olayın içinde düşünüyoruz yabancılar bir parça daha kutunun dışına bakabiliyorlar ama haksızlık etme, senin gibi zeki bir insanın düşünüp onların düşünemediği de bir çok şey vardır eminim :)) İlgiyi doğru yere yönelttikten sonra harikalar yaratabiliyor insan :)


    Rebel'm paylaşımımı beğendiğin için çok teşekkürler fıstığım, bana ilginç gelen şeyleri ilk sizle paylaşmak istiyorum ve karşılığında aldığım beğeni beni çok mutlu ediyor :)) Resimlerdeki çarpıcı renklere rağmen karanlık bir havası olması beni de en çok çeken şey oldu :))

    YanıtlaSil
  23. Ferah Feza'm insanlardaki bezginliğe inat hayvanları esprili ve neşeli çizmesi benim de ilgimi çekti :)) Beğenin için çok teşekkürler tatlım, koyu bir kedisever olarak o detay benim de gözümden kaçmadı ;)) öpüyorum canım benim...

    YanıtlaSil
  24. hello canim commentini aldim thank you so much!!!!
    ahahahaha 'bible seller' cok guzel dedin cok komik ama I love Keira!!!!! bu post nekadar interesen, bayildim canim, so sorry I can't write turkish very well, I speak much better I PROMISE!!!! following you my love xx

    YanıtlaSil
  25. You're welcome Yeliz'cim, bible seller was the first thing that came to my mind :P thank you so much for your lovely comment I m following you back both from here and BeTwin Us ;) kisses dear xxx!

    YanıtlaSil