29 Ekim Cumhuriyet Bayramı


Bilgisayarımı açtığımda karşılaştığım Google’ın arama motoru ikonu çok hoşuma gitti. Biliyorsunuz bu ikon özel günlerde farklı tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Bu kez, 29 Ekim’e özel, beyaz fon üzerine kırmızı fontlarla, Türk bayrağının hilal ve yıldızı “o” harfi, Atatürk’ün meşhur resmi de “g” harfi yerinde duracak şekilde anlamlı bir dizayn çalışılmış, insanlara 29 Ekim’i hatırlatmak istercesine. Günümüzde herkesin bilgisayar başında olduğu ve gün içerisinde en az bir defa Google arama motorunu açtığını düşünürsek, Google birçok insana ulaşabileceği bir yolla kutlamaya katkıda bulunmuş.



Bugün, 29 Ekim 1923’te, egemenliğin tek kişiye dayalı olduğu “mutlakiyet” yönetim sisteminden, egemenliğin ulusa ait olduğu “cumhuriyet” yönetim biçimine geçilmesinin üzerinden tam 87 yıl geçti. M. Kemal Atatürk “Türkiye Cumhuriyeti Devleti"ni kurarken, “Bugünkü hükümetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir.” demiş. Günümüzde millet ve hükümetin bütünlüğü, halkın kendi çıkarını gözeterek karar verebilme yetisi tartışılır. Türk milleti olarak bize düşen, yine Atatürk’ün sözlerini hatırlayarak;
“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.”


Cumhuriyet’e sahip çıkmak, bize verileni daha iyi, daha yüksek bir hale getirmek, Türk milletinin zor zamanlarda tek bir güç olma ve aktif bir şekilde harekete geçme özelliğini genele yaymaktır. 

Bugün 29 Ekim. Nasıl ki ekranlarında Google’ın logosunu görenler aynı halka etrafında birleşiyorsa, siz de o halkanın bir zincir olun. Milletçe yapacak çok şey var belki ama siz en azından Türk bayrağınızı asmayı unutmayın.


Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun…

CONVERSATION

0 comments:

Yorum Gönder