Kestaneli Kup


Tatlı cazibelerde bu sefer pratik ama yoğun bir tat var; Kestaneli Kup! :)  Yapılması oldukça kolay, en büyük avantajı ise çok uzun süre buzdolabında bozulmadan bekleyebilmesi ( tarif kitabına göre 2 aya kadar bekleyebiliyormuş bizde tüketim 2 gün içinde gerçekleştiğinden henüz test edemedim :) ). Bunun sebebi katı haldeyken zaten bozulmayan çikolata ve kestane püresini eritip karıştırınca aynı şekilde dayanıklılığını koruması, bir de içindeki yumurta.


Malzemeler;
2 Yumurta
250 gr. Çikolata (ben Milka Noisette tercih ediyorum)
1 kavanoz kestane püresi (Tüm Kafkas’larda var)
Süslemek için kestane kırığı ya da çikolata rendesi (Eritilecek kısımdan bir parça ayırıp rendelenebilir)
Likör (Yakışacağını düşündüğüm için beyaz çikolatalı mocha tercih ettim)


Öncelikle çikolataları bir kap içerisinde ufak parçalar halinde kırın ve bu kabı içerisinde kaynamakta su olan tencerenin içine yerleştirin.

Bilindiği üzere buna Benmari usulü eritme diyoruz :) çikolatalar kısa sürede eriyor, daha sonra bu kabı tencerenin içinden alıp kaşıkla karıştırmaya başlayın Dikkat! karşı koyulması güç bir görüntü ve kokusu var, erimiş çikolataya direnç gösterebilmek için demirden bir iradeniz olmalı! (bakınız; ben).


Homojen hale gelince kaşıkla biraz hızlı çırpın ki kıvamı artsın ve ılıklaşsın. 2 Yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı kaplara alın. Sarısını kestaneli karışıma ilave edin ve hızla kaşıkla karıştırın (evet içinde çiğ yumurta var ama çikolatanın sıcağı ile pişiyor :P ).


Daha sonra içine kestane püresini ilave edin ve karıştırın. Benim gibi kestane aşığı iseniz hepsini koyun, çikolata daha yoğun olsun diyorsanız yarısını kullanın.


Yağlanmış bir kasede yumurtanın beyazlarını köpük hale gelinceye dek çırpın. Önce 1 yemek kaşığı yumurta beyazını kestaneli karışıma ekleyin. Sonra kalanı da yavaş yavaş ilave edin ve karıştırmaya devam edin.


Karışımı kaşıkla küçük tatlı kaplarına döküp soğumaya bırakın (isterseniz de sıcak tüketin o da ayrı güzel bir tat oluyor). Servis etmeden önce üzerini kestane kırığı, rendelenmiş çikolata ya da zevkinize göre krema ile süsleyebilirsiniz.



Not: Defne'cim bu tarif çok eğlenceli annen işteyken ona süpriz yapabilirsin! :)

CONVERSATION

4 comments:

  1. Allahım, Giz'li Teras'ta sevdiğim her şey var:)
    En sevdiğim yemekler, en sevdiğim şairler, en sevdiğim müzikler ve şahane öyküler... Selam Giz, tersten başladım yazıma biliyorum ama bayıldım bloğunuza... İlgiyle her yazdığınızı okudum. Çok sevdim... Çookk... Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. :)) İlginize çok çok teşekkürler... Bu, nesnel bir gözden aldığım ilk yorum ve inanın beni çok mutlu etti. Blogum henüz çok yeni ama ilgiyle okunduğunu bilmek devamı, dahası için beni yüreklendiriyor.
    Günümü aydınlattınız, sevgiyle kalın... :))

    YanıtlaSil
  3. Ne diyorsunuz siz.. Bu tariflere var ya bittim. Hele o öyküler.. Siz mi yazıyorsunuz Giz? Tek kelime ile müthişler! Edebiyat parçalamaya yeltenmeden, o kadar doğal yazılmışlar ki, bakın açıkça itiraf ediyorum, kıskandım:))Müzik ve şiir seçimlerinizi de çok sevdim. Tek kelimeyle ben bu giz'li terası çok beğendim... Ben de kahve içmeye beklerim:))Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Evet öyküleri ben yazıyorum, içten ve güzel yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim :))
    Tatlıların çoğu kardeşimle geliştirdiğimiz tarifler umarım deneyince de aynı keyfi alırsınız :) Blogunuzu takip ediyorum yazılarınızı da keyifle okuyorum, ancak hayalle gerçeğin birleştiği o güzel ortamdaki tüm tatları henüz tadamadım. Ellerinize sağlık demek istiyorum, sevgiler :))

    YanıtlaSil