Cinsiyet Farkına Ait Yanlış Bildiğiniz Mitler!



Kadın ve erkeklerin birbirinden aslında o kadar da farklı olmadıklarını biliyor muydunuz? Her ne kadar son yıllarda kadın ve erkeklerin iletişim, düşünce stili ve davranış olarak birbirine tamamen zıt olduğuna dair dergi ve kitaplarda yazılara rastlasak da, hatta bu fark sadece cinsiyette sınırlanmayıp aralarında farklı gezegenlerden canlılarmış gibi bir sınıflandırma yapılsa da, son araştırmalar bu durumun tam tersi olduğu yönünde. Kadın ve erkeklerin birbirlerinden farklı olmaktan çok benzer olduğu, bize bugüne kadar öğretilmiş olan kadın & erkek beyninin birbirinden farklı olduğu sadece bir mitden ibaretmiş. Bu ve bunun gibi asılsızlığı kanıtlanmış mitlere nelermiş bakalım :)


Mit #1: Kadınlar Erkeklerden Daha Konuşkandır

En çok bilinen klişelerden biri kadınların erkeklerden çok konuştuğu ve dırdırcı olduğu yönündedir. Mite göre bir kadın günde on bin kelime konuşurken erkekler birkaç yüz kelimeden fazla konuşmuyormuş. Ancak son araştırmalarda ortaya çıkan rakamlar çok farklı. 396 öğrenci üzerinde yapılan çalışmada cinsiyet ayrımı olmadan hem kadınların hem de erkeklerin günde on altı bin kelime konuştuğu kanıtlanmış. Hatta bu araştırma yürütülürken belirlenen en konuşkan üç denek de (günde kırk bin kelime) erkekmiş :)


Mit #2: Erkekler Daha Rekabetçidir!

Birçok kültürde bu klişe erkeklerin daha rekabetçi ve hırslı kadınların ise işbirlikçi, uzlaşmacı olduğu yönündedir. Columbia ve Chicago Üniversite’lerinin Tanzanya ve Hindistan’da iki kabile üzerinde yürüttüğü araştırma sonucunda Tanzanya’daki kabilede erkekler daha kompetitifken (ataerkil), Hindistan’daki kabilede kadınların daha rekabetçi ve ön planda olduğu (anaerkil) ortaya koyulmuş bu sonuçlara bakılarak da kompetitif ve ön planda olmanın cinsiyete bağlı biyolojik bir özellik değil tamamen sosyolojik olduğu kanıtlanmıştır.


Mit #3: Kadınlar Daha Duygusaldır  

Vanderbilt Üniversite’sinden psikolog Ann Kring tarafından yönetilen bir çalışmada, kız ve erkek üniversite öğrencilerine film izletilme sonrasında aynı duygu seviyesinde hislere sahip oldukları (aynı derecede duygusal oldukları) ancak kızların bunu ifade etmede daha rahat olduğu kaydedilmiştir. Duygusal tecrübeler arasında bir fark olmamasına rağmen kadınlar daha duygusal varlıklar olarak görüldüğünden daha rahat oldukları, buna bağlı olarak da duygu testlerinde daha yüksek sonuçlara sahip oldukları saptanmıştır.  Erkeklerin duygularını ifade etmesi ise daha çok etraflarında onları izleyen kişilerin varlığı gibi çevresel koşullara bağlı olduğundan duygu testlerinde daha düşük skorlara sahip oldukları görülmüştür. Buradan çıkarılacak sonuç erkeklerin de kadınlar kadar duygusal olmasının yanında kadınların erkeklere göre kendilerini ifade etmede daha cesur olduklarıdır! :)

Mit #4: Erkekler Matematikte Daha İyidir!
Erkeklerin matematikte kadınlardan daha iyi yapması ve kariyerlerinde daha çok matematikle alakalı bölümler seçmeleri (mühendislik, teknoloji ve bilgisayar gibi) aslında biyolojik olarak bu konuda daha başarılı olduklarından değil kadınların matematiğe daha az yatkın olduğu önyargısının ufak yaşlardan itibaren empoze edilmesinden kaynaklanıyormuş. New York Üniversite’sinde yapılan bir araştırmada kadınlar hakkında erkek üstünlüğü önyargısına sahip bir grup ile cinsiyetler arası üstünlük gütmeyen nötr bir grup karşılaştırılmış. Sonuç olarak önyargı sahibi grupta yer alan kadınların matematik skorları çok düşükken, nötr gruptaki kadınlar erkeklerle aynı skorları almış. Bu “klişeden kaynaklı tedirginlik” kadınlar üzerinde ciddi etkisi olan bir psikolojik durum olup birçok uzman tarafından kadınların matematik performanslarını olumsuz etkilediğine inanılmaktadır.

CONVERSATION

16 comments:

  1. Giz'mm,birde ısrarla kadınların çok konuşmalarından yakınırlar.önce kendi dillerine hakim olsunlar kırk bin kelime höh:D
    kadınlar daha duygusal olabilir.kadın cesurmuş ondanmış işte oh olsun:D
    matematik konusundaysa kadın isterse onuda halleder her konuda zekiliğini belli edebilir:D

    çok güzel bir konuya daha değinmişsin kuzum.postunu severek zevkle okudum:))
    öperim koceman bebeimi:**

    YanıtlaSil
  2. canım blog adresimi değiştirdm uğramak istersen beklerim seve seve :)

    YanıtlaSil
  3. Hehe bebeim çok teşekkürler :) Kadınlar birçok konuda yanlış anlaşılıyor ve üzerlerine yapışan etiketlerden kurtulamıyor, kanıtlarıyla durumun böyle olmadığını kanıtlamak istedim :P öpüyorum kuzumu :**

    Canım ekliyorum hemen :)

    YanıtlaSil
  4. bir de erkekler en az kadınlar kadar dedikoducu! :D

    YanıtlaSil
  5. Hah kesinlikle katılıyorum buna :)) zaten günde 40.000 kelime ne konuşuyor olabilirler ki?:P
    Bloguma hoşgeldin canım ;)

    YanıtlaSil
  6. vay canına bunları bilmiyodum herkes eşit yaa onlarda en az bizim kadar dedikoducu konuşkan duygusal ve insanlar yani :))

    YanıtlaSil
  7. Hehe evet canım hatta bizden de fazla diyebiliriz CMOS'cum ama çaktırmıyorlar o ayrı :))

    YanıtlaSil
  8. çok sevdim bu yazıyı.

    erkeklerin, kadınlardan daha duygusal olduğunu hep sölerim ben. kadınların duygusallığı, annelik içgüdüsünden kaynaklanıyor sadece. kadınların romantizmle hiç ilgisi yok. sadece onlara romantik davranılmasını isterler :)

    YanıtlaSil
  9. Kesinlikle katılıyorum. Erkekler matematikte ve dolayısıyla pratik zekada daha iyiler. Ama tabi kullanmasını bilmek lazım:)

    YanıtlaSil
  10. çok keyifli bir yazı olmuş tabular yıkılmış resmen erkek milleti bi kerede anlamadığı için bizim on kere anlatmamız normal ama onlarda az değilmiş:)

    YanıtlaSil
  11. Gizim onu bunu bilmem kadın da her özellik vardır :) Herşeyin en ince ayrıntısına kadar düşünür :)

    YanıtlaSil
  12. Araştırılan topluluklara göre bir çok farklı seçenek görmek mümkün tabi,ne de olsa kimse kimseye benzemiyor Giz'im :)

    YanıtlaSil
  13. Heh Deep bence kadınların da erkeklerin de romantik olanları da olmayanları da var :) belli bir cinsiyete kaptırılmamalı bu durum! Kadınlardan daha romantik erkekler de olabilir, en duygusuz adamdan da duygusuz kadın da! (annelik içgüdüsü konusunda haklısın çoğu kadına şefkat ve duygusallık veren bu)

    Efenes, öncelikle bloguma hoşgeldin :) kadın veya erkeklerin matematikte iyi olması cinsiyete bağlı değil yahuu :) ikisi de aynı derecede iyi olabilir ya da olmayabilir kadınlar daha duygusaldır kadar büyük bir yalan da bu işte!

    Pembe mor alg bloguma hoşgeldin :) heheh bak buna katılıyorum sonuna kadar, kadının bir kerede anlatacağı şeyi 50 kere anlattırdıkları için çok konuşuyor oluyoruz halbuki onlar anlamıyor :p

    YanıtlaSil
  14. Melek'im kesinlikle! :) Kadında erkeğe nazaran eksik tek bir şey yok. İkisi de kendi yaratılışında mükemmel ve birbirini tamamlayıcı.


    Rebel'im çok haklısın, işte bu farklılıklar da genel geçer doğru sandığımız şeylerin aksini ispatlamada yardımcı oluyor bize :)

    YanıtlaSil
  15. giz'cim, rekabetçilik, duygusallık ve matematiğe yatkınlık konusundaki araştırmalara katılıyorum ama konuşkanlık konusunda emin değilim.. bu da sosyolojik etkenlere bağlı olabilir bence..

    ben de öpüyorum kocemaaan (kıskandım :))

    http://wear-a-smile-wear-a-smile.blogspot.com

    YanıtlaSil
  16. Wear'cım bizde Türk kadınlar daha konuşkan haklısın :) ama overall bakınca dünya çapında yok öyle bir şey 1-1 gayet:)

    Canım benim heh gel seni de öpeyim kocemaaaan muuuuck :****

    YanıtlaSil