Source Code



Yaşam Şifresi adı ile ülkemizde vizyona giren “Source Code”,  ABD & Fransa ortak yapımı 93 dakikalık drama, bilim kurgu, macera karması bir film olarak karşımıza çıkıyor. Başrollerinde Jake Gyllenhaal ve Michelle Monaghan’ı gördüğümüz filmin IMDB notu 7.9.


Bill Murray’ın çok sevdiğim “Groundhog Day” adlı filmindeki aynı olayı sürekli başa alma durumuna ufak bir deja vu yaşatan “Source Code” konusu ve izleyeni tetikte tutan dinamiği ile çok farklı. Kuantum Fiziği, paralel evrenler ve sonsuz olasılıklara pencere açan film zekice kurgulanmış.


Konusunca gelince, Afganistan’da bir helikopter pilotu olan Colter Stevens gözlerini açtığında kendisini bir banliyö treninde bulur. 8 dakika sonra tren patlar ve Stevens kendisini  bir çeşit hücre içerisinde bulur.  Kendisi ile bir ekran aracılığıyla konuşan Goodwin isimli bir kadın (“Up in the Air”den tanıdığımız Vera Farmiga) ona geri gidip trendeki bombacıyı bulmasını söyler. Geri gönderilen Colter tren patlayana kadarki süre olan 8 dakikayı defalarca yaşar. Sorgulamaları sonucu kendisine tren patlamadan önce orada bulunan birisinin zihnini yaşadığı söylenir. Dr. Ruthledge adlı bir bilim adamının keşfettiği  sistem, paralel evrenlerde zihnin ölümden önceki 8 dakikayı tekrar tekrar yaşamasını mümkün kılmaktadır. Neden 8 dakika derseniz, sistemin algoritmasına göre beyin hücreleri ölüm sonrası bu kadar süre canlı kalabildiğinden aynı süre kadar da geriye gitmek mümkündür.


Film boyunca hem bombacıyı hem de kendisine ne olduğunu bulmak için uğraşan Colter’ın keşfettikleri, geçmişe dönük hesaplaşması ve filizlenen yeni bir aşk eşliğinde akan film izlenmeye değer bir bilim kurgu.

CONVERSATION

13 comments:

  1. sinemaya gitmeyeli baya oldu:s
    vizyona düşen filmlerden haberim bile yok:/ ama kuzu senin postların sayesinde enazından konuyu azda olsa yakalayabiliyorum.
    bu benim açımdan ii bişey:D

    YanıtlaSil
  2. Rory alemsin :)

    O zaman hemen ön yargı ile davranayım, bilim kurgu filmlerinden oldum olası nefret etmişimdir, hiç bir şey anlayamaz hale geldiğim kısımlar olmuştu zamanında. -Daha ilk defa bilim kurgu izleyenler olacaksa, hiç izlemesin abi filmi ahaha.

    YanıtlaSil
  3. Story'm babym seni update edebiliyorsam ne mutlu bana :)) firsat bulursan izle kuzu sasirtici bir kurgusu var.

    Rory'm hehhe bu cocuk biraz fazla zayiflamis bu filmde, prince persia'da izlemeni tavsiye ederim tatlim:))

    Guney Kore, bilimkurgu filmlerini ben de sevmem pek. Ama bu daha cok aksiyon, macera filmi. Bilimkurgu ve dram tadinda dozlarda filme katilmis bu da cok daha izlenesi kilmis inan. Onyargini bir kenara birak ve izle sevmezsen o zaman konusuruz :)))

    YanıtlaSil
  4. inanırmısın giz,biraz önce yeni vizyondakiler diye tv de bu filmi tanıtıyordu.hatta eşime bu filmi biz seyrettik sanki dedim ama film daha yeni.ben adamın trendeki sahnesini görmüşüm o da bana 'raydan çıkanlar' ı hatırlattı.seyretmediyseniz seyredin mutlaka...

    YanıtlaSil
  5. tam benlik bir film belli! tavsiye için teşekkürler canım, biz de gidecek film arıyorduk :)

    şimdiye kadar en beğendiğim ve etkilendiğim filmlerin başında matrix ve butterfly effect geliyor zaten, aksiyon diyorsun ama bunda da potansiyel var gibi..

    ya bu arada olasılıksız'ı filme çekme planı yok mu hala bu hollywood'un?? senin kulağın deliktir o yüzden soruyorum :)))

    YanıtlaSil
  6. Gecen gün Kız ve Kurta gittim cok güzeldi...

    YanıtlaSil
  7. romantik komedici biriyim ama merak ettim bu filmi =)

    YanıtlaSil
  8. işte tam benlik bir film,bayılıyorum bilimkurguya hele böyle de bir başrolle izlenmez de ne yapılır :)

    YanıtlaSil
  9. Buket'cim "raydan çıkanlar"ı yazdım bir köşeye ing.cesine de baktım "derailed" çekeceğim en kısa zamanda ;))

    heheh :))) canım henüz öyle bir duyum almadım ama bir araştırayım bunu kendim de merak ettim :)) Butterfly effect'te insanın hoşuna giden o şey bu filmde de var ve matrix'in renklerine de sahip süper yakalamışsın valla :))) Umarım filmi de beğenirsin wear..


    Melek, canım biz de kararsız kaldık onu da merak etmekteyiz Amanda Seyfried özellikle "Chloe" adlı filmden sonra kendisini kanıtlamış bir oyuncu gözümde :)


    CMOS'cum ben de romantik komediyi çok severim, "No Strings Attached"den sonra araya bir aksiyon alalım dedik şimdi sıra Jennifer Aniston'ın "Just Go With It"inde :))


    Rebel'cim başroldeki oyuncu gerçekten filmi çok iyi götürüyor, Jake'i izlerken insanın hoşuna gitmiyor değil :)

    YanıtlaSil
  10. ediyorsun tabi kuzum benim.hatta bunu senden ii yapan yok:)):*
    gitmeye çalışıcam baby'mm yoksa dvd sini alırım hemen:D

    YanıtlaSil
  11. takipteyim giz..
    olasılıksız, empati artık hangisi olursa..
    güzel haberlerini bekliyorum canım ;)

    YanıtlaSil
  12. Story'm kabaran koltuklarım yüzüme yayılan gülümsememle kocaman öpüyorum seni muuuuah :*** (kocamaaaan oldu :p )


    Wear, en kısa zamanda öğreneceğim bunu :) öpüyorum :**

    YanıtlaSil