Çarlık Rusyası'ndan Sahneler

Frida  Kahlo & Diego Rivera sergisine gittiğimde Pera Müzesi’nin diğer katlarını da aynı itina ile gezmiştim.  Üst iki katta yer alan “Çarlık Rusyası’ndan Sahneler”  Rus Devlet Müze Koleksiyonu’na ait 19. Yüzyıl Rus Klasikleri’nin yer aldığı muazzam bir sergiydi.

Yaşamın her alanından sahnelerin yer aldığı tablolarda acı, fakirlik, savaş, çalışma, sefalet, adaletsizlik, ölüm,  kısacası dönem halkının yaşayışı anlatılmıştı.
Oğlunu askere uğurlayan bir anne,


Karlı bir kış günü St. Petersburg Meydanı’nda eğlenen insanlar,


Kendisinden yaşça çok büyük bir varsıl bir adamla zorla evlendirilen hüzünlü bir genç kız,



Para için yaptırılan başka bir evlilik, (kısa süre sonra dul kalan genç kadınlar Rusya'da çok yaygındı) (resim kesilmiştir)


Soğukta dilenen çocuklar,

Babalarını savaşta kaybetmiş çocuklar,


Fakir serfler (Rusya'da köylüler toprak sahiplerinin malı sayılan serflerdi),




Ve daha nicesi 19 yy. Rus Sanatçıları tarafından dokunsanız hissedebileceğiniz kadar somut bir gerçeklikle tablolara yansıtılmıştı. Hepsini beğeni ile incelediğim eserlerin arasından en çok İlya Repin’in “Volga Ameleleri” isimli tablosundan etkilendim. 



Bir yük gemisine yaşlı genç demeden hayvanmışçasına koşulmuş insanların yüzlerindeki ızdırap, çaresizlik, omuzlarındaki ağır yük adeta dönemin Rusya'sındaki gerçekliği sembolize ediyordu.



İnsanın yüzü, ruhu, yaşamın dramı, tabiatın izlenimleri, onların yaşamı ve anlamı, tarihin nefesi, bizim konularımız bunlardır sanırım.” (İlya Repin)

Pera Müzesi’ne giderseniz başka bir katında segilenmekte olan yabancı ressamların fırçalarından Osmanlı manzaralarına da uğramayı unutmayın. Zira Fransız ressam Felix Ziem’in resmettiği hayalimsi çizgilerde, ışık ve manzara harikası Boğaziçi tabloları,


 ve Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi”


kaçırılmayacak kadar güzel…

CONVERSATION

7 comments:

  1. kaplumbağa terbiyecisini çok ama çok seviyorum..nekadar anlam yüklü bir resim...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Zeynep tablonun karşısına bir bank koymuşlar oturup dakikalarca izleyesi geliyor insanın... Anlam yüklü olmasının yanı sıra bugüne kadar hep dergilerde, takvimlerde gördüğüm resmin gerçeği bir o kadar da ihtişamlıymış.

    YanıtlaSil
  3. çok güzeller bayıldım:)

    YanıtlaSil
  4. Yerinde gorseniz daha da guzeller :))

    YanıtlaSil
  5. çok güzel fotoğraflar.blogun harika.izleyicin oldum.bloguma beklerim canım.

    YanıtlaSil
  6. Güzel yorumun için çok teşekkürler canım, mutlaka ziyaret edeceğim ;)

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel, sergilerden, gidemediklerimden birşeyler görebildiğim bir blog daha.Gitmiş gibi oldum. Resimleri en ince ayrıntılarına kadar inceledim. Bilgilerndirme yazın, gidip bu sergiyi bizlerle paylaşman hepsi için teşekkürler:)

    YanıtlaSil