Bir Delinin Hatıra Defteri





Dün akşam Metin Zakoğlu’nun yorumladığı Gogol’un tek kişilik eseri olan “Bir Delinin Hatıra Defteri”ne gittik.  Caddebostan’da 20 kişilik bir odayı tiyatro sahnesi haline getiren Zakoğlu senelerdir oda tiyatrosu konseptinde başarılı bir şekilde hizmet veriyor.




Bir deliyi canlandıran Metin Zakoğlu 20m2’lik alanda, deneysel bir yorumlama getirerek oyunu dramadan çok komedi tarzında sunuyor. İnteraktif olarak seyirciyi de fazlasıyla kattığı oyunda Zakoğlu kimi zaman canlandırdığı deli rolüne öylesine kapılıyor ki izlerken kendi yorumu olan; “bazı oyuncuların oynadıkları role hapsolma” sendromunu kendisinin de yaşadığını hissediyorsunuz. Orijinal versiyonuna göre kısaltılmış olan oyun son sahnesi haricinde oldukça neşeli.


Oyunun konusuna gelince;  Olayları hayal- gerçek arası algılayarak günlüğüne kaydeden Poprişçin tımarhaneye kapatılmadan önce 4. Dereceden soylu sıradan bir memurdur. Müdürünün kızı soylu Sofie’ye aşık olur ve evleneceklerine dair hayaller kurar.  Yüksek tabakadan insanlar tarafından alaya alınan ve aşık olduğu Sofie’nin bir başka soylu ile evleneceğini öğrenen Poprişçin de bir soylu olmaya karar verir ve kendisini İspanya Kral’ı ilan eder. Son sahnede kesilmiş saçları ile deli gömleği içinde ağlayarak annesini yanında ister ve oyunun en dokunaklı! sahnesi de budur.



Poprişçin’in içsel gelgitlerini Genco Erkal’ın sahnesinde izlerken soylu- halk ayrımına karşı gelerek eşitliği savunan oyunun kahramanının aslında gayet aklı başında, onu toplumsal ayrım temelinde basitliği yüzünden aşağılayan soyluların deli olduğunu düşünüyorsunuz. Zakoğlu’nun yorumunda ise Poprişçin’i 4. Sınıf memuriyeti yüzünden küçük gören ve kendisini İspanya kral’ı ilan etmesiyle tımarhaneye tıkan soylulara empati ile yaklaşıyorsunuz...

Zakoğlu'nun performansını bugüne kadar gördüğüm en iyi oyunculuklardan biri olarak nitelendiremeyeceğim. Oyuncu-komedyen arası, belli bir zemine oturtamadığı ilginç tutumu izlerken tiyatroya mı stand up gösterisine mi geldik acaba diye düşündürtüyor. Oda tiyatrosu konseptini merak ediyorsanız denenebilir, bunun dışında çok da bir şey kaçırmazsınız...



CONVERSATION

0 comments:

Yorum Gönder