Pink Martini- Joy to the World


12 kişilik mini orkestra grubu Pink Martini’nin yılbaşı konseptli yeni albümü “Joy to the World”ü görür görmez aldım. Pink Martini’nin tarzına olan beğenimin üzerine yılbaşı albümlerine olan sempatim de eklenince dayanamadım.  Albümün artwork’ünün ne kadar özenli olduğu ve şeker pembesi kabartmalı dış kapağın rafta “beni al beni al!” diye bağırmasından bahsetmiyorum bile.


Portland’da kaydedilen albüm, grubun baş elemanı olan piyanist Thomas Lauderdale önderliğinde diğer grup üyelerinin eşliğinde üretilmiş. Lauderdale’in itirafına göre “Aslında bu albüm o anda odada bulunan tüm insanlar tarafından üretildi”. “Grup üyeleri, arkadaşlar, yoldan geçerken içeri giren insanlar… herkesin müdahil olma şansı oldu”.



14 şarkıdan oluşan albüm grubun kendi firması olan Heinz etiketli. İçinde farklı dillerde ve tarzlarda yeni yılın gelişini kutlayan şarkılar var. CD’nin kitapçığında bu şarkıların kendi dillerinde sözleri ve yanında İngilizce tercümeleri var. Müzikler zaten çok hoş, değişik mezheplere ait şarkıların söylenişi ise etkileyici.  Karlı bir kış gününde cam kenarında oturup dinlerken notaların yumuşaklığı, şarkılar farklı dillerde de olsa, anlamını bilemeseniz bile, sevgi ve sevinç dolu müziği içinizi ısıtıyor.





Albümde bilinen geleneksel tatil şarkıları arasında Irving Berlin’in “White Christmas” adlı şarkısı China Forbes ve Japonya’nın Barbara Streisand’ı Saori Yuki tarafından söylenmiş. Pasifik gençlik korosu tarafından el çanları kullanılarak kaydedilen Ukrayna’nın noel kutlama şarkısı “Shchedryk”i dinlerken masalsı bir yılbaşı gününü yaşıyorsunuz. Orkestranın çok sesli vokalleri inanılmaz başarılı. Şarkının sözleri yeni yıl başlangıcında bir tarlakuşunun evine uçarken iyi şans getirmesini anlatıyor. Yahudi duası olan “Elohai N’tzor” İbranice, “Silent Night” Almanca, “Auld Lang Syne” farklı korolarla İngilizce, Arapça ve Fransızca olarak kaydedilmiş. Madonna’dan Taylor Swift’e kadar birçok kişi tarafından söylenen “Santa Baby”  dinlemesi çok eğlenceli bir yılbaşı şarkısı olarak albümdeki yerini almış. “Do You Hear What I Hear?”in yaylıları ise büyüleyici. “A Happy New Year” adlı Çince şarkı ise melodisindeki iniş çıkışlarla değişik bir müzik tadı olarak karşınıza çıkıyor.

 

Albüm yurtdışında müzik marketlerin yanı sıra Starbuckslarda da satılıyor. Lauderdale “ Dünyanın her yanında çalınabilecek çok mezhepli bir tatil albümü yapmaya gayret ettiklerini” belirtiyor. Tüm albümü birkaç kez dinlemiş biri olarak amaçlarında başarıya ulaştıklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Yılbaşı şarkıları size de mutluluk veriyorsa yeni yıl öncesi "Joy to the World" albümüne bir göz atın derim.





CONVERSATION

0 comments:

Yorum Gönder