Yılbaşı Brownie'si


Yılbaşı yaklaşırken değişik bir tat denemek istedim. Daha sonra özenle pişireceğim fındıklı brownie’den (hani şu üzerine şurubunu dökerek ıslattığımız tariflerden) farklı olarak içine erimiş çikolata katılarak pişirilen brownie’den denemek istedim. Sonuç nasıl mı oldu? Tek kelimeyle harika! Çikolataya doyurucu, içi hafif sıvı kıvamda ve leziz oldu.


Gelelim Malzemelere;
2 Paket Milka Bitter çikolata (200 gr. ) (Ben Magnum ve Alpella da kullandım fındık kreması daha da tat versin diye ama orjinalinde Milka Bitter kullanın)
2 Yumurta
1,5 Su bardağı şeker
1 Su bardağı sıvı yağ
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 Paket kakao (orta boy paket)
Yarım paket vanilya
Damla çikolata (üzerini örtecek kadar serpin)

Öncelikle çikolataların 1,5 paketini (160 gr. edecek şekilde) bir kabın içerisine kırıp kaynayan su dolu bir tencere içerisinde benmari usulü eritiyoruz.  Orijinal tarifte bitter çikolata kullanılıyordu ancak ben fındık kremalı çikolata da kullandım.



Diğer yandan yumurtaları, yağı ve şekeri mikser ile önce düşük sonra yüksek devirde 7-8 dakika kadar çırpıyoruz.


Çırpılma işleminden sonra erimiş çikolataları karışıma ilave edip tekrar çırpıyoruz.


Ayrı bir kaba un, vanilya ve kakaoyu eliyoruz.




Daha sonra elenen kabı çırpılmış karışıma ilave edip önce tahta kaşıkla karıştırıp sonra mikser ile çırpıyoruz.

Yağladığımız kalıba karışımı döküyoruz.



Üzerine de damla çikolataları serpiştirerek kaşıkla hafif içe doğru gömüyoruz.



Bakınız aşağıda görüldüğü üzere benim dün Esse’den aldığım kek kalıbının kulbu tekeş. İçi çizik mi diye bakmaktan kulbunu görmemişim ve bu şekilde almışım. Simetri hastalığına sahipseniz karelere bakmayın :p



Önceden 160°C’de ısıttığımız fırında yaklaşık 35- 40 dk kadar pişiriyoruz. Fırınınızın gücüne göre daha erken çıkarabilirsiniz ancak fazla pişirmeyin yoksa kenarları katılır. Piştikten sonra hemen çıkarmayın fırında sıcağı ile biraz bekletin ki çıkar çıkmaz sönmesin.



Sakın siz benim yaptığım gibi, usul usul pişerken puf gibi kabarmış brownie’nize kürdan batırmayın. Anında fısıverdi, yine de süsleyip güzel açılardan fotoğraflarını çektim. Ne güzel tam ortadan şişmişti, fırının kapağını açıp kürdanı batırmamla anında 20 kg vermiş gibi göbeği iniverdi :(

İşte brownie'min fısmamış hali;  



( tarifte geçen brownie dün son kırıntısına kadar tüketildiğinden ve kardeşim yarın okula götüreceğinden bu akşam yine brownie yaptım. Yukarıdaki resim de brownie'min fırın kapağı açılmadığı takdirdeki halidir :)  )

Gelelim sunumuna;


Şimdi daha da yakından bakalım;



 
işte aşağıda bir kare daha;



Bir de arkada yılbaşı ağacı ile poz ver bakalım, şimdi oldu :)



Bu kadar çok fotoğraf koyunca browniem ile megalomanyak olduğumu düşünebilirsiniz, kabul ediyorum; evet oldum! Tadının mükemmelliği yanında görüntüsü de çok hoşuma gitti ne var :)

Yılbaşı davetini evde vereceksiniz sunmak için çok şık ve lezzetli bir tatlı, aynı zamanda da tatmin edici. Soğuk kış günlerinde de enerji vermesi için yapılası, pratik ve  uzun süre dayanan bir tat. Hazır kışlıkların altına gizlenmişken yapıp yiyin yaza daha çok vicdani sorumluluk yaşatıyor benden söylemesi :p

Afiyet olsun!

CONVERSATION

4 comments:

  1. Of, nefis görünüyor! Size bir şey söyleyeyim mi ben kokusunu bile hissettim iyi mi? Allahım yoksa sizin bloğunuz 10D sinema gibi bir şey mi? Hımm!
    Missss gibiii:)

    Mutlu yıllar!

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Hayal Kahvem beğenmenize çok sevindim :)Tarifleri mümkün olduğu kadar resimlerle renklendirmeye çalışıyorum. 2011'de de yeni tariflerle karşınızda olacağım... Afiyet olsun!

    Mutlu yıllar! :)

    YanıtlaSil
  3. şuan hayranlıkla postlarında dolaşıyorum o yemek daha doğrusu tatlı askı benı bnden aldı netbook uzerımde sankı yemek yermıs gıbı her bırını sıra ıle gecıp tatmın oluyorum ellerıne saglık


    http://waysofgrace.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Bize ait bir şey olmasa da ben yılbaşını çok seviyorum. Şimdi bu fotoğrafları görünce burnumun ucu sızladı :) Neyse ki az kaldı...

    Tam yılbaşı yemeğine uygun bir tatlı. Ellerine sağlık Gizem.

    YanıtlaSil