Neil Young- Le Noise

Kanada’lı efsanevi Rock’n Roll şarkı yazarı Neil Young’ın, prodüktör Daniel Lanois’in Los Angeles’daki evinde kaydettiği “Le Noise”  8 parçadan oluşan siyah beyaz çekilmiş, Fellini filmleri tadında bir müzik videosu olarak karşımıza çıkıyor. Youtube’da dijital ve vinil olarak izlenebilen 38 dakikalık albüm deluxe cd/dvd ve blu-ray olarak da piyasaya çıkacak.



Lanois’in kendine has sonik dokunuşlarını eklediği “Le Noise”, Neil Young’ın şimdiye kadar kaydettiği en etkileyici ses düzenine ait yapıt olarak gösteriliyor. Sahnede band’i olmadan, dublaj olmadan sadece elinde gitarı ile canlı performans sergiliyen Neil Young şarkılarını kendi halinde,  adeta evinde prova yaparcasına rahat söylüyor.



Harvest Moon’dan bu yana Young’ın en çok ses getiren albümü olarak nitelendirilen “Le Noise”, Harvest Moon’un yumuşak dokunuşlarının aksine daha sert ve asi bir çalışma. Albümde Lanois ve Young’ın en yoğun sinerjiyi yarattığı şarkı “Peaceful Valley Boulevard” , bunun yanında “Walk with me”de klasik Neil Young tarzı, akustik bir şarkı olan “Love and War”da ise çok katlı bir sonik düzenleme göze çarpıyor. Albümün öne çıkan bir diğer şarkısı “Hitchhiker” daha çok Young’ın uyuşturucu kullandığı yıllara gitar eşliğinde yapılan bir ithaf olarak görülüyor.




Lanois, yıllarını harcadığı ses düzenlemeleriyle akustik gitarı yeni bir seviyeye getirdiğini, akustik, elektronik ve bas sesilerini içeren bir enstrümanla Neil Young’a daha önce duymadığı özel bir sound verdiğini belirtiyor.




Yıllar geçtikçe popülaritesinden bir şey kaybetmeyen hatta son zamanlarda izlediğim Hollywood filmlerinde (bakınız; Eat Pray Love ve Due Date) şarkılarını gördüğüm Neil Young geçirdiği aneverizma ameliyatı sonrasında bile pes etmediğini ve hala ne kadar iddiali olduğunu yeni albümü ile kanıtlıyor. Kaliteli müzik dinlemek isterseniz, youtube’da mevcut olan "Le Noise" size sadece bir tık uzakta!  

CONVERSATION

2 comments:

  1. Tebrikler çok güzel bir albüm tanıtımı yazısı olmuş. Young'ın "Harvest" albümü de sound altyapısı itibariyle oldukça başarılı bir çalışmaydı. Ancak üstad bu albümde yalnızca bir tek gitar kullanılarak neler yapılabileceğini herkese gösteriyor. "Love And War" ve "Peaceful Valley Boulevard" şarkılarında Young'ın elinde ilk kez bir Guild marka akustik gitar görüyoruz. Bu şarkılarda çok derin bir akustik sound yakalanmış olmasına karşın ben Young'ın bir Martin'le yakaladığı büyülü atmosferi hiçbir şeye değişmem. Ancak elektrik gitarlı şarkılarda özellikle Gretsch-White Falcon'la elde edilen sound kesinlikle uzun yıllardır duyduğum en etkileyici gitar kaydı.
    Long may you rock Neil!!
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgiler, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil