Jane Austen Anısına...



Bugün Jane Austen’ın 235. Doğumgününe ithafen Google’ın açılış resminde “Pride and Prejudice”ın romantik çifti Elizabeth ve Darcy var. Görünce, henüz kitaplarıyla tanışmamışlar varsa içlerinde merak uyanır ve okurlar umuduyla, içimden Jane Austen’ı tanıtmak geldi...

19. yy’ın en çok öne çıkan yazarlarından biri olan Jane Austen dönemin olaylarını sarkastik ve ironik bir üslupla anlattığı kitaplarında yaşananları aşk ve romantizm ile süsler. Ayakları yere basan, realist bir kadın olan Austen, Virginia Woolf kadar yoğun olmasa da, toplumda kadının özgürlüğünü savunur. 1800’lü yıllarda yaşayan ve geliri olmayan birçok diğer kadın gibi evlilik yolu ile geçimini sağlamayı reddederek yazar olmakta ayak diretmiştir.



Kadınların toplum içerisinde bağımsızlığını savunuşunu;

"Give a girl an education and introduce her properly into the world, and ten to one but she has the means of settling well, without further expense to anybody. "
Jane Austen


Hayata karşı bakışını;

"There are few people whom I really love, and still fewer of whom I think well. The more I see of the world, the more am I dissatisfied with it; and every day confirms my belief of the inconsistency of all human characters, and of the little dependence that can be placed on the appearance of merit or sense."
 

alıntıları ile özetlemek yanlış olmaz. Austen gerçekçi, akıllı, iyi eğitim almış ancak mutsuz bir kadındır. Yaşamındaki mutsuzluğunu kitaplarına aktarmamıştır. Austen kalemini hep mutluluğu anlatmak için kullanmıştır, kitaplarında en umutsuz, düğüm olmuş olaylar bile sonunda çözüme ulaşır.


Austen'ın kitaplarında geçenler kendi yaşamında karşılaştığı olaylarla paraleldir. “Pride and Prejudice” (Aşk ve Gurur)”da Elizabeth Bennet’in yaşamı, Austen’in aile yaşamıyla birçok yönden örtüşmektedir. “Becoming Jane” filminde de anlatıldığı üzere Jane Austen, Tom Lefroy ile sonu hüsranla biten büyük bir aşk yaşamıştır. Özel yaşamındaki mutsuzluğunun ve insanlara karşı duyduğu hayal kırıklığının aksine Austen tüm kitaplarını mutlu son ile bitirmiştir.


Jane Austen’ın akıcı uslübu sizi alıp götürür, yaşananlar ve karakterler özenle betimlenmiştir. Okurken karakterlerden etkilenirsiniz. Hiç “Pride and Prejudice”i okuyup da Darcy’e aşık olmayan bir kız gördünüz mü? :) Ben şahsen görmedim (Burada kendimi de dahil ettim farkındaysanız). “Sense and Sensibility” ve “Emma” da  bir o kadar okuması keyiflidir. Günümüzde tüm kitapları beyazperdeye aktarıldığından, okuyamasınız bile BBC’nin çektiği mini dizileri izleyin (Ben okuyup üzerine izlemeyi tercih ve tavsiye ediyorum).  İçinde bulunduğunuz zamanın dışına çıkarak 18. Yy. sonu 19. Yy. başı İngiltere’sinde güzel bir gezintiye çıkacaksınız.

CONVERSATION

0 comments:

Yorum Gönder